Ruošiame Velykų stalą
2024-03-29 08:29Atrieda atidunda Velykos. Ar jau sugalvojote, ką dėsite ant šventinio stalo be margučių? Jeigu vis dar svarstote, kuo nustebinti šeimos narius bei svečius, dalinamės keletu šventinių receptų.
Veršienos kepsnys
4 porcijos
100 g 247 kcal
Ruošti 1 val.
- 800 g veršienos be kaulo
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 2 šaukštai austrių padažo
- 2 šaukštai granatų melasos
- Šaukštas aliejaus
- Kelios šakelės šviežių rozmarinų
GAMINIMAS. Veršieną subadyti mediniu smeigtuku, kad geriau įsigertų prieskoniai. Įtrinti druska, pipirais bei tarpusavyje sumaišytu austrių padažu, granatų melasa ir aliejumi. Dėti į skardą, ant viršaus išdėlioti rozmarinų šakeles. Kepti 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 240 °C, paskui kaitrą sumažinti iki 180 °C ir kepti dar apie 30 min. Patiekti su mėgstamomis daržovėmis.
Kišas su kiaušiniais ir lašiša
6 porcijos
100 g 268 kcal
Ruošti 1 val.
PAGRINDUI:
- 90 g sviesto
- Šaukštas aliejaus
- 3 šaukštai vandens
- Žiupsnelis druskos
- 150 g miltų
ĮDARUI:
- 3 žali kiaušiniai
- 4 kietai virti kiaušiniai
- 200 ml 35 % riebumo grietinėlės
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 100 g rūkytos lašišos
- Šviežių žalumynų puošti
GAMINIMAS. Sviestą išlydyti puode, sumaišyti su aliejumi, vandeniu ir druska. Dar truputį maišant pakaitinti. Nuėmus nuo kaitros suberti miltus ir kruopščiai išmaišyti. Tešla turi atšokti nuo kraštų. Ja padengti kišo formos dugną ir kraštus. Dugną subadyti šakute, į formą įkloti kepimo popieriaus ir ant viršaus pripilti džiovintų žirnių, pupelių ar kt., kad kepant prislėgtų pyrago pagrindą ir neleistų jam kilti. Kepti apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Nuimti žirnius ar pupeles ir kepti dar 5 min. Išėmus iš orkaitės palikti pravėsti.
Kol kišo pagrindas kepa, pasiruošti įdarą. Kiaušinius išplakti su grietinėle, druska bei pipirais. Ant pravėsusio kišo pagrindo išdėlioti smulkiai pjaustytą lašišą ir pusiau perpjautus virtus kiaušinius. Užpilti kiaušinių plakinį. Kepti 30–40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 160 °C. Patiekti papuošus žalumynais.
Pyragas su mėsa ir kiaušiniais
8 porcijos
100 g 279 kcal
Ruošti 2 val.
TEŠLAI:
- 14 g mielių
- 2 šaukštai cukraus
- 360 ml šilto vandens
- 750 g miltų
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Šaukštelis druskos
ĮDARUI:
- 1 kg maltos jautienos
- 2 žali kiaušiniai
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Svogūnas
- 3 skiltelės česnako
- Raudona saldžioji paprika
- 8 kietai virti kiaušiniai
GAMINIMAS. Pirmiausia pasiruošti tešlą. Mieles pertrinti su cukrumi ir įpilti tiek šilto vandens, kad apsemtų. Išmaišyti ir palikti 20 min. šiltai, kad mielės aktyvuotųsi. Mieles sumaišyti su miltais, likusiu vandeniu, aliejumi ir druska. Suminkytą tešlą palikti 30 min. pakilti.
Per tą laiką pasiruošti įdarą. Mėsą sumaišyti su kiaušiniais, druska, pipirais, smulkintu svogūnu, česnaku, paprika.
Iš tešlos iškočioti 0,5 cm storio stačiakampį lakštą. Ant jo vienos pusės tolygiai paskleisti mėsos įdarą, ant šio išdėlioti kietai virtus kiaušinius ir viską uždengti kita tešlos lakšto puse iš viršaus. Gautą pailgą ritinį sulenkti sujungiant kraštus į apskritimą. Viršuje kas 2–3 cm padaryti įpjovas, kad kepant atsivertų ir šiek tiek matytųsi įdaras. Pyragą papildomai galima dekoruoti iš tešlos išpjautomis formelėmis – lapeliais, gėlėmis ar kt. Kepti apie 50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Skanus tiek šiltas, tiek atvėsęs.
Įdaryti kiaušiniai
4 porcijos
100 g 249 kcal
Ruošti 15 min.
- 4 kietai virti kiaušiniai
- 2 šaukštai kreminio sūrio
- Trečdalis šaukštelio maltos ciberžolės
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Kelios šakelės šviežių čiobrelių
- 20 g konservuotų ančiuvių
GAMINIMAS. Kiaušinius perpjauti pusiau. Trynius sutrinti su kreminiu sūriu, sumaišyti su prieskoniais (dalį čiobrelių pasilikti) ir labai smulkiai pjaustytais ančiuviais. Gauta mase įdaryti baltymų puseles. Papuošti čiobreliais.
Sluoksniuotos salotos stiklinaitėje
4 porcijos
100 g 214 kcal
Ruošti 15 min.
- 250 g snieginių krabų lazdelių
- 2 trumpavaisiai agurkai
- Avokadas
- 200 g konservuotų kukurūzų
- Keli svogūnų laiškai puošti
PADAŽUI:
- 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Krabų lazdeles, agurkus ir avokadą supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais. Stiklinaitėse sluoksniuoti salotas, pakaitomis dedant visus produktus ir kiekvieną sluoksnį negausiai apšlakstant padažu, paruoštu iš jam skirtų ingredientų. Patiekti papuošus svogūnų laiškais.
Autorius Jūratė Survilė