Obuoliai – skanus ir sveikas užkandis. Mitybos specialistai mano, kad tai turėtų būti vienas svarbiausių vaisių mūsų mityboje. Jis padeda palaikyti gerą sveikatą. Norintys numesti keletą kilogramų labai mėgsta posakį: „Jeigu norite valgyti – suvalgykite obuolį, jeigu nenorite obuolio – nenorite valgyti“. Taip pat tai labai universalus produktas, tikra antioksidantų (jaunystės vitaminų) saugykla, iš kurio galima pasigaminti pačių įvairiausių patiekalų. Ko gero, populiariausi patiekalai iš obuolių – desertai ir įvairūs pyragai. Šį kartą siūlome pasigaminti sluoksniuotos tešlos pyragėlius, gardžius obuolių putėsius ir egzotišką desertą su pasifloromis.

 

obuoliai

Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su obuoliais

 
  • 500 g sluoksniuotos tešlos
  • 4 rūgštūs obuoliai
  • 250 g šaldytų uogų (mėlynių, braškių, juodųjų serbentų)
  • 80 g cukraus
  • 2 šaukštai krakmolo
  • Kiaušinis
  • Miltelinio cukraus puošti
 

Gaminimas

 

Šaldytas uogas atitirpinti ir nupilti skystį. Obuolį nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti. Uogas, obuolį sumaišyti su cukrumi ir krakmolu. Krakmolas greitai stingsta, todėl įdarą dažnai pamaišyti.

 

Sluoksniuotą tešlą padėti ant miltuoto paviršiaus ir plonai iškočioti. Supjaustyti. Į kiekvieno gabalėlio vidurį įdėti šiek tiek įdaro. Sulenkti ir užlankstyti kampus. Pyragėlius sudėti ant kepimo popieriumi išklotos ar aliejumi išteptos skardos. Paplakti kiaušinį ir aptepti juo pyragėlių viršų. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, 15 – 20 minučių, kol gražiai apskrus. Pabarstyti milteliniu cukrumi.

 

100 g apie 264 kcal

Paruošimo laikas: 45 min

15 – 20 vienetų

 

Obuolių putėsiai

 
  • 1 kg obuolių
  • Citrina
  • 50 – 100 g cukraus
  • 2 šaukštai želatinos
  • Vandens
  • Marmelado saldainių puošti
 

Gaminimas

 

Obuolius nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti. Išspausti sultis ir įpilti vandens tiek, kad bendra masė sudarytų 500 ml. Sutarkuoti citrinos žievelę ir išspausti sultis. Želatiną ištirpinti vandenyje. Sumaišyti obuolių ir citrinų sultis, įdėti cukraus. Supilti želatiną. Atvėsinti. Sultis išplakti iki putų ir atšaldyti. Prieš vartojimą dar kartą išplakti putėsius ir papuošti spalvotais marmelado saldainiais ir citrinos skiltele.

 

100 g apie 82 kcal

Paruošimo laikas: 15 min

2 porcijos

 

Egzotiškas desertas su obuoliais ir pasifloromis

 
  • 4 obuoliai
  • 2 pasifloros
  • 40 g sviesto
  • 5 šaukštai cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 4 šaukštai vyno
  • 2 šaukštai migdolų drožlių
  • 20 g šokolado
 

Gaminimas

 

Obuolius supjaustyti ir pakepinti svieste su 2 dviem šaukštais cukraus. Pasifloras perpjauti pusiau. Kiaušinių trynius išplakti su likusiu cukrumi ir vynu. Į pasiflorų vidų sudėti kepintus obuolius ir užpilti kiaušinių trynių mase. Pabarstyti migdolų drožlėmis. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, 5 – 7 minutes. Iškepusį desertą pabarstyti tarkuotu šokoladu. Patiekti karštą.

 

100 g apie 164 kcal

Paruošimo laikas: 15 min

4 porcijos

Spausdinti