Saldu gardu – naminiai tortai
2024-11-22 08:56Naminiai pyragai – daugeliui įveikiama užduotis, o štai namuose kepti tortai – jau kitas, ne visiems įveikiamas lygis. Bent jau taip mano daugelis… Iš tiesų gardų tortą gali paruošti kiekvienas, tik reikia tinkamo recepto ir trupučio kantrybės. Dalinamės konditeriniais šedevrais, kuriuos norint pagaminti nereikia būti profesionaliu konditeriu.
Nekeptas varškės
8 porcijos
100 g 265 kcal
Ruošti 6 val.
- 20 g želatinos
- 400 ml pieno
- 4 pakeliai skirtingų spalvų želė
- 600 g varškės
- 6 šaukštai cukraus
- 200 g mėgstamų šviežių arba šaldytų uogų (šilauogių, vyšnių be kauliukų, braškių ar kt.)
- Šaukštelis vanilinio cukraus
GAMINIMAS. Želatiną suberti į pusę pieno ir palikti išbrinkti. Skirtingų spalvų želę užpilti karštu vandeniu (tokiu kiekiu, koks nurodytas gaminio instrukcijoje – norint, kad būtų tvirtesnė, vandens pilti truputį mažiau), gerai išmaišyti ir supilstyti į atskirus indelius. Atvėsusią dėti porai valandų į šaldytuvą, kad sustingtų. Varškę, cukrų ir likusį pieną sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos tyrės. Įmaišyti pieną su išbrinkusia želatina. Sustingusią želę supjaustyti kubeliais ir atsargiai kartu su uogomis įmaišyti į varškės masę. Viską supilti į silikoninę skardą ir 4 val. šaldyti. Patiekti papuošus uogomis.
Riešutinis vaflių
10 porcijų
100 g 457 kcal
Ruošti 3,5 val.
- 400 g saldinto sutirštinto pieno
- Šaukštelis romo esencijos
- 150 g graikinių riešutų
- 10 apvalių vaflių lakštų
- Miltelinio cukraus papuošti
- 100 g juodojo šokolado
- 40 g sviesto
GAMINIMAS. Sutirštintą pieną sumaišyti su romo esencija ir dviem trečdaliais labai smulkiai sukapotų (galima permalti elektriniu trintuvu) riešutų. Šiuo pagardu pertepti kiekvieną vaflio lakštą ir sluoksniuoti tortą. Viršutinis sluoksnis turi būti kreminis. Viršų apibarstyti milteliniu cukrumi. Šokoladą su sviestu išlydyti ir apšlakstyti tortą. Bent 3 val. dėti į šaldytuvą sustingti. Papildomai galima puošti riešutais, uogomis, mėtomis ar kt.
„Pavlova“ su uogomis
10 porcijų
100 g 432 kcal
Ruošti 3 val.
„PAVLOVAI“:
- 4 kiaušinių baltymai
- 250 g cukraus
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- Šaukštelis kukurūzų krakmolo
- Šaukštelis baltojo vyno acto
KREMUI:
- 125 g maskarponės
- 30 g miltelinio cukraus
- Pusė šaukštelio vanilinio cukraus
- 125 ml riebios grietinėlės
VIRŠUI:
- Kelios saujos mėgstamų uogų (braškių, aviečių, šilauogių, vyšnių be kauliukų)
GAMINIMAS. Baltymus plakti elektriniu plaktuvu, kol pabals ir suputos. Pamažu toliau plakant suberti cukrų, sumaišytą su vaniliniu cukrumi. Plakti, kol masė taps tvirta ir blizgi, o cukrus ištirps. Apvertus dubenį kiaušinių plakinys turi jame likti. Labai atsargiai įmaišyti krakmolą ir actą. Skardą iškloti kepimo popieriumi, nusipiešti maždaug 20 cm skersmens apskritimą. Ant jo sudėti kiaušinių plakinį ir tolygiai paskirstyti. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 120 °C. Tuomet sumažinti iki 100 °C ir džiovinti dar 2 val. Paruoštą morenginį krepšelį atvėsinti. Maskarponę sumaišyti su milteliniu ir vaniliniu cukrumi, atsargiai išplakti elektriniu plaktuvu. Pamažu toliau plakant supilti grietinėlę. Turi išeiti tirštas kremas. Juo įdaryti morenginį krepšelį. Ant viršaus išdėlioti uogas. Galima papuošti mėtomis, migdolų drožlėmis ar kitais mėgstamais pagardais. Patiekti nedelsiant, kol morengas neprarado traškumo.
Sodrus šokoladinis
10 porcijų
100 g 369 kcal
Ruošti 4 val.
TORTO PAGRINDUI:
- 200 g sviesto
- 200 g cukraus
- 4 kiaušiniai
- 200 g miltų
- 50 g kakavos miltelių
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Pusė šaukštelio sodos
- 150 ml pasukų
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
KREMUI:
- 200 g juodojo šokolado
- 200 g minkšto sviesto
- 150 g miltelinio cukraus
- 50 ml grietinėlės
GAMINIMAS. Sviestą išplakti su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmušti kiaušinius, kaskart gerai išplakant. Kitame dubenyje sumaišyti miltus, kakavą, kepimo miltelius ir sodą. Po truputį maišant sausus ingredientus suberti į sviesto ir kiaušinių masę. Supilti pasukas, vanilės ekstraktą ir gerai išmaišyti. Tešlą sukrėsti į skardą ir kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Iškepusį pagrindą palikti atvėsti. Kremui ištirpinti ir truputį atvėsinti šokoladą (šiek tiek pasilikti). Sviestą išplakti su milteliniu cukrumi iki purios masės. Įmaišyti tirpintą šokoladą ir grietinėlę, išplakti iki vientisos masės. Torto pagrindą atsargiai perpjauti. Pirmą lakštą aptepti pasiruoštu kremu, uždengti kitu lakštu ir šį taip pat gausiai aptepti kremu. Juo tolygiai padengti torto kraštus. Viršų papuošti likusio šokolado drožlėmis. Tortą bent 2–3 val. šaldyti.
Citrininis sūrio
10 porcijų
100 g 367 kcal
Ruošti 2 val.
PAGRINDUI:
- 200 g trapių sausainių
- 100 g sviesto
ĮDARUI:
- 500 g maskarponės
- 200 g cukraus
- 3 dideli kiaušiniai
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 100 ml grietinėlės
- 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių
- Šaukštas tarkuotos citrinų žievelės
VIRŠUI:
- 2 kiaušinių tryniai
- 100 ml citrinų sulčių
- 100 g cukraus
- 50 g sviesto
- Šaukštas tarkuotos citrinų žievelės
GAMINIMAS. Paruošti pagrindą. Sausainius susmulkinti iki smėlio rupumo trupinių. Sumaišyti su lydytu sviestu. Masę suberti į maždaug 20 cm skersmens formą nuimamais kraštais, tvirtai suspausti ir išlyginti. Dėti į šaldytuvą. Įdarui maskarponę elektriniu plaktuvu išplakti su cukrumi. Po vieną įmušti kiaušinius ir kaskart gerai išplakti. Supilti vanilės ekstraktą, citrinos sultis, suberti žievelę ir vėl išplakti. Supilti grietinėlę ir lengvai permaišyti. Įdarą supilti ant paruošto torto pagrindo ir kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 160 °C. Kraštai turi būti tvirti, o torto centras dar šiek tiek virpėti. Palikti atvėsti. Trynius, citrinų sultis ir cukrų kaitinti ant vidutinės kaitros, kol ims tirštėti. Nukaitus įmaišyti sviestą, citrinų žievelę. Kai kremas atvės, užtepti ant torto viršaus. Papildomai galima papuošti citrinų griežinėliais, tarkuota žievele ir kt.
Autorius Jūratė Survilė