Rafinuotai gardūs prancūziški desertai
2024-10-28 09:21Saldumynus atskirai maisto kategorijai priskyrė Prancūzijos karalius Liudvikas XIV. Būtent jo dėka gimė tradicija nuo stalo nurinkus pietų indus pasivaišinti desertu. Šiandien prancūziški saldėsiai žinomi ir mėgstami visame pasaulyje, be to, garsėja rafinuotu skoniu. Pasigaminkime keletą tradicinių prancūziškų desertų!
Kriaušių tarta
8 porcijos
100 g 346 kcal
Ruošti 1 val.
- 375 g šaldytos sluoksniuotos sviestinės tešlos
- 100 g cukraus
- 50 g sviesto
- Vanilės ankštis
- Trečdalis šaukštelio maltų anyžių
- Šaukštas espreso
- 5 nedidelės kriaušės
GAMINIMAS. Iš tešlos išpjauti 24 cm skersmens apskritimą. Švelniai subadyti šakute ir dėti į šaldytuvą.
Cukrų suberti į 26 cm skersmens keptuvę (kurią galima dėti į orkaitę) ir maišant kaitinti apie 10 min., kol karamelizuosis. Sudėti sviestą, vanilės ankštį be sėklų, anyžius, supilti kavą ir gerai išmaišyti.
Kriaušes nulupti, perpjauti pusiau, išimti sėklalizdžius ir dėti į keptuvę su cukraus sirupu. Troškinti apie 10 min.
Nukėlus keptuvės turinį atsargiai uždengti tešla, kraštus užlenkiant į keptuvės vidų. Padaryti kelis nedidelius įpjovimus, kad kepant galėtų išeiti karšti garai. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, kol tešla taps auksinė ir traški. Iškepusią ir truputį pravėsusią tartą atsargiai apversti ant didelės lėkštės, kad kriaušės atsidurtų viršuje. Keptuvėje likusį skystį užpilti ant tartos. Gardu su vaniliniais ledais.
Krembriulė su uogomis
6 porcijos
100 g 356 kcal
Ruošti 4 val.
- 625 ml riebios grietinėlės
- Šaukštelis vanilės pastos
- 6 kiaušinių tryniai
- 110 g nerafinuoto cukranendrių cukraus
- 100 g šviežių mėgstamų uogų
- 2 šaukštai rudojo cukraus
GAMINIMAS. Grietinėlę sumaišyti su vanilės pasta ir kaitinti puode iki užvirimo.
Trynius elektriniu plaktuvu išplakti kartu su cukranendrių cukrumi iki balkšvos kreminės masės. Pamažu maišant supilti karštą grietinėlę.
Į keraminius serviravimo indelius tolygiai paskirstyti uogas (truputį pasilikti) ir ant jų užpilti paruoštą krembriulė masę.
Indelius tvirtai uždengti folija ir 45 min. dėti į garinę orkaitę, įkaitintą iki 96 °C. Išėmus palikti atvėsti. Tuomet bent 3 val. dėti į šaldytuvą galutinai sustingti.
Prieš patiekiant tolygiai užberti rudojo cukraus ir jį deginti atviros ugnies degikliu, kol taps gražios auksinės spalvos. Papuošti uogomis.
Sviestiniai kruasanai
16 vnt.
100 g 432 kcal
Ruošti 12 val.
TEŠLAI:
- 60 g minkšto sviesto
- 500 g kvietinių miltų
- 50 g granuliuoto cukraus
- 2 šaukšteliai druskos
- Šaukštelis sausų mielių
- 360 ml pieno
SVIESTO SLUOKSNIUI:
- 345 g minkšto sviesto
- 2 šaukšteliai kvietinių miltų
KIAUŠINIŲ PLAKINIUI:
- Kiaušinis
- 30 ml pieno
GAMINIMAS. Sviestą išplakti elektriniu plaktuvu. Suberti miltus, cukrų, druską, mieles ir viską vėl maišyti apie minutę. Maišant supilti pieną, plakti dar 5 min. Iš gautos tešlos suformuoti rutulį, pridengti maistine plėvele ir 30 min. dėti į šaldytuvą. Iš atvėsintos tešlos iškočioti maždaug 35 x 25 cm stačiakampį ir pridengus maistine plėvele dar bent 4 val. dėti į šaldytuvą.
Sviesto sluoksniui elektriniu plaktuvu maišyti sviestą su miltais, kol išeis vientisa masė. Ją paskleisti ant kepimo popieriumi dengto lygaus paviršiaus ir suformuoti vienodo storio 18 x 25 cm dydžio stačiakampį. Jį 30 min. dėti į šaldytuvą.
Išimti atvėsintus tešlos ir sviesto lakštus. Sviesto lakštą dėti tešlos lakšto centre ir iš apačios bei viršaus uždengti likusiais laisvais tešlos kraštais. Tvirtai užspausti visus kraštus, kad sviestas toliau formuojant tešlą neišbėgtų. Ant miltais pabarstyto paviršiaus taip paruoštą tešlą iškočioti iki 25 x 50 cm dydžio stačiakampio. Šį perlenkti per ilgį tris kartus. Apsukus trumpuoju galu į save vėl palengva iškočioti į 25 x 50 cm dydžio stačiakampį. Jį vėl sulankstyti kaip pirmą kartą. Uždengti maistine plėvele ir 30 min. dėti į šaldytuvą. Tešlą dar kartą iškočioti į 25 x 50 cm dydžio stačiakampį, perlenkti į tris dalis kaip laišką ir pridengtą bent 4 val. dėti į šaldytuvą.
Atšaldytą tešlą iškočioti į 20 x 50 cm dydžio stačiakampį. Jį peiliu padalinti į 16 trikampių. Iš kiekvieno susukti kruasaną. Prieš kepant aptepti kiaušinio ir pieno plakiniu. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ºC, kol gražiai apskrus.
Kanelės
25 vnt.
100 g 356 kcal
Ruošti 26 val.
- 500 ml riebaus pieno
- 50 g sviesto
- 250 g miltelinio cukraus
- 100 g miltų
- Šaukštelis druskos
- 2 dideli kiaušiniai + 2 tryniai
- Šaukštas tamsaus romo
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
FORMELĖMS:
- Sviesto ištepti
- 2 šaukštai rudojo cukraus
GAMINIMAS. Pieną su sviestu kaitinti puode, kol sviestas ištirps, o pienas beveik užvirs. Nukėlus pravėsinti iki maždaug 50 °C.
Cukrų sumaišyti su sijotais miltais, druska. Supilti lengvai perplaktus kiaušinius su tryniais, išmaišyti. Supilti dar šiltą pieno mišinį ir maišyti, kol masė taps vientisa. Supilti romą, vanilės ekstraktą, dar kartą išmaišyti. Turi išeiti vientisos tekstūros skysta tešla. Uždengti maistine plėvele ir 24 val. dėti į šaldytuvą.
Kanelių formeles ištepti plonu sviesto sluoksniu, tolygiai apibarstyti ruduoju cukrumi ir supilstyti tešlą, nuo viršaus paliekant apie 1 cm. Kepti 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 230 °C, vidurinėje lentynoje. Temperatūrą sumažinti iki 190 °C ir kepti dar 25 min. Groteles su kanelių formelėmis dėti ant apatinės lentynos ir kepti dar 25 min., kol gražiai parus. Iškepusias išimti iš orkaitės, porą minučių atvėsinti ir apvertus išimti. Patiekti atvėsusias.
Autorius Jūratė Survilė