Saldžios Kalėdos…
2023-12-21 07:33Kalėdos – pati jaukiausia metų šventė, tad vien nuo ore tvyrančios atmosferos apsąla širdis. Jeigu norite saldumu pamaloninti ir skonio receptorius, metas kibti į darbą ir pasigaminti šventinių desertų. Kai kurie netgi gali tapti puikia dovana!
Sluoksniuotas desertas indeliuose
4 porcijos
100 g 279 kcal
Ruošti 2 val.
- 200 g imbierinių sausainių
- 30 ml klevų sirupo
- Šaukštelis romo esencijos
- 200 g vyšnių džemo
- 250 g maskarponės
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- 40 g cukraus
- Šaukštas citrinos sulčių
- Sūdytų pistacijų, juodojo šokolado papuošti
GAMINIMAS. Sausainius sutrinti iki stambių trupinių, sumaišyti su klevų sirupu ir romo esencija. Sudėti į serviravimo indelius, suspausti. Ant viršaus dėti džemo sluoksnį. Maskarponę sumaišyti su vaniliniu ir paprastu cukrumi, citrinos sultimis ir dėti ant džemo sluoksnio. Viršų papuošti smulkiai kapotomis pistacijomis ir tarkuotu šokoladu. Prieš patiekiant bent 1,5 val. palaikyti šaldytuve.
Vaisinis pyragas
12 porcijų
100 g 397 kcal
Ruošti 15 val.
- 250 g džiovintų juodųjų serbentų
- 250 g razinų
- 100 g džiovintų figų
- 100 g glazūruotų vyšnių
- 100 g citrusinių vaisių žievelių cukatų
- 125 ml viskio + papildomai aptepti
- 125 g sviesto
- 125 g nerafinuoto cukranendrių cukrus
- 4 kiaušiniai
- 130 g kvietinių miltų
- Pusė šaukštelio kepimo miltelių
- Šaukštelis meduolių prieskonių
- 100 g migdolų
- Žiupsnelis druskos
- 25 g kristalizuoto imbiero
GAMINIMAS. Džiovintus vaisius ir cukatas užpilti viskiu, uždengus palikti mirkti per naktį. Sviestą maišyti su cukrumi, kol išeis lengva puri masė. Pamažu įmaišyti kiaušinius. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, prieskoniais, maltais migdolais ir žiupsneliu druskos. Įmaišyti sviesto masę, mirkytus vaisius (su visu likusiu skysčiu), smulkintą imbierą. Tešlą supilti į riebalais teptą skardą ir kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 120 °C. Pridengti folija ir kepti dar tiek pat laiko. Iškepusį pyragą palikti atvėsti skardoje. Viršų gausiai subadyti mediniu pagaliuku ir aptepti viskiu. Palikti bent valandai, kad įsigertų. Galima papildomai glazūruoti ar kitaip dekoruoti.
Šventiniai keksiukai
6 porcijos
100 g 421 kcal
Ruošti 2 val.
- 300 g minkšto sviesto
- 180 g rudojo cukraus
- 3 dideli kiaušiniai
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 300 g kvietinių miltų
- Šaukštelis druskos
PAPUOŠIMUI:
- 240 g miltelinio cukraus
- 2 šaukštai romo
- Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
- 2 šaukštai pieno
- Mėgstamų uogų
- Mėtų lapelių
GAMINIMAS. Sviestą elektriniu plaktuvu sukti su cukrumi, kol išeis puri masė. Po vieną įmušti kiaušinius, supilti vanilės ekstraktą. Suberti miltus, druską ir išmaišyti vientisą tešlą. Sukrėsti į keksiukų formeles ir kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Palikti visiškai atvėsti, tik tada išimti iš formelių. Glaistui cukrų sumaišyti su romu, vanile ir pienu. Gautu glaistu apšlakstyti keksiukus. Palikti pusvalandžiui, kad sutvirtėtų. Papuošti uogomis ir mėtomis.
Švelnus pieninis pudingas
8 porcijos
100 g 324 kcal
Ruošti 2,5 val.
PADAŽUI:
- 120 g cukraus
- 60 ml vandens
PUDINGUI:
- 1,2 l riebaus pieno
- Šaukštas vanilės ekstrakto
- 60 g cukraus
- 180 g manų
GAMINIMAS. Padažui cukrų užpilti vandeniu, kad visas sušlaptų, ir maišant kaitinti ant didelės kaitros, kol pradės keisti spalvą. Sumažinti kaitrą ir virti, kol padažas įgaus karamelinį atspalvį. Supilti į pudingo formą. Pieną su vanile ir cukrumi užvirinti. Maišant kaitinti, kol ištirps cukrus. Sumažinti kaitrą ir intensyviai maišant suberti manus. Gerai išmaišyti, kad neliktų gumulėlių. Kai masė vėl užvirs, kaitinti dar apie minutę – visą laiką maišyti, kad manai nesušoktų. Pudingo masę pilti į paruoštą indą su padažu. 2 val. dėti į šaldytuvą. Patiekti apvertus ir išėmus iš formos.
Imbieriniai sausainiai
Apie 24 vnt.
100 g 345 kcal
Ruošti 4,5 val.
- 440 g kvietinių miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Pusė šaukštelio druskos
- Šaukštas malto imbiero
- Šaukštas cinamono
- Pusė šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų
- Pusė šaukštelio maltų gvazdikėlių
- 145 g minkšto sviesto
- 150 g rudojo cukraus
- 160 ml melasos
- Didelis kiaušinis
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir prieskoniais. Sviestą apie minutę plakti elektriniu plaktuvu, kol taps purus. Suberti cukrų, supilti melasą ir dar kartą išplakti iki kreminės konsistencijos. Įmaišyti kiaušinį, vanilę ir dar kartą gerai perplakti. Suberti miltų masę, išmaišyti. Turi išeiti tvirta, truputį lipni tešla. Padalinti pusiau, susukti į maistinę plėvelę ir mažiausiai 3 val. šaldyti. Atvėsintą tešlą iškočioti į maždaug 0,5 cm storio lakštą. Išspausti sausainius. Išdėlioti kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir kepti apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Kai atvės, galima dekoruoti.
Autorius Jūratė Survilė