Saldžioji Indija
2024-09-18 09:33Indijos virtuvė spalvinga, įvairi ir neapsieina be gausybės skirtingų ingredientų. Tai galioja ne tik pagrindiniams patiekalams, bet ir desertams. Jų čia visa galybė, tad kodėl tradicinių indiškų saldėsių nepamėginus pasiruošti patiems?
Žagarėliai „Jalebi“
6 porcijos
100 g 434 kcal
Ruošti 2,5 val.
TEŠLAI:
- 150 g miltų
- Pusė šaukšto manų
- Pusė šaukštelio kepimo miltelių
- Pusė šaukšto grietinės
- 200 ml vandens
- Aliejaus kepti
SIRUPUI:
- 200 g cukraus
- 120 ml vandens
- Šaukštelis citrinos sulčių
GAMINIMAS. Miltus persijoti ir sumaišyti su manais, kepimo milteliais. Sudėti grietinę, išmaišyti. Supilti vandenį ir išminkyti tešlą. Laikyti šiltai bent 2 val.
Sirupui kaitinti vandenį su cukrumi, kol šis ištirps. Supilti citrinos sultis ir virti dar apie 3 min. Atvėsinti.
Tešlą supilti į konditerinį maišelį siauru antgaliu. Įkaitinti aliejų. Į jį spirale išspausti žagarėlius. Kepti iš abiejų pusių, kol įgaus auksinį atspalvį. Dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Patiekiant gausiai apšlakstyti sirupu.
Spurgos „Gulab jamun“
8 porcijos
100 g 534 kcal
Ruošti 4 val.
SIRUPUI:
- 4 ankštys kardamono
- 600 g cukraus
- 500 ml vandens
- Keli lašai rožių vandens
- 1/4 šaukštelio šafrano
- 2 šaukšteliai smulkintų pistacijų
SPURGOMS:
- 6 ankštys kardamono
- Šaukštelis cukraus
- 100 g pieno miltelių
- 40 g miltų
- Pusė šaukštelio kepimo miltelių
- 50 g lydyto sviesto + 1 kg kepti
- Šaukštas natūralaus jogurto
- Citrina
- 5 šaukštai riebaus pieno
GAMINIMAS. Pasiruošti sirupą: kardamono ankštis su cukrumi užpilti vandeniu ir kaitinti apie 10 min., kol cukrus ištirps. Palikti atvėsti. Nukošti, įmaišyti rožių vandenį, šafraną, pistacijas. Palikti stovėti, kol ruošiamos spurgos.
Tešlai kardamoną sumalti su cukrumi iki miltelių. Įmaišyti pieno miltelius, miltus, kepimo miltelius. Sudėti sviestą ir pirštais trinti, kol išeis trupiniai. Supilti jogurtą, citrinos sultis, pieną ir išminkyti tešlą. Rankas patepti aliejumi ir iš tešlos formuoti apie 3 cm skersmens spurgas. Virti įkaitintame lydytame svieste, kol gražiai apskrus. Dėti ant kepimo popieriaus, kad sugertų riebalų perteklių. Užpilti paruoštu sirupu ir palikti bent 3 val. jo prisigerti, o dar geriau – per naktį.
Ryžių pudingas „Kheer“
4 porcijos
100 g 195 kcal
Ruošti 1 val.
- 20 g graikinių riešutų
- 80 g ryžių
- 1 l pieno
- Malto kardamono, ciberžolės, šafrano pagal skonį
- 20 g razinų
- Lydyto sviesto pagal skonį
- 200 g cukranendrių cukraus
GAMINIMAS. Riešutus sausai paskrudinti. Ryžius išvirti piene. Baigiant virti suberti smulkintus riešutus, pagardinti prieskoniais. Nukelti ir įmaišyti razinas. Sudėti lydytą sviestą, suberti cukrų. Išmaišyti ir sudėti į dubenėlius. Galima papuošti mėgstamais smulkintais riešutais.
Mangų piurė „Aam Ras Puri“
4 porcijos
100 g 61 kcal
Ruošti 10 min.
- 400 g mangų minkštimo
- Pusė šaukštelio malto kardamono
- Žiupsnelis šafrano
- 3 šaukšteliai cukraus
- 1/4 šaukštelio imbiero miltelių
GAMINIMAS. Mangų minkštimą supjaustyti ir kartu su likusiais ingredientais sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrės. Jeigu per tiršta, galima įpilti truputį vandens ar pieno. Rekomenduojama patiekti mažame dubenėlyje kartu su indiška duonele.
Mung pupelių chalva
4 porcijos
100 g 299 kcal
Ruošti 30 min.
- 180 g per naktį mirkytų Mung pupelių
- 130 g lydyto sviesto
- 100 g cukraus
- 120 ml vandens
- 5 ankštys kardamono
- 2 šaukštai smulkintų migdolų
- 2 šaukštai smulkintų pistacijų
- 2 šaukštai smulkintų anakardžių
GAMINIMAS. Mirkytas pupeles sutrinti iki tyrės. Keptuvėje įkaitinti sviestą, sudėti pupelių tyrę ir kepti, kol ši sugers visą sviestą – 2–5 min. Įmaišyti cukrų ir kepinti dar 2 min. Supilti vandenį, suberti kardamoną, išmaišyti ir uždengus troškinti 10–15 min. Įmaišyti riešutus. Patiekti karštą.
Autorius Jūratė Survilė