Ryškiaspalviai moliūgų skanėstai
2024-10-18 09:01Moliūgas – viena vertingiausių rudens daržovių. Ne tik labai maistingas, bet ir pasižymi maloniu subtiliu skoniu, leidžiančiu naudoti tiek pagrindiniams patiekalams, tiek desertams ruošti.
Amerikietiškas moliūgų pyragas
8 porcijos
100 g 321 kcal
Ruošti 3 val.
PAGRINDUI:
- Šaukštas cukraus
- Žiupsnelis druskos
- 240 g miltų
- 170 g sviesto
- 120 ml šalto vandens
- Šaukštas obuolių acto
ĮDARUI:
- 70 g cukraus
- Šaukštelis cinamono
- Žiupsnelis druskos
- Pusė šaukštelio imbiero miltelių
- Ketvirtis šaukštelio maltų gvazdikėlių
- Ketvirtis šaukštelio malto muskato
- 2 kiaušiniai + trynys
- 450 g moliūgų tyrės
- 150 ml sutirštinto pieno
- 70 ml riebios grietinėlės
- 80 ml klevų sirupo
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
GAMINIMAS. Sumaišyti tešlai skirtus birius produktus. Sudėti gabalėliais pjaustytą sviestą ir suminkyti tešlą. Palengva supilti vandenį ir actą, dar kartą perminkyti, kad būtų vientisa. Suformuoti rutulį ir įvyniojus į maistinę plėvelę 1 val. šaldyti. Įdarui kiaušinius išplakti su cukrumi, druska ir prieskoniais. Įmaišyti visus kitus ingredientus. Atvėsintą tešlą iškočioti į apskritimą, juo iškloti sviestu pateptos pyrago formos dugną ir kraštus. Užkloti folija, į vidų priberti ryžių ar pupelių, kad kepant tešlai neleistų pernelyg pakilti. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 220 °C. Nuimti foliją su svoriu ir kepti dar 15 min., temperatūrą sumažinus iki 180 °C. Ant iškepusio pagrindo supilti įdarą, sulyginti paviršių ir kepti 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 160 °C. Patiekti visiškai atvėsusį ir sutvirtėjusį, su plakta grietinėle.
Purūs keksiukai
4 porcijos
100 g 324 kcal
Ruošti 50 min.
- 200 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Šaukštelis cinamono
- Pusė šaukštelio malto muskato
- Trečdalis šaukštelio malto kardamono
- 200 g moliūgų tyrės
- 100 g cukraus
- Šaukštas pieno
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 2 šaukštai minkšto sviesto
- 2 šaukštai natūralaus jogurto
GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir prieskoniais. Kitame inde sumaišyti likusius ingredientus, sujungti su miltų mišiniu. Tešlą dėti į keksiukų formeles ir kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Desertinė moliūgų latė
2 porcijos
100 ml 189 kcal
Ruošti 15 min.
- 500 ml pieno
- 2 šaukštai moliūgų tyrės
- Šaukštas klevų sirupo
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Pusė šaukštelio moliūgų pyrago prieskonių mišinio
- 120 ml stiprios juodos kavos
- Mažų zefyriukų patiekti
GAMINIMAS. Pieną kartu su moliūgų tyre ir klevų sirupu supilti į puodą, kaitinti pamaišant ant mažos kaitros, kol gerai įkais, bet neužvirs. Nukaitus įmaišyti vanilės ekstraktą, prieskonius ir kavą. Patiekti pridėjus zefyriukų.
Sluoksniuotas desertas
2 porcijos
100 g 277 kcal
Ruošti 40 min.
- 150 g moliūgų tyrės
- 2 šaukštai medaus
- Šaukštelis cinamono
- 150 g rikotos
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 60 g avižinių dribsnių
GAMINIMAS. Moliūgų tyrę sumaišyti su šaukštu medaus ir pusę šaukštelio cinamono. Rikotą sumaišyti su likusiu medumi ir vanilės ekstraktu. Sluoksniuoti desertą: į stiklinių dugną berti dribsnių, ant viršaus dėti dalį rikotos masės, ant jos – moliūgų tyrę, paskui vėl rikotą. Viršų papuošti cinamonu. Prieš patiekiant 30 min. dėti į šaldytuvą.
Moliūgų saldainiai
10 porcijų
100 g 386 kcal
Ruošti 5 val.
- 1,5 kg moliūgų minkštimo
- 500 g cukraus
- Graikinių riešutų ir saldinto sutirštinto pieno patiekti
GAMINIMAS. Moliūgus supjaustyti nedideliais gabalėliais ir kartu su cukrumi sudėti į puodą. Palikti pastovėti 4 val., kol cukrus ištirps ir išsiskirs sulčių. Tuomet ant vidutinės kaitros kaitinti apie 50 min., kol moliūgai patamsės. Skysčio turi beveik nelikti. Palikti atvėsti. Patiekti apipylus sutirštintu pienu ir papuošus riešutais.
Autorius Jūratė Survilė