Savito charakterio prieskonis
2023-11-24 07:13Kmynai – seniausias prieskonis Europoje. Jau prieš 5000 metų romėnai skleidė jų sėklas visame žemyne, buvo gausiai auginami nuo Sicilijos iki Skandinavijos. Lengvai išpopuliarėjo, nes buvo pigus valstietiškas prieskonis, suteikęs patiekalams ypatingą skonį. Kuo naudingas sveikatai?
Mažos sėklytės istorija
Kmynų istorija siekia akmens amžių. Šio augalo sėklų aptikta Pietų Europos priešistorinių bendruomenių atliekų vietose. Šie radiniai rodo, kad augalas buvo ankstyvojo žmogaus kasdienio gyvenimo dalis. Senovės romėnai žinojo, kad kmynų šaknys šildo ir skatina dirbti apsunkusį skrandį. Sėklas maišydavo su pienu, berdavo į duonos mišinį. Dioskoridas, senovės graikų gydytojas, farmakologas ir botanikas Nerono laikais, patarė kmynų aliejų naudoti blyškiaveidėms merginoms.
Kai kuriose kultūrose manoma, kad kmynų sėklos neša sėkmę ir saugo nuo piktųjų dvasių. Taip pat tikėta, kad kmynų sėklos atbaido raganas, todėl vartotos kaip apsauginis maistas. Kmynai dažnai įtraukiami į ritualus, ceremonijas, net vestuvių tradicijas. Vokiečių tautosakoje tėvai, norėdami apsaugoti vaikus nuo raganų, po lovomis padėdavo lėkštelę su kmynų sėklomis. Tikėta, kad bet koks daiktas, aplink kurį yra kmynų, negali būti pavogtas. Kmynų istorija turi ir romantiškąją pusę. Šios sėklos kadaise naudotos kaip pagalbinė priemonė, padedanti išvengti nepastovumo ir naudotos meilės mikstūros ruošti. Kmynų sėklų taip pat dėdavo į vištų lesalą tikintis, kad jos niekur nenuklys, be to, kartais dar duodama naminiams balandžiams.
Kmynai – pagrindinis akvavito, skandinaviško spirito, ingredientas. Jis gardinamas prieskoniais ir citrusinių vaisių žievelėmis. Viduramžiais manyta, kad įsimylėjėliai, paragavę šio gėrimo, noriai domėsis vienas kitu. Elžbietos I laikais kmynai naudoti kaip pagardas ir minimi V. Šekspyro kūriniuose. Kurį laiką kmynai buvo nepopuliarūs, tačiau karalienės Viktorijos valdymo laikotarpiu jie sugrįžo į virtuves.
Dabar kmynai rekomenduojami kaip vaistas nuo vidurių pūtimo. Kai kuriose pasaulio vietose kmynai patiekiami po valgio. Dažnai pasitelkiami vokiečių ir austrų kulinarijoje kaip sūrio, koldūnų, žąsų ir dešrų pagardas. Sėklos ir toliau naudojamos raugintiems kopūstams, duonai, pyragams ir saldumynams gaminti. Jauni kmynų ūgliai dedami į salotas, o daugelis valgo virtas šaknis kaip daržovę. Kmynai, kaip ir krapai, pankoliai ir anyžiai, turi daug tų pačių antiseptinių ir virškinimą skatinančių savybių. Vartojami motinos pieno gamybai skatinti, kūdikių diegliams slopinti ir vaikiškiems vaistams gardinti.
Nauda sveikatai
Mažina uždegimo simptomus. Kmynuose esantys junginiai pasižymi stipriomis antioksidacinėmis ir uždegimus slopinančiomis savybėmis. Nors uždegimas yra natūralus organizmo atsakas, lėtinis uždegimas gali sukelti įvairių negalavimų, tokių kaip uždegiminė žarnyno liga. Jos simptomai gali būti opos, mėšlungis, dujų kaupimasis, viduriavimas ir virškinimo gleivinės sudirginimas. Tyrimo su pelėmis, sergančiomis žarnyno liga, metu kmynų ekstraktas ir eterinis aliejus sumažino storosios žarnos audinių uždegimą taip pat veiksmingai, kaip ir įprasti steroidiniai vaistai.
Skatina virškinimą. Kmynų sėklose esančios skaidulos atsakingos už didesnę skrandžio sulčių gamybą, todėl lengviau ir efektyviau virškinamas maistas. Kmynai vartojami įvairioms virškinimo ligoms gydyti, įskaitant virškinimo sutrikimus ir skrandžio opas. Keletas nedidelių tyrimų rodo, kad kmynų aliejus atpalaiduoja virškinimo trakto lygiųjų raumenų audinį, taip palengvindamas virškinimo sutrikimo simptomus, tokius kaip dujų susidarymas, mėšlungis ir pilvo pūtimas. Tyrimas mėgintuvėlyje atskleidė, kad kmynų eterinis aliejus blokuoja kenksmingų žarnyno bakterijų augimą, o naudingųjų bakterijų nepaliečia. Šios mažina uždegimą, gerina virškinimą ir palaiko gerą imuninę sveikatą. Kitas tyrimas mėgintuvėlyje parodė, kad kmynų ekstraktas kovojo su H. pylori – bakterija, kuri, kaip žinoma, sukelia skrandžio opas ir uždegimą. Virškinimo funkcijai palaikyti ir diegliams bei vidurių pūtimui mažinti į alyvuogių aliejų įlašinami keli lašai kmynų aliejaus ir lokaliai įtrinami į odą ties skrandžiu.
Kovoja su senėjimu. Kmynų sėklose gausu mangano – antioksidacinio fermento, atsakingo už laisvųjų radikalų sukeltos ląstelių pažeidimo rizikos mažinimą. Įrodyta, kad ši laisvųjų radikalų sukelta žala ląstelėms yra pagrindinė senėjimo priežastis.
Kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje. Dėl skaidulų gausos kmynuose, jų vartojimas taip pat sumažina gliukozės kiekį kraujyje. Skaidulas sunku virškinti, todėl skrandžiui reikia papildomo laiko jas apdoroti. Sulėtindamos virškinimo sistemos darbą, skaidulos atsakingos už atsparumo insulinui mažinimą. Kasa turi užtektinai laiko išskirti didelį kiekį insulino, kad suskaidydama cukraus molekules galėtų kovoti su didėjančiu gliukozės kiekiu.
Gerina pažinimo funkciją. Kmynuose gausu geležies, reikalingos hemoglobino gamybai. Tinkamas hemoglobino kiekis organizme susijęs su didesniu deguonies srautu į smegenis ir nervų sistemą, dėl to gerėja pažintiniai gebėjimai.
Naikina blogą kvapą. Kmynų kramtymas naikina blogą burnos kvapą, kurį sukelia tam tikras maistas, tabakas arba netinkama higiena.
Naudingosios medžiagos 100 g
Baltymai 19,77 g
Riebala i14,59 g
Angliavandeniai 11,9 g
Skaidulos 38 g
Vitaminas A 18 μg
Vitaminas B4 24,7 mg
Vitaminas B9 10 μg
Vitaminas C 21 mg
Kalis 1351 mg
Kalcis 689 mg
100 g 333 kcal
Sausainiai su kmynais
20 vnt.
100 g 325 kcal
Ruošti 40 min.
- 385 g miltų
- Šaukštelis geriamosios sodos
- Druskos pagal skonį
- Šaukštas kmynų
- 230 g sviesto
- 300 g cukraus
- 250 ml pieno
Gaminimas. Sumaišyti miltus, sodą, druską ir kmynus. Atidėti.
Minkštą sviestą minutę trinti elektriniu maišytuvu, kol taps grietinės konsistencijos. Lėtai suberti cukrų ir plakti iki blyškios ir purios masės, maždaug 5 min. Suberti miltų mišinį, supilti pieną ir viską gerai išmaišyti. Gautą tešlą sukrėsti į tvirtą plastikinį maišelį ir nukirpus kamputį formuoti sausainius ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Tarp sausainių palikti kelių centimetrų tarpelius. Kepti 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ºC.
Burokėlių salotos su kmynais
2 porcijos
100 g 175 kcal
Ruošti 15 min.
- 100 g virtų burokėlių
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- 100 g fetos
- Apelsinas
- 50 g graikiškų riešutų
- Šaukštas kmynų
Gaminimas. Burokėlius nulupti, supjaustyti riekelėmis ir kepti aliejuje po 3 min. iš abiejų pusių. Padalinti į dvi lėkštes. Po lygiai berti smulkintą fetą, apelsino skilteles, riešutus ir kmynus.
Autorius Monika Budnikienė