Ruduo – spalvingų daržovių derliaus metas. Pasikeitus metų laikui, atšalus orui, žmogaus organizmas pradeda ruoštis žiemai ir kaupti energiją, kurios reikės šaltuoju metų sezonu. Rudenį reikia gauti kuo daugiau organizmui vertingų medžiagų. Kuo spalvingesnis maistas – tuo geresnė savijauta.

 

Vertingos rudens gėrybės

 

Ropės. Tai puikius vitamino C šaltinis, kuris padeda stiprinti imunitetą. Garstyčių aliejus, esantis ropėse, turi antibakterinių savybių ir padeda apsisaugoti nuo įvairių ligų. Peršalus, ropių nuoviras geriamas atsikosėjimui palengvinti ir gerklės skausmui malšinti.

 

Batatai. Juose gausu beta karoteno ir vitamino C, šie vitaminai padeda imuninei sistemai apsaugoti organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio. Moksliniais tyrimais buvo įrodyta, kad violetinių batatų ekstraktas padeda sumažinti uždegimus, bei saugo nuo laisvųjų radikalų žalos.

 

Moliūgai. Moliūguose gausu vitaminų A ir C, kurie padeda stiprinti imuninę sistemą. Moliūgų sėklos taip pat naudingos mūsų organizmui. Jos yra puikus maistinių skaidulų ir riebalų omega – 3 šaltinis.

 

Morkos. Gausus vitamino A kiekis saugo odą nuo išsausėjimo, kuris gali atsirasti pasikeitus oro temperatūrai, atsiradus stipriam vėjui. Taip pat vitaminas A užkerta kelią pigmentinių dėmių ir spuogų atsiradimui. Fitochemikalai ir antioksidantai, esantys morkose, lėtina senėjimo procesą, stiprina imuninę sistemą ir sureguliuoja cukraus kiekį kraujyje.

 

Paprikos. Saldžiosiose paprikose randama vitaminų C, B1, B2, E, P, beta karoteno, ląstelienos bei daug mikroelementų, tokių kaip natris, geležis, kalis. Be didžiulės naudos imunitetui ir sveikatai, paprikos dar padeda gerinti nuotaiką, suteikia optimizmo, kurio rudenį, atvėsus orams, dažnai pritrūksta.

 

Kukurūzai. Kukurūzų burbuolėse gausu vitaminų A ir C, kalio, fosforo, kalcio, geležies. Jie padeda apsisaugoti nuo onkologinių ligų, stabdo senėjimo procesus.

 

 

Špinatai. Kalis ir įvairūs antioksidantai, esantys špinatuose, teikia didelę naudą žmogaus organizmui. Kalis būtinas užtikrinti tinkamam smegenų funkcionavimui. Reguliariai vartojant špinatus, padidėja kraujo pratekėjimas į smegenis, pagerėja atmintis ir koncentracija.

 

Baklažanai. Juose gausu organizmui reikalingų medžiagų: vitaminų A, B, C, PP bei kalcio, sieros, fosforo, magnio ir kt. Šios daržovės padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir sustiprinti organizmą. Taip pat jie veikia kaip antibiotikai.

 

 

Burokėliai.Juose daug kalio, kalcio, fosforo bei geležies. Burokėliuose esančios rūgštys gerina virškinimą. Taip pat šios daržovės padeda iš organizmo šalinti radioaktyvius junginius, kurie turi neigiamą poveikį organizmui.

 

Avokadai. Jie gerina kraujo apytaką, todėl į visas kūno vietas patenka reikiamas kiekis kraujo. Lecitinas, esantis avokaduose, teigiamai veikia nervų sistemą. Šiuose vaisiuose esanti monoheptuliozė maitina smegenų ląsteles ir suteikia žmogui žvalumo bei energijos.

 

Arbūzai, melionai. Arbūzai padeda organizmui pašalinti nuodingas medžiagas iš organizmo, o melionai gerina nervų sistemą ir padeda sumažinti stresą.

 

Obuoliai ir kriaušės. Šie vaisiai puikiai tiks užsinorėjus saldumynų, be to suteiks ir daug energijos, kurios kartais pritrūksta. Obuoliai ir kriaušės padės sustiprinti organizmą ir gerins nervų sistemos darbą.

 

Spanguolės. Atšalus orams, patariama gerti arbatas. Itin vertinga arbata su spanguolėmis. Ji padės sušilti, sustiprinti imunitetą, sumažinti nuovargį. Spanguolėse esantis vitaminas B gerina nervų sistemos darbą, taip pat stiprina nagus ir plaukus.

 

rudens maistas (2)

Moliūgų ir morkų trintinė

 

100 ml apie 85 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val.

 

  • 800 g moliūgo
  • 300 g morkų
  • Svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 l vandens
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • 50 g grietinės
  • 50 ml grietinėlės
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Krapų šakelių papuošti

 

Gaminimas

 

Moliūgą ir morkas nulupti, susmulkinti ir pakepinti alyvuogių aliejuje apie 5 minutes. Suberti smulkintą svogūną ir česnaką, viską kepti dar 3 minutes. Troškintas daržoves sudėti į verdantį vandenį, įberti druskos, pipirų ir virti apie 20 minučių. Į išvirusią sriubą supilti grietinėlę ir viską sutrinti trintuvu. Patiekti su šaukšteliu grietinės ir krapų šakele.

 

rudens maistas (3)

Batatų ir ropių piurė

 

100 g apie 65 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val. 15 min

 

  • 2 ropės
  • 2 morkos
  • 2 batatai
  • Pastarnokas
  • 10 g sviesto
  • Druskos pagal skonį
  • Pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Ropes, morkas, batatus ir pastarnoką supjaustyti ir išvirti. Išvirusias daržoves nulupti, sudėti sviestą, pagardinti druska ir pipirais bei viską sutrinti. Galima patiekti papuošus petražolės lapeliu.

 

rudens maistas (5)

Kukurūzų troškinys

 

100 g apie 65 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val. 

 

  • 2 skiltelės česnako
  • Svogūnas
  • 2 šaukštai sviesto
  • 800 g kukurūzų
  • 100 ml grietinėlės
  • 100 g parmezano sūrio
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Česnaką ir svogūną susmulkinti, pakepinti svieste apie 5 minutes. Tuomet suberti kukurūzus ir troškinti dar 5 minutes. Tuomet supilti grietinėlę, pagardinti druska ir pipirais, gerai išmaišyti. Troškinį apibarstyti tarkuotu parmezano sūriu. Galima papuošti mėgstamais žalumynais.

 

rudens maistas (1)Vištiena su daržovėmis

 

100 g apie 90 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val.

 

  • 250 g vištienos krūtinėlės
  • 2 šaukštai aliejaus
  • Svogūnas
  • 2 česnako skiltelės
  • 100 g geltonosios paprikos
  • 100 g raudonosios paprikos
  • 50 g žirnelių
  • Morka
  • 100 ml pomidorų tyrės
  • Šaukštelis Provanso žolelių
  • Druskos, pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Vištienos krūtinėlę supjaustyti ir pakepinti aliejuje su smulkintu svogūnu ir česnaku apie 10 minučių. Tuomet suberti smulkintas paprikas, žirnelius, tarkuotą morką ir troškinti dar 10 minučių. Tuomet supilti pomidorų tyrę, įberti žolelių, druskos, pipirų, gerai išmaišyti ir troškinti dar 5 minutes. Galima patiekti su mėgstamomis kruopomis ar valgyti vieną.

 

 rudens maistas (7)

Žaliasis kokteilis

 

100 ml apie 45 kcal

2 žmonėms

Paruošimo laikas apie 15 min.

 

  • Obuolys
  • 100 g meliono
  • 2 kiviai
  • 50 g špinatų
  • 50 g salotų
  • 50 g spanguolų
  • Šaukštas medaus
  • Mėtos lapelių papuošti

 

Gaminimas

 

Obuolį  ir melioną nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti. Kivį nulupti. Visus ingredientus sudėti į kokteilių plaktuvą ir suplakti. Kokteilį patiekti papuošus mėtos lapeliu.

 

rudens maistas (4)

Įdaryti avokadai

 

100 g apie 90 kcal

2 žmonėms

Paruošimo laikas apie 45 min.

 

  • 2 avokadai
  • Agurkas
  • Pomidoras
  • Skiltelė česnako
  • 0,5 svogūno
  • Šaukštas graikiško jogurto
  • Šaukštelis smulkintų krapų
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Salotos lapų papuošti

 

Gaminimas

 

Avokadus perpjauti pusiau ir išimti kauliukus. Agurką, pomidorą, česnaką ir svogūną susmulkinti, apibarstyti druska ir pipirais. Įberti krapus, įdėti graikišką jogurtą ir viską gerai išmaišyti. Gauta mase įdaryti avokadus. Patiekti papuošus salotos lapais.

 

rudens maistas (6)

Kepti burokėliai su sūriu

 

100 g apie 70 kcal

2 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val. 20 min.

 

  • 3 burokėliai
  • 100 g fetos sūrio

Padažui:

  • Šaukštas balzaminio acto
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Skiltelė česnako
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Burokėlius išvirti, nulupti ir supjaustyti. Balzaminį actą sumaišyti su alyvuogių aliejumi, sudėti smulkintą česnako skiltelę, įberti prieskonių ir gerai išmaišyti. Fetos sūrį supjaustyti, sumaišyti su burokėliais. Viską užpilti padažu. Galima papuošti mėgstamais žalumynais.

 

Spausdinti