Rudens sezono karalius – obuolių pyragas
2023-10-26 10:15Ruduo būtų ne ruduo, jeigu ant stalo negaruotų ką tik iškeptas obuolių pyragas. Namus apgaubia neapsakoma šiluma ir jaukumas, kai juose pasklinda cinamono bei karštų obuolių kvapas. Raitojamės rankoves ir maišome tešlą gardžiausiam pyragui!
Amerikietiškas
8 porcijos
100 g 322 kcal
Ruošti 1 val.
TEŠLAI:
- 320 g miltų
- Šaukštas cukraus
- Šaukštelis druskos
- 220 g labai šalto sviesto
- 8 šaukštai labai šalto vandens
ĮDARUI:
- 4 dideli obuoliai
- 100 g rudojo cukraus
- 2 šaukštai miltų
- Šaukštelis cinamono
VIRŠUI:
- Kiaušinis
- Šaukštas pieno
- 1,5 šaukšto rudojo cukraus
GAMINIMAS. Tešlai skirtus miltus sumaišyti su cukrumi ir druska. Įtarkuoti sviestą, išmaišyti. Pamažu maišant supilti vandenį. Rankomis minkyti, kol visi ingredientai susijungs, bet turi likti neištirpusio sviesto gabalėlių. Tešlą padalyti į dvi dalis, kurių viena šiek tiek didesnė – pagrindui. Iš abiejų suformuoti rutulius, įsukti į maistinę plėvelę ir 30 min. dėti į šaldiklį.
Per tą laiką paruošti įdarą. Obuolius nulupti ir supjaustyti skiltelėmis. Sumaišyti su cukrumi, miltais ir cinamonu.
Iš pagrindui skirtos tešlos suformuoti apskritimą – jis turi visiškai padengti skardos dugną ir kraštus. Įdėjus šį tešlos apskritimą į skardą, ties kraštais palikti truputį daugiau tešlos, kad vėliau būtų lengva formuoti pyragą. Ant paruošto pagrindo sukrėsti įdarą. Iš likusios tešlos iškočioti lakštą, jį supjaustyti juostelėmis, kuriomis formuojant tinklą užkloti pyrago viršų. Tvirtai užspausti kraštus.
Kiaušinio ir pieno plakiniu aptepti pyrago viršų. Apibarstyti cukrumi. Kepti 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C. Gardu patiekti karštą su ledais.
Biskvitinis
8 porcijos
100 g 297 kcal
Ruošti 1 val.
- 5 dideli obuoliai
- Šaukštas cinamono
- 5 kiaušiniai
- 200 g cukraus
- 120 g miltų
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Miltelinio cukraus puošti
GAMINIMAS. Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti dideliais kubeliais. Apibarstyti cinamonu ir išmaišyti.
Kiaušinius išplakti su cukrumi iki purios masės. Atsargiai įmaišyti persijotus miltus, vanilės ekstraktą.
Į tešlą įmaišyti obuolius, viską supilti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti 50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 170 °C. Prieš patiekiant apibarstyti milteliniu cukrumi.
Obuolių keksas
8 porcijos
100 g 288 kcal
Ruošti 1 val.
- 4 dideli obuoliai
- 3 kiaušiniai
- Bananas
- 150 g rudojo cukraus
- Šaukštelis kepimo miltelių
- 250 g miltų
- 200 g sviesto
- 100 g graikinių riešutų
- Šaukštelis cinamono
- Žiupsnelis druskos
- Pusė šaukštelio romo esencijos
GAMINIMAS. Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti plonomis riekelėmis.
Kiaušinius išplakti su trintu bananu ir cukrumi. Atsargiai įmaišyti su kepimo milteliais maišytus miltus. Supilti lydytą ir truputį atvėsintą sviestą. Įmaišyti obuolius.
Riešutus susmulkinti ir kepinti sausoje keptuvėje, kol pasklis malonus aromatas. Suberti į tešlą. Ją pagardini cinamonu, druska, romo esencija. Gerai išmaišius supilti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepti 50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Greitas štrudelis
8 porcijos
100 g 311 kcal
Ruošti 1 val.
- 3 dideli obuoliai
- 100 g baltojo cukraus
- 75 g rudojo cukraus
- Šaukštelis cinamono
- Šaukštelis citrinos sulčių
- 40 g miltų
- 120 g mėgstamų riešutų mišinio
- 2 šaukštai maltų džiūvėsėlių
- 2 dideli lapai sluoksniuotos tešlos
- Kiaušinis
- l Miltelinio cukraus puošti
GAMINIMAS. Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius, supjaustyti kubeliais. Sumaišyti su ruduoju cukrumi ir puse paprasto cukraus, cinamonu, citrinų sultimis ir miltais.
Atskirai sumaišyti smulkintus riešutus su džiūvėsėliais ir likusiu cukrumi.
Iškočioti tešlos lakštus. Ant abiejų paskirstyti riešutų masę, tada obuolių masę. Kiekvieną atskirai susukti į vyniotinį, siūlę paliekant apačioje. Abu štrudelius dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir viršuje įpjauti linijų, kad kepant galėtų išeiti garai. Viršų ir šonus aptepti plaktu kiaušiniu. Kepti 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.
Trupininis
8 porcijos
100 g 326 kcal
Ruošti 1 val.
TEŠLAI:
- 400 g miltų
- 180 g cukraus
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- Žiupsnelis druskos
- Šaukštelis cinamono
- Kiaušinis
- 200 g sviesto
ĮDARUI:
- 4 dideli obuoliai
- Citrina
- 2 šaukštai rudojo cukraus
GAMINIMAS. Sumaišyti visus sausus tešlai skirtus ingredientus. Įmušti kiaušinį, sudėti gabalėliais pjaustytą kambario temperatūros sviestą. Rankomis minkyti, kol susiformuos trupiniai.
Įdarui obuolius supjaustyti plonomis riekelėmis, apšlakstyti citrinos sultimis, suberti cukrų ir permaišyti.
Pusę trupinių sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir suspausti tvirtą pagrindą. Sudėti įdarą. Viršų uždengti likusiais trupiniais. Kepti 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Labai skanu karštas su ledais.
Autorius Jūratė Survilė