Pudingai Europoje gaminti dar viduramžiais. Tiesa, iš pradžių juos ruošė iš mėsos, riebalų, kruopų, net kraujo. Tik vėliau tapo desertais. Šiandien jie žinomi ir mėgstami įvairiose pasaulio šalyse. Kodėl šio nesudėtingo ir švelnaus deserto nepamėginus pagaminti savo virtuvėje?

 

Klasikinis ryžių

 

4 porcijos

100 g 120 kcal

Ruošti 50 min.

 
  • 1 l pieno (3,5 % riebumo)
  • 100 g apvalių ryžių
  • 60 g cukraus
  • Šaukštelis vanilinio cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • Kiaušinis
  • 20 g sviesto
  • Cinamono puošti
 

GAMINIMAS. Į puodą supilti pieną ir kaitinti iki užvirimo. Suberti nuplautus ryžius, sumažinti kaitrą ir virti 30–35 min. retkarčiais pamaišant, kol ryžiai suminkštės ir pudingas pradės tirštėti. Įmaišyti cukrų, vanilinį cukrų, druską ir virti dar porą minučių.

 

Atskirame inde lengvai paplakti kiaušinį ir įmaišyti šiek tiek karšto pudingo masės (kad sušiltų ir nesutrauktų baltymo). Tada nuolat maišant viską supilti į puodą. Nukelti nuo kaitros, įdėti sviestą ir išmaišyti iki vientisos masės. Patiekti šiltą arba atvėsintą, pagardintą cinamonu.

 

Arroz,Con,Leche.,Rice,Pudding,With,Cinnamon,In,Clay,Bowl

 

Ispaninių šalavijų sėklų ir aviečių

 

2 porcijos

100 g 147 kcal

Ruošti 4,5 val.

 
  • 200 g šviežių arba šaldytų aviečių
  • 3 šaukštai medaus
  • 500 ml migdolų pieno
  • 85 g ispaninių šalavijų sėklų
  • Žiupsnelis druskos
  • Mėtų puošti
 

GAMINIMAS. Į mažą puodą suberti avietes (truputį pasilikti) ir kaitinti ant vidutinės kaitros, kol pradės leisti sultis. Įmaišyti šaukštą medaus ir virti dar 3–4 min., kol masė sutirštės į uogienę. Nukelti ir atvėsinti.

 

Atskirame inde sumaišyti migdolų pieną, likusį medų, sėklas, druską. Pudingą laikyti šaldytuve bent 4 val., kad sutirštėtų. Po 1–2 val. išmaišyti.

 

Į stiklines pirmiausia sudėti uogienę (po 2–3 šaukštus į kiekvieną). Ant viršaus tolygiai supilti pudingą. Papuošti likusiomis avietėmis ir mėtomis.

 

Delicious,Chia,Pudding,With,Raspberries,And,Mint,On,Light,Marble

 

Citrininis

 

4 porcijos

100 g 130 kcal

Ruošti 3 val.

 
  • 300 ml pieno
  • 2 kiaušinių tryniai
  • 100 g cukraus
  • 30 g kukurūzų krakmolo
  • Šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės
  • Žiupsnelis druskos
  • 60 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
  • 20 g sviesto
 

GAMINIMAS. Nedideliame puode pieną pašildyti, tik neužvirinti.

 

Atskirame inde trynius plakti su cukrumi, kol masė pabals ir pasidarys puri. Įmaišyti krakmolą, citrinos žievelę, druską. Po truputį pilti šiltą pieną ir nuolat maišyti, kad nesutrauktų trynių. Supilti visą mišinį atgal į puodą ir lėtai kaitinti maišant, kol pradės tirštėti (5–7 min). Nukelti, įmaišyti citrinų sultis ir sviestą. Išmaišyti iki vientisos masės. Supilti į indelius, atvėsinti ir laikyti šaldytuve bent 2 val.

 

Delicious,Lemon,Curd,In,Bowl,On,Wooden,Table,,Closeup

 

 

Karamelinis

 

6 porcijos

100 g 146 kcal

Ruošti 4,5 val.

 

KARAMELEI:

  • 100 g cukraus
  • 2 šaukštai vandens

PUDINGUI:

  • 500 ml pieno
  • 4 dideli kiaušiniai
  • 100 g cukraus
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
 

GAMINIMAS. Pasigaminti karamelę. Į nedidelį puodą suberti cukrų, užpilti vandeniu ir kaitinti ant vidutinės kaitros nemaišant, kol cukrus ištirps ir taps tamsiai auksinės spalvos karamele. Ją tuoj pat supilstyti į silikonines pudingo formeles, tolygiai paskirstant kiekvienai. Leisti sustingti.

 

Pasigaminti pudingą. Pieną pašildyti, tik neužvirinti. Kitame dubenyje kiaušinius išplakti su cukrumi ir vanilės ekstraktu. Po truputį maišant supilti šiltą pieną. Mišinį supilstyti į pudingų formeles ant karamelės sluoksnio. Formeles sudėti į gilią skardą, į šią pripilti karšto vandens – tiek, kad apsemtų formeles iki pusės. Kepti apie 50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 160 °C. Išėmus atvėsinti kambario temperatūroje ir bent 3 val. dėti į šaldytuvą. Pudingą patiekti išvertus iš formelių į lėkšteles.

 

Cream,Caramel,Pudding,With,Caramel,Sauce,In,Plate,On,Rustic

 

Šokoladinis

 

4 porcijos

100 g 250 kcal

Ruošti 1,5 val.

 
  • 100 g juodojo šokolado (bent 70 % kakavos)
  • 200 ml 35 % riebumo grietinėlės
  • Šaukštas miltelinio cukraus
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • Šokolado drožlių, mėtų puošti
 

GAMINIMAS. Šokoladą sulaužyti gabalėliais ir ištirpinti karšto vandens garų vonelėje.

 

Grietinėlę elektriniu plaktuvu kartu su milteliniu cukrumi ir vanilės ekstraktu išplakti iki purumo. Porą jos šaukštų įmaišyti į pravėsusį lydytą šokoladą. Tada atsargiai įmaišyti likusią grietinėlės masę. Viską supilstyti į serviravimo indelius ir bent 1 val. dėti į šaldytuvą, kad sustingtų. Patiekti papuošus tarkuotu šokoladu ir mėtomis.

 

Chocolate,Cocoa,Pudding,,Mousse,In,Glass,Cup,On,Rustic,Table,

 
Spausdinti
 

Autorius Jūratė Survilė