Pyragas su kriaušėmis ir plikytu kremu
2014-09-03 16:39Debesuotą rudens dieną ar pavakarę norėtųsi, kad pro langą vėjas atpūstų vasariško oro gūsį. Orų prognozės kinta greičiau nei moterų nuotaikos, todėl negalime pažadėti, kad dar sulauksime gero vėjo šiais metais. Tačiau šiek tiek vasariško skonio galime atrasti virtuvėje – tegul sultingos kriaušės ir lengvas lyg debesėlis kremas primena gražiausias atostogų akimirkas. Šis pyrago receptas taip pat tiks tiems, kurie nori kažko skanaus ir naujo prie kavos puodelio arba ledų.
Kuo dar naudingos kriaušės be to, kad yra saldžios, sultingos ir primena vasarą? Jos yra unikalios tuo, kad jose cukraus kiekis yra mažesnis nei obuoliuose, bet taip pat kaip ir obuoliai jos turi daug antioksidantų. Kriaušės turtingos vitaminų A, C, B1, B2, E, P, PP, mikroelementų, ypač geležies ir jodo, folio rūgšties, fermentų, organinių rūgščių, pektino, skaidulų, fitoncidų ir flavonoidų. Rugsėjis – vėlyvųjų kriaušių veislių metas, todėl nepraleiskite progos jomis pasigardžiuoti!
- 400 g kriaušių
- 200 g miltų
- 200 g sviesto
- 100 g cukraus
- 3 kiaušiniai
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Citrinų sulčių pagal skonį
Plikytam kremui:
- 400 ml pieno
- 100 g cukraus
- 2 kiaušiniai
- Šaukštas krakmolo
- Šaukštas miltų
Gaminimas
Sviestą ištrinti su cukrumi, įmušti kiaušinį ir du trynius ir gerai išmaišyti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, išminkyti tešlą. Tešlą sudėti į riebalais išteptą kepimo indą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 30 – 40 minučių. Iškepusį biskvitą išimti ir kepimo formos ir palikti atvėsti.
Paruošti kremą. Kiaušinius išplakti su cukrumi, miltais ir krakmolu. Maišant supilti pieną. Virti ant lėtos ugnies, dažnai pamaišant.
Ant biskvito viršaus tolygiai paskirstyti pjaustytas kriaušes, apšlakstyti citrinų sultimis ir aptepti kremu.
100 g apie 213 kcal
Paruošimo laikas: 90 min
8 porcijos