Ruošiame šventinį stalą!
2024-12-23 09:28Didžiosios metų šventės jau taip arti, kad, rodos, galima užuosti gardų aromatą. Neabejotinai dauguma suka galvą ne tik dėl to, kokias dovanas dėti po kalėdine eglute, bet ir kuo nukloti vaišių stalą. Dalijamės šauniomis idėjomis!
Kepta įdaryta antis su granatais
8 porcijos
100 g 210 kcal
Ruošti 3 val.
- Vidutinio dydžio antis (2,5–3 kg)
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Šaukštelis džiovintų čiobrelių
- 2 skiltelės česnako
- 2 šaukštai šviežiai spaustų apelsinų sulčių
- Stiklinė vištienos sultinio
ĮDARUI:
- Didelis obuolys
- Granatas
- 100 g džiovintų spanguolių
- 50 g graikinių riešutų
- Šaukštelis medaus
- Šaukštas tirpinto sviesto
- Šaukštelis cinamono
- Pusė šaukštelio maltų gvazdikėlių
GAMINIMAS. Antį gerai nuplauti, nusausinti, įtrinti prieskoniais, trintu česnaku ir apelsinų sultimis. Marinuoti 30 min. Įdarui obuolį supjaustyti kubeliais, sumaišyti su granato sėklomis. Suberti spanguoles (jei kietos, prieš tai pamirkyti vandenyje), smulkintus riešutus, įmaišyti medų, sviestą ir prieskonius. Paruoštu įdaru prikimšti paukštį. Ertmę užsandarinti mediniais smeigtukais. Paruoštą antį dėti į gilią kepimo skardą, supilti sultinį. Kepti apie 2,5 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, kas 30 min. apšlakstyti kepant išsiskyrusiomis sultimis. Jeigu pernelyg greitai skrunda, pridengti folija.
Keptos putpelės
6 porcijos
100 g 250 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 6 putpelės
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 1,5 šaukštelio džiovintų čiobrelių
- 1,5 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
ĮDARUI:
- 1,5 šaukšto sviesto
- Svogūnas
- 3 skiltelės česnako
- 300 g rudųjų pievagrybių
- 75 g džiovintos duonos trupinių
- 1,5 šaukštelio smulkintų džiovintų čiobrelių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
PAPILDOMAI:
- 3 šakelės šviežių rozmarinų
- 300 ml vištienos sultinio
- 150 ml sauso baltojo vyno
GAMINIMAS. Putpeles nuplauti, nusausinti, įtrinti aliejumi ir prieskoniais. Marinuoti 15 min. Įdarui svieste kepti smulkiai pjaustytą svogūną, kol taps skaidrus. Suberti spaustą česnaką, smulkintus grybus ir kepti, kol šie suminkštės, išgaruos išsiskyręs skystis. Nukaitus įmaišyti duonos trupinius, prieskonius ir palikti atvėsti. Atvėsusiu įdaru įdaryti putpeles. Jų apačią sutvirtinti mediniais smeigtukais, kad kepant įdaras neiškristų. Paruoštas sudėti į riebalais išteptą keraminį indą, tarp jų įsprausti rozmarinų šakeles, viską užpilti sultinio ir vyno mišiniu. Kepti 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Kepant kelis kartus apšlakstyti skysčiu iš indo.
Gurmaniška Kalėdų eglutė
6 porcijos
100 g 250 kcal
Ruošti 45 min.
- 2 lakštai sluoksniuotos tešlos
- 100 g žaliojo pesto
- 50 g tarkuoto parmezano
- 10 vyšninių pomidoriukų
- 50 g moliūgų sėklų
- Žiupsnelis sezamų sėklų papuošti
- Kiaušinis
GAMINIMAS. Abu tešlos lakštus iškočioti iki vienodo dydžio stačiakampių. Ant vieno jų tolygiai paskleisti pesto padažą, apibarstyti sūriu. Užkloti antru lakštu. Supjaustyti eglutės forma, šakas susukti. Papuošti perpjautais pomidoriukais, moliūgų ir sezamų sėklomis. Aptepti plaktu kiaušiniu. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, kad gražiai apskrustų.
Orkaitėje kepta lašiša
4 porcijos
100 g 214 kcal
Ruošti 1 val.
- 600 g lašišos filė
- Apelsinas
- 30 ml aliejaus
- 20 ml sojų padažo
- Maltų kvapiųjų pipirų pagal skonį
- 30 g medaus
- Žalumynų puošti
GAMINIMAS. Lašišą supjaustyti porcijos dydžio gabalėliais. Išspausti apelsino sultis ir sumaišyti su aliejumi, sojų padažu, pipirais. Gautu mišiniu gausiai aptepti žuvies gabalėlius ir pridengus maistine plėvele marinuoti 30 min. Marinuotą lašišą kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ºC. Viršų aptepti medumi ir pakepti dar 5 min., kol gražiai apskrus. Patiekti papuošus smulkintais žalumynais.
Kepta ėriuko koja
8 porcijos
100 g 265 kcal
Ruošti 3,5 val.
- Ėriuko koja (2,5–3 kg)
- 4 skiltelės česnako
- 4 šakelės šviežių rozmarinų
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Šaukštas grūdėtųjų garstyčių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 150 ml sauso baltojo vyno
GAMINIMAS. Mėsą nuplauti, nusausinti, aštriu peiliu padaryti kelias nedideles įpjovas. Į kiekvieną jų dėti po pusę česnako skiltelės ir mažą šakelę rozmarino. Iš visų pusių mėsą įtrinti aliejaus, garstyčių, druskos ir pipirų mišiniu. Paruoštą koją apvynioti maistine plėvele ir marinuoti 1 val. Pasimarinavusią mėsą dėti į gilų kepimo indą, supilti vyną. Viską pridengti kepimo folija ir kepti apie 1,5 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Nuimti foliją, temperatūrą padidinti iki 200 °C ir kepti dar 40 min., kol gražiai apskrus. Patiekiant išimti česnaką ir rozmarinų šakeles.
Pyragas „Snaigė“
8 porcijos
100 g 280 kcal
Ruošti 1 val.
TEŠLAI:
- 100 g kvietinių miltų
- 100 g migdolų miltų
- 100 g šalto sviesto
- 50 g cukraus
- Kiaušinio trynys
- 3 šaukštai šalto vandens
ĮDARUI:
- 400 g mėgstamos tirštos uogienės
- Šaukštelis cinamono
- Migdolų riekelių papuošti
GAMINIMAS. Iš nurodytų ingredientų suminkyti tešlą. Ją susukti į maistinę plėvelę ir 20 min. dėti į šaldytuvą. Atvėsusią iškočioti į ploną lakštą, juo iškloti pyrago formos dugną ir kraštus. Truputį pasilikti papuošimams. Ant pyrago pagrindo supilti uogienę, maišytą su cinamonu. Viršų papuošti iš likusios tešlos suformuotomis snaigėmis. Kraštus apiberti migdolų riekelėmis. Kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti pravėsusį, kad spėtų sutvirtėti.
Itališkas „Panettone“ pyragas
10 porcijų
100 g 330 kcal
Ruošti 5 val.
ĮDARUI:
- 100 g razinų
- 2 šaukštai romo
- 50 ml šilto vandens
- 50 g cukruotų vaisių (pvz., apelsinų, citrinų)
- 50 g mėgstamų smulkintų riešutų
TEŠLAI:
- 7 g sausų mielių
- 200 ml šilto pieno
- 500 g miltų
- 100 g cukraus
- Šaukštelis druskos
- 4 dideli kiaušiniai
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 100 g minkšto sviesto
GAMINIMAS. Razinas užpilti romo ir vandens mišiniu, palikti mirkti 30 min., kad suminkštėtų. Išmirkusias nusausinti, sumaišyti su cukruotais vaisiais ir riešutais. Atidėti. Šiltame piene ištirpinti mieles, įmaišyti šaukštelį cukraus. Palikti 10 min., kol ims putoti. Dideliame dubenyje sumaišyti miltus, cukrų, druską. Atskirame dubenyje kiaušinius lengvai išplakti su vanile. Į miltų mišinį supilti aktyvuotas mieles, kiaušinių plakinį. Gerai išmaišyti. Pamažu minkant įmaišyti sviestą. Minkyti apie 10 min., kol tešla pasidarys elastinga. Pridengus palikti šiltai apie 2 val., kad pakiltų (turi padvigubėti). Pakilusią tešlą iškočioti į didelį stačiakampį. Ant jo tolygiai paskirstyti įdarą, susukti į ritinį. Minkyti, kol įdaras gerai pasiskirstys. Suformuoti rutulį ir dėti į specialią „Panettone“ arba tiesiog aukštą kepimo formą. Palikti dar 1–1,5 val. pakilti. Kepti apie 40 min., kol gražiai apskrus. Patiekti atvėsusį.
Imbieriniai sausainiai
Apie 24 vnt.
100 g 345 kcal
Ruošti 4,5 val.
- 440 g kvietinių miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Pusė šaukštelio druskos
- Šaukštas malto imbiero
- Šaukštas cinamono
- Pusė šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų
- Pusė šaukštelio maltų gvazdikėlių
- 145 g minkšto sviesto
- 150 g rudojo cukraus
- 160 ml melasos
- Didelis kiaušinis
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir prieskoniais. Sviestą apie minutę plakti elektriniu plaktuvu, kol taps purus. Suberti cukrų, supilti melasą ir dar kartą išplakti iki kreminės konsistencijos. Įmaišyti kiaušinį, vanilę ir dar sykį gerai perplakti. Suberti miltų masę, išmaišyti. Turėtų išeiti tvirta, truputį lipni tešla. Ją padalinti pusiau, susukti į maistinę plėvelę ir mažiausiai 3 val. dėti į šaldytuvą. Atvėsintą tešlą iškočioti į maždaug 0,5 cm storio lakštą. Išspausti sausainius. Juos išdėlioti kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir kepti apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Kai atvės, galima dekoruoti.
Nealkoholinis obuolių sidro gėrimas
4 porcijos
100 ml 50 kcal
Ruošti 20 min.
- 1 l natūralaus nealkoholinio obuolių sidro (galima keisti obuolių sultimis)
- Didelis apelsinas
- 2 cinamono lazdelės
- 3–4 šakelės šviežių rozmarinų
- 2–3 gvazdikėliai
- Žiupsnelis malto muskato
- Šaukštas medaus
- 300 ml gazuoto vandens
- Obuolys patiekti
GAMINIMAS. Sidrą supilti į gilų puodą, įpjaustyti apelsino riekeles, suberti prieskonius. Virti ant vidutinės kaitros, kol sušils. Įmaišyti medų. Sumažinti kaitrą ir maišant virti apie 15 min. Neleisti užvirti! Gėrimą nukošti, sumaišyti su šlakeliu gazuoto vandens ir supilstyti į stiklines. Papuošti obuolio skiltelėmis, rozmarinais, cinamono lazdelėmis.
Vyno ir spanguolių gėrimas
4 porcijos
100 ml 70 kcal
Ruošti 20 min.
- 400 ml nealkoholinio sauso raudonojo vyno
- 400 ml spanguolių sulčių
- 100 ml obuolių sulčių
- 100 g šviežių arba šaldytų spanguolių
- 50 g medaus
- 2 cinamono lazdelės
- Keli žvaigždiniai anyžiai
GAMINIMAS. Vyną sumaišyti su spanguolių ir obuolių sultimis, suberti spanguoles bei prieskonius. Maišant virti ant mažos kaitros apie 15 min. Prieš patiekiant pagardinti medumi. Gerti šiltą.
Autorius Jūratė Survilė