Neginčytina tiesa – stresas sukelia sveikatos problemas. Įtemptose situacijose organizmas, kaip atsaką į patirtą stresą, išskiria hormoną kortizolį. Nedidelis kiekis šio hormono sveikatai nėra pavojingas. Tačiau jei stresas patiriamas nuolatos, tai gali būti miego, nuotaikos ir atminties sutrikimų, ir net nutukimo priežastimi.

 

Špinatuose esantis magnis padeda reguliuoti kortizolio gamybą. Kad naudingųjų medžiagų įsisavinimas būtų dar geresnis, lapines daržoves vartoti su vitamino C daug turinčiais citrusiniais vaisiais.

 

Baltosiose pupelėse ir miežiuose yra fosfatidilserino, fosfolipido, esančio ląstelių membranų sudėtyje, kuris gali sumažinti kortizolio lygį kraujyje. Pastarieji produktai ramina nervus, gerina miegą.

 

Mitybos specialistai rekomenduoja patyrus stresą ne valgyti kaloringus, angliavandenių produktus, o kvapius ir gaivius citrusinius vaisius. Kortizolio išsiskyrimą lėtina vaisiai, kuriuose gausu vitaminų C: citrinų, apelsinų, kivių, greipfrutų.

 

Omega 3 riebiosios rūgštys – labai naudingos. Jų gausu įvairių rūšių žuvyse: lašišoje, skumbrėje, menkėje, sardinėse, linų sėmenyse, graikiniuose riešutuose.

 

Kai apninka liūdesys, verta užkąsti žalumynų. Ypač daug maistingųjų medžiagų yra jaunuose žalumynuose, daržovėse.

 

Bazilikai taip pat padeda kovoti su stresu. Prieskoniai laikomi adaptogenais, kurie sumažina streso hormonų kiekį.

 

Cinkas kovoja su bloga nuotaika, depresija, stiprina imuninę sistemą. Jo apstu liesoje mėsoje, austrėse, moliūgų sėklose.

 

Juodasis šokoladas – saldžios laimės šaltinis. Kartkartėmis visai naudinga apsilankyti saldumynų skyriuose. Juk šis produktas slopina uždegiminius procesus ir mažina kortizolio lygį. Vieno tyrimo duomenimis, žmonės, kasdien suvartodavę apie 40 g juodojo šokolado, kraujyje turėjo mažiau kortizolio.