Ryškiai žali šv. Patriko valgiai (3 receptai)
2016-03-17 10:28Šv. Patriko diena – tradicinė airių šventė, minima kasmet kovo 17-ąją. Tikriausiai nesuklysime sakydami, kad ji tampa vis populiaresnė visame pasaulyje kiekvienais metais. Šią dieną Airijos, JAV gatvėse galima pamatyti žmonių, vilkinčių žalios spalvos drabužiais, o pietums jie greičiausiai valgys tradicinį šios dienos patiekalą – sūdytą jautieną su troškintais kopūstais.
Manoma, kad šv. Patrikas, turintis senovės Romos ir britiškų šaknų, buvo krikščionių misionierius, gimęs IV amžiaus pabaigoje ir atnešęs krikščionybę į Airiją. Legenda byloja, kad šv. Patrikas išvarė visas gyvates iš Airijos. Šis faktas kelia abejonių, nes po ledynmečio gyvatės Airijoje niekada nebuvo problema. Manoma, kad gyvates reikėtų suprasti perkeltine prasme, remiantis druidų simbolių aiškinimu.
Šiandien airiai ir ne airiai vilki žalios spalvos drabužiais. Pagal airių tradiciją kiekvienam, kuris neturi žalios spalvos šv. Patriko dieną, galima įžnybti. Kiti šv. Patriko dienos simboliai – trilapis dobilas, aukso puodas ir leprekonai. Trilapį dobilą šiandien daugelis įsisega į palto ar švarko atlapus. 3 yra magiškasis airių skaičius, todėl tikima, kad 3 dobilo lapai turėtų atnešti laimę ir sėkmę. 3 lapai taip pat simbolizuoja Švenčiausiąją Trejybę krikščionybėje. Leprekonai – tai nykštukinės airių mitologinės būtybės. Jie vaizduojami apsirengę kaip batsiuviai, su smailianosiais batais ir skrybėle. Segi odinį diržą. Kalbama, kad leprekonai – maži, nedraugiški žmogučiai, gyvenantys kaip atsiskyrėliai miškuose, siuvantys batus ir saugantis savo turtus. Pagavus leprekoną galima jį priversti pasakyti, kur paslėptas aukso puodas. Tačiau leprekoną reikia nuolatos stebėti. Jei jį pagavęs žmogus bent akimirkai nusisuks, leprekonas kaip mat pradings su visu lobiu.
Šv. Patriko metu jau keletą metų yra populiari visame pasaulyje. Net Lietuvos sostinėje Vilnelė gali būti nudažoma ryškia žalia spalva. Šią dieną visi gali pasijusti airiais ir prisijungti prie šventės!
Turkiškas špinatų pyragas (Ispanakli Kek)
- 150 – 200 g špinatų
- 3 kiaušiniai
- 300 g cukraus
- 240 g miltų
- 3 šaukšteliai kepimo miltelių
- 2 šaukšteliai citrinų sulčių
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 180 ml alyvuogių aliejaus
- Plaktos grietinėlės pagal skonį
- Šilauogių, mėtų puošti
Gaminimas
Špinatus, aliejų, vanilės ekstraktą ir citrinos sultis sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrės konsistencijos. Sudėti kiaušinius ir cukrų. Atskirai sumaišyti miltus su kepimo milteliais. Sausą mišinį sumaišyti su špinatų mase. Supilti į riebalais pateptą kepimo formą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 30 minučių. Kai šiek tiek atvės, perpjauti išilgai ir pertepti plakta grietinėle. Galima papuošti šilauogėmis ir mėtų lapeliais.
8 – 10 žmonėms
100 g apie 352 kcal
Paruošimo laikas: apie 45 min
Šv. Patriko dienos gėrimas (nealkoholinis)
- 60 ml stiprios mėtų arbatos
- 2 šaukštai apelsinų arba citrinų sulčių
- 10 – 14 lašų skysto chlorofilo
- 0,5 l gazuoto mineralinio vandens
- Medaus arba stevijos pagal skonį
Gaminimas
Užplikyti stiprios mėtų arbatos. Išspausti apelsinų arba citrinų sulčių. Sumaišyti visus ingredientus ir atvėsinti.
2 žmonėms
100 g apie 18 kcal
Paruošimo laikas: apie 5 min
Apelsinų ir špinatų salotos
- 150 – 200 g špinatų
- 30 g karijų arba graikinių riešutų
- 1 – 2 apelsinai
- Raudonasis svogūnas
- 2 šaukštai citrinų sulčių
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Cukraus arba stevijos pagal skonį
- Sojos padažo pagal skonį
Gaminimas
Špinatus nuplauti, supjaustyti ir nusausinti. Sumaišyti citrinos sultis, aliejų, cukrų (steviją) ir sojų padažą. Špinatus sumaišyti su apelsinų skiltelėmis, svogūnų griežinėliais ir kapotais, skrudintais riešutais ir aplieti padažu.
2 žmonėms
100 g apie 153 kcal
Paruošimo laikas: apie 15 min