Austrės – brangus delikatesas, bet atidžiau panagrinėjus jų maistinę vertę tampa aišku, kad šios jūrų gėrybės vertos sumokamų pinigų. Nenuostabu, kad palengva tampa visiems prieinama prabanga. Tad išbandyti tikrai verta!

 

oysters-681034_640

Visame pasaulyje

 

Sprendžiant iš senoviniuose griuvėsiuose rastų kriauklių kiekio, austrės buvo vienas iš pirmykščių žmonių skanėstų. Išsiaiškinta, kad romėnai augino ir net penėjo austres, kad visada turėtų jų atsargų. Keltai taip pat rinkdavo ir valgydavo daug šių moliuskų. Austrių geldelių likučių aptikta netgi Šiaurės Amerikos indėnų ir Australijos aborigenų gyvenvietėse. Tačiau, ko gero, šias jūrų gėrybes labiausiai vertino senovės graikai, mokėję jas paruošti šimtais skirtingų būdų. Be to, jie kriaukles naudodavo kaip savotiškus balsavimo biuletenius – ant perlamutrinio sluoksnio išraižydavo atsakymus.

 

Nauda sveikatai

 

Veikia kaip afrodiziakas. Garsiausias pasaulyje meilužis, Giacomo Casanova, išgarsino austres visame pasaulyje, nes liaupsino kaip afrodiziakus. Italų avantiūristas tikėjo, kad austrės didina libido ir suteikia energijos. Moksliniai tyrimai taip pat patvirtina, kad austrės iš tikrųjų gali pagerinti lytinį pajėgumą ir padidinti libido, nes šių moliuskų sudėtyje daug cinko. Vyrams cinko trūkumas siejamas su lytine disfunkcija, impotencija ir kitais erekcijos sutrikimais. Šis mikroelementas taip pat reikalingas normaliai vaisiaus raidai.

 

Lieknina. Palyginus su tokio paties dydžio kitų maisto produktų porcijomis, austrės yra visai nekaloringos, nors pasižymi didžiule maistine verte. 100 g ant grotelių keptos vištienos turi 176 kcal, o toks pat kiekis konservuotų austrių – apie 74 g (šviežios – dar mažiau). Riebalų austrėse yra perpus mažiau negu vištienoje. Tad šios jūrų gėrybės rekomenduojamos tiems, kurie nori sveikai numesti svorio. Kita vertus, austrės yra sūrios, todėl jomis geriau nepiktnaudžiauti, jei vargina hipertenzija (aukštas kraujo spaudimas).

 

Palaiko normalią širdies sveikatą. Austrėmis bent retsykiais papildyti kasdienę mitybą naudinga ir dėl geresnės širdies sveikatos, nes jose gausu vertingųjų omega-3 riebalų rūgščių. Šios rūgštys garsėja kaip gerasis cholesterolis. Jos palaiko normalų širdies ritmą, mažina kraujo spaudimą, gerina kraujagyslių funkcijas, mažina uždegimą. Kalis ir magnis mažina kraujospūdį ir atpalaiduoja kraujagysles. Vitaminas E daro teigiamą įtaką širdies ir kraujagyslių sistemai.

 

Stiprina kaulus. Austrėse apstu mineralinių medžiagų, kurios padeda stiprinti kaulus. Kalcio, fosforo, cinko, geležies, vario ir seleno gausa didina kaulų mineralinį tankį ir daro juos tvirtesnius, užkerta kelią osteoporozei. 2019 m. leidinyje „Journal of Food Science and Technology“ publikuotas mokslinis tyrimas parodė, kad ėdalas, papildytas austrių geldelėmis, apsaugo gyvūnus nuo osteoporozės. Tas pats pasakytina ir apie produktus su fermentuotu austrių ekstraktu.

 

Aktyvina imuninę sistemą. Austrėse apstu gyvybiškai svarbių vitaminų ir mineralinių medžiagų, reikalingų normaliai imuninei sistemai palaikyti. Optimalų imunitetą palaiko austrėse esantis cinkas ir selenas. Selenas pasižymi antioksidantiniu poveikiu, o cinkas kovoja su patogenais. Imunitetą taip pat gerina C, D, B12 vitaminai, kurių irgi yra austrėse.

 
Naudingosios medžiagos 100 g
Angliavandeniai 3,9 g
Baltymai 7 g
Riebalai 2,5 g
Vitaminas A 100 IU
Vitaminas C 3,7 mg
Vitaminas D 320 IU
Vitaminas E 0,9 mg
Vitaminas K 0,1 µg
Vitaminas B1 (tiaminas) 0,1 mg
Vitaminas B2 (riboflavinas) 0,1 mg
Vitaminas B3 (niacinas) 1,4 mg
Folio rūgštis 10 µg
Vitaminas B12 19,5 µg
Pantoteno rūgštis 0,2 mg
Cholinas 65 mg
Kalcis 45 mg
Geležis 6,7 mg
Magnis 47 mg
Fosforas 135 mg
Kalis 156 mg
Natris 211 mg
Cinkas 90,8 mg
Varis 4,5 mg
Manganas 0,4 mg
Selenas 63,7 µg
Omega-3 riebalų rūgštys 672 mg
Omega-6 riebalų rūgštys 58 mg
100 g  68 kcal
 

Danutė Krylovienė - šeimos gydytoja

Specialistės komentaras

„Antėja laboratorija“ šeimos gydytoja Danutė Krylovienė

www.anteja.lt

Nuotrauka yra 

„Antėja laboratorija“ archyvo nuotrauka

 

Tarp jūrų gėrybių ypatingomis tituluojamos austrės. Egzotiška, nes jas galima valgyti net termiškai neapdorotas, būtent taip išsaugoma jų maistinė vertė, vitaminai ir mikroelementai, kurių austrėse gausu.

 

Austrėse yra daugiau cinko nei bet kuriame kitame maisto produkte. Cinkas atsakingas už imuninę sistemą ir skatina audinių gijimą. Taip pat šios jūrų gėrybės turi daug geležies, kuri padeda pernešti deguonį į atskiras ląsteles. Austrėse yra daug omega-3 riebalų rūgščių, kalio ir magnio, kurie padeda sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų bei insulto riziką. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad valgant austrių didėja DTL (gerojo cholesterolio) ir mažėja MTL (blogojo cholesterolio) kiekis kraujyje, todėl austrėmis mitybą rekomenduojama paįvairinti asmenims, kurie priversti nuolat tyrimais sekti cholesterolio svyravimus.

 

Austrės laikomos vienu pagrindinių dietinių produktų, nes jose beveik nėra riebalų ir gausu baltymų. Be to, laikomos galingu afrodiziaku. Jose gausu aminorūgščių, kurios kelia lytinių hormonų lygį, o didelis cinko kiekis padeda gaminti testosteroną. Tačiau pradėjus vartoti šias jūrų gėrybes, svarbu sekti organizmo reakciją ir įsitikinti, ar austrės nesukelia alergijos, prireikus atlikti kraujo tyrimus.

 

austres (1)

 

Austrių sriuba

 
  • 25 austrės
  • Poras
  • 3 bulvės
  • Sviesto kepti
  • 750 ml žuvies sultinio
  • Šaukštelis smulkintų čiobrelių
  • Šaukštas aštrių garstyčių
  • 125 ml 36 % grietinėlės
  • Druskos, baltųjų pipirų pagal skonį
  • Petražolių puošti
 

Gaminimas

 

Moliuskus išgliaudyti. Porą susmulkinti, šiek tiek atidėti papuošimui ir pakepinti. Pjaustytas bulves užpilti sultiniu, pagardinti smulkintais čiobreliais. Užvirinti. Sumažinti kaitrą ir toliau virti 20 min., kol bulvės suminkštės. Supilti grietinėlę, sudėti garstyčias, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Sudėti austres ir virti dar 4 min. Papuošti smulkintu poru ir petražolėmis.

 

4 porcijos

100 ml 85 kcal

Ruošti 45 min.

 

???????????????????e

Keptos austrės

 
  • 6 austrės
  • Pusė citrinos
  • Skiltelė česnako
  • 3 šaukštai sviesto
  • Šaukštas smulkintų petražolių
  • Pusė aitriosios paprikos
  • Pusė valgomojo svogūnėlio
  • 2 šaukštai tarkuoto parmezano
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Sviestą ištirpinti, sudėti petražoles, išspaustą česnako skiltelę, smulkintą papriką ir svogūnėlį, supilti šaukštą šviežiai spaustų citrinos sulčių. Pagardinti prieskoniais. Atsargiai išgliaudyti austres, stengiantis neišpilti skysčio. Apšlakstyti citrinos sultimis, aplieti tirpintu sviestu su žolelėmis, apibarstyti sūriu. Kepti apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ℃.

 

2 porcijos

100 g 105 kcal

Ruošti 30 min.

 

Opened Oysters

Klasikinės austrės

 
  • 8 šviežios austrės
  • Citrina
  • Grūsto ledo pagal skonį
 

Gaminimas

 

Austres išgliaudyti. Citriną nuplauti ir supjaustyti į 8 dalis. Ant ledo sudėti austres, aplink išdėlioti citrinos griežinėlius. Paėmus austrę, ant jos išspausti citrinos sulčių pagal skonį.

 

4 porcijos

100 g 70 kcal

Ruošti 10 min.

 

 
Spausdinti