Nors šį savaitgalį sinoptikai dar nežada didelio atšilimo, tačiau jau daugelis pradeda svajoti apie pirmąsias iškylas lauke. Tačiau paskui tikriausiai jau pradės džiuginti pavasariška šiluma, kai norėsis pietauti ar vakarieniauti gryname ore. Saulei pradėjus šviesti skaisčiau, namuose likti nebenori niekas. O kokios iškylos gamtoje be ant grotelių keptų mėsos patiekalų su pirmaisiais pavasario žalumynais, galbūt pačių užaugintais balkone ar ant palangės, arba pirktų ekologiniame turgelyje? Štai kelios idėjos, kurios tikrai pravers ir nenuvils artimiausiu metu! Iškylų sezonas nenumaldomai artėja. Vasara taip pat jau ne už kalnų!

 

iskylos

Aromatingi kiaulienos kepsniai

   
  • 1,5 kg kiaulienos nugarinės su kaulu
  • 3 – 4 šakelės rozmarinų
  • 4 – 5 skiltelės česnako
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Šaukštelis jūros druskos
  • Maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Nuluptą česnaką, pipirus, jūros druską ir rozmarinų lapelius sugrūsti ir sumaišyti su alyvuogių aliejumi. Palikti pastovėti 15 minučių. Mišinį užpilti ant kiaulienos kepsnių ir palikti marinuotis apie valandą. Kepti ant įkaitintų grotelių, kol mėsa bus minkšta, gražiai apskrudusi ir gerai iškepusi.

 

100 g apie 260 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val.

6 porcijos

 

Kiaulienos kepsniai su vaisiniu padažu

 
  • 1 kg kiaulienos nugarinės be kaulo
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas džiovintų bazilikų
  • 0,5 l vandens
  • Šaukštas tarkuotos citrinos žievelės
  • Šaukštas tarkuotos apelsino žievelės
  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • 2 – 3 gvazdikėliai
  • Druskos, baltųjų pipirų, malto cinamono pagal skonį
 

Gaminimas

 

Mėsą supjaustyti taip, kaip pageidaujama. Lengvai pamušti. Pabarstyti bazilikais, druska, pipirais. Kepti ant grotelių, kol mėsa bus tinkama valgyti. Kitas sudedamąsias dalis sumaišyti, įpilti vandens ir virti, kol masė sutirštės. Iškepusią mėsą aplieti šiuo padažu. Patiekti su virtais ryžiais ir (arba) šviežių daržovių salotomis.

 

100 g apie  260 kcal

Paruošimo laikas: apie 1 val.

6 porcijos

 

Kiaulienos mentė su trapia plutele

 
  • 1,6 kg kiaulienos mentės be kaulo
  • 2 šaukšteliai maltų saldžiųjų paprikų
  • Šaukštelis citrinų žievelių
  • Šaukštas maltų kalendrų
  • Šaukštas džiovintų raudonėlių
  • 2 šaukštai česnakų miltelių
  • Šaukštelis druskos
  • Maltų, juodųjų pipirų, kmynų, cinamono pagal skonį
 

Gaminimas

 

Papriką sumaišyti su kalendra, raudonėliais, citrinų žievelėmis, raudonėliais ir česnakų milteliais. Įdėti druskos, pipirų, kmynų ir cinamono. Sausu mišiniu ištrinti mėsą iš abiejų pusių ir padėti į šaldytuvą 30 minučių. Tada mėsą kepti ant grotelių, vidutinės ugnies, apie 10 minučių ant kiekvienos pusės. Mėsą apversti reikia TIK vieną kartą.

 

100 g apie 260 kcal

Paruošimo laikas: apie 1 val.

6 porcijos

Spausdinti