Saldi karamelės magija
2020-01-15 08:25Karamelė išrasta dar senovės Indijoje, tačiau jos receptas beveik nepasikeitė iki šių dienų. Tai – vaikystės desertas, kurį vien iš cukraus ir vandens bent kartą bandė pagaminti kiekvienas smaližius. Tikra karamelė – lipnus ir elastingas saldėsis, iš kurio konditerijos stebuklus kuria net garsiausi virtuvių šefai.
Naminė karamelė
100 g 235 kcal
4 porcijos
Ruošti 20 min.
- 150 g sviesto
- 200 g cukraus
- 350 g sutirštinto saldinto pieno
- Druskos
Gaminimas
Į ištirpintą sviestą maišant supilti cukrų. Kaitinti, kol cukrus visiškai ištirps. Supilti sutirštintą saldintą pieną, šiek tiek pasūdyti ir virti maišant apie 5 min. Atvėsinti. Patiekti kaip desertą arba pagardą.
Karameliniai krepšeliai
100 g 420 kcal
4 porcijos
Ruošti 1 val.
Tešlai:
- 80 g sviesto
- 50 g miltelinio cukraus
- Kiaušinis
- 80 g miltų
- Žiupsnelis maltų gvazdikėlių
- Šaukštelis cinamono
- Druskos
Įdarui:
- 150 g karamelės
- 80 g smulkintų žemės riešutų
Gaminimas
Kambario temperatūros sviestą ištrinti su milteliniu cukrumi. Įmušti kiaušinį ir gerai išmaišyti. Suberti persijotus miltus, prieskonius, šiek tiek pasūdyti. Suminkyti tešlą. Į sviestu pateptas ir miltais pabarstytus kepimo indelius įdėti po gabalėlį tešlos ir tolygiai paskirstyti ją ant sienelių. Kepti 190 °C temperatūros orkaitėje apie 20 min., kol tešlos krašteliai parus. Krepšelius išimti iš indelių ir atvėsinti. Sumaišyti skystą karamelę ir žemės riešutus. Po šaukštą masės įpilti į krepšelius.
Karamelinė suflė
100 g apie 380 kcal
6 porcijos
Ruošti 1 val.
- 350 g cukraus
- 3 kiaušiniai
- 2 tryniai
- 500 ml pieno
- 30 g vanilinio cukraus
- Šaukštelis kukurūzų krakmolo
Gaminimas
250 g cukraus kaitinti, kol išsilydys ir įgaus aukso spalvą. Įpilti 5 šaukštus vandens ir maišant užvirinti. Karštą karamelę supilti į kepimo indelius. Kiaušinius ir kiaušinių trynius išplakti su likusiu cukrumi. Į pieną įmaišyti vanilinį cukrų ir krakmolą, užvirinti. Maišant pamažu supilti kiaušinių ir cukraus masę. Vėsinti 10 min., tada supilti ant karamelės. Indelius sudėti į didelį kepimo indą, jį iki pusės pripilti vandens. Suflė uždengti aliuminio folija ir kepti 170 °C temperatūros orkaitėje apie 35 min. Patiekiant apversti.
Nekepti karameliniai sausainiai
100 g 295 kcal
4 porcijos
Ruošti 30 min.
- 250 g cukraus
- 150 g sviesto
- 150 ml pieno
- 350 g avižinių dribsnių
- 100 g riešutų sviesto
- 80 g karamelinių saldainių
Gaminimas
Cukrų kaitinti, kol išsilydys ir paruduos. Po truputį supilti pieną ir užvirinti. Įmaišyti avižinius dribsnius, sudėti riešutų sviestą, išmaišyti ir vėsinti 5 min. Masę tolygiai paskleisti ir palaikyti šaldytuve mažiausiai 2 val. Sustingusią supjaustyti norimo dydžio gabalėliais ir aplieti lydytų karamelinių saldainių mase.
Karamelinis bananų pyragas
100 g 325 kcal
6 porcijos
Ruošti 50 min.
Tešlai:
- 3 bananai
- 100 g sviesto
- 90 g cukraus
- 2 kiaušiniai
- 50 ml jogurto
- 180 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
- Šaukštelis tarkuotos apelsino žievelės
Karamelei:
- 30 g sviesto
- 80 g cukraus
Gaminimas
Nuolat maišant išlydyti karamelei skirtą sviestą ir cukrų. Kaitinti tol, kol paruduos. Karštą karamelę supilti į kepimo indą ir tolygiai paskirstyti. Bananus nulupti, supjaustyti plonais griežinėliais ir išdėlioti ant karamelės. Apibarstyti tarkuota apelsino žievele. Tešlai skirtą sviestą plakti su cukrumi, kol masė taps puri. Įmaišyti kiaušinius ir jogurtą. Miltus, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų sumaišyti, persijoti ir maišant suberti į skystų produktų masę. Tešlą supilti ant bananų ir karamelės. Kepti 190 °C temperatūros orkaitėje apie 35 min. Iškepusį pyragą apversti. Rekomenduojama patiekti karštą.
Duonos pudingas su karameliniu padažu
100 g 375 kcal
6 porcijos
Ruošti 1,5 val.
Pudingui:
- 500 g baltos sumuštinių duonos
- 50 g lydyto sviesto
- 250 ml kokosų pieno
- 320 g sutirštinto saldinto pieno
- 100 g rudojo cukraus
- Šaukštelis cinamono
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 4 kiaušiniai
- Šaukštelis tarkuotos žaliosios citrinos žievelės
Karamelei:
- 30 g sviesto
- 80 g cukraus
Gaminimas
Duoną supjaustyti mažais kubeliais ir apšlakstyti sviestu. Sumaišyti kokosų pieną ir sutirštintą pieną. Sudėti cukrų, cinamoną, vanilę ir citrinos žievelę, gerai išmaišyti. Įmušti kiaušinius ir plakti, kol masė taps vientisa. Supilti ją ant duonos ir atsargiai išmaišyti. Kepti 180 °C temperatūros orkaitėje apie 45 min. Tada nuolat maišant išlydyti sviestą ir cukrų. Kaitinti, kol karamelė taps rudos spalvos. Karštą karamelę supilti ant pudingo. Desertą patiekti karštą.
Obuoliai su karamele
100 g 175 kcal
4 porcijos
Ruošti 15 min.
- 4 vidutinio dydžio obuoliai
- 250 g rudojo cukraus
- 150 ml kokosų pieno
- 150 ml vandens
- Šaukštelis jūros druskos
Gaminimas
Cukrų ištirpinti vandenyje ir kaitinti, kol pusė vandens išgaruos, o karamelė užvirs. Tada suberti druską ir supilti kokosų pieną. Kaitinti 8–10 min., kol karamelė sutirštės. Obuolius kruopščiai nuplauti, pašalinti kotelius ir išpjauti sėklas. Persmeigti mediniais iešmeliais ir pamirkyti šiek tiek pravėsusioje karamelėje. Galima patiekti apibarsčius riešutais ar kokosų drožlėmis.
Žemės riešutų ir karamelės skanėstas
100 g 275 kcal
4 porcijos
Ruoši 25 min.
- 100 g smulkintų žemės riešutų
- 250 ml grietinėlės
- 50 ml vandens
- 100 g cukraus
- Šaukštas kukurūzų sirupo
- Druskos
- 300 g juodojo šokolado
Gaminimas
Grietinėlę pašildyti, bet neužvirinti. Vandenyje ištirpinti cukrų ir sirupą, užvirinti ir kaitinti maišant, kol karamelė paruduos. Supilti grietinėlę ir gerai išmaišyti. Suberti smulkintus riešutus, pasūdyti. Karamelės ir riešutų masę plonu sluoksniu paskleisti ant vaškuoto kepimo popieriaus. Ištirpdyti juodąjį šokoladą ir supilti ant karamelės. Laikyti šaldytuve apie valandą, kol skanėtas sukietės. Patiekti sulaužius nedideliais gabalėliais.