Pirmadieniai be mėsos (+ 3 receptai)
2017-11-13 10:16Lietuviai mėgsta mėsą. Tačiau sveikatos specialistai nerekomenduoja kasdien valgyti mėsiškus patiekalus. Jeigu visas pasaulis pradėtų puoselėti tradiciją kiekvieną pirmadienį nevalgyti mėsos, tai mūsų planeta už tai padėkotų. Net toks nedidelis pokytis mityboje, kaip mėsos atsisakymas vieną kartą per savaitę, gali turėti didžiulę įtaką žmonių sveikatai (mažesnė širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto, vėžio ir nutukimo rizika, ilgesnė gyvenimo trukmė, sveikesnė mityba apskritai) bei padėti šiek tiek sutaupyti pinigų. Vegetariški patiekalai gali būti tokie pat skanūs kaip ir mėsiški. Vis dar abejojate, ar verta? Išbandykite ir įsitikinkite patys!
Pomidorų sriuba su leistinukais iš kruopų
- 1 l vandens
- Saliero stiebas
- 45 g pomidorų pastos
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų, Provanso žolelių mišinio, kario pagal skonį
Leistinukams:
- 65 g miltų
- 42 g pagrūstų kruopų (kukurūzų, kviečių, miežių)
- 150 g vandens
- 7 g sviesto (nebūtinai)
- Druskos pagal skonį
Gaminimas
Į verdantį vandenį sudėti supjaustytą salierą ir virti, kol bus pusiau išviręs. Paruošti leistinukus: į verdantį vandenį įdėti druskos, sudėti nuplautas kruopas ir pavirti 5 min., po to, kai užvirs vanduo. Nukelti nuo ugnies ir sumaišyti su sviestu. Tada į kruopų košę suberti miltus ir išmaišyti tešlą. Jei reikia, įpilti šaukštą vandens. Tešla turi gautis šiek tiek tąsi. Tada iš tešlos suformuoti „makaronus“ ir supjaustyti. Į salierų sultinį įdėti kario, pomidorų pastą, atskiestą šiek tiek vandens, druskos. Kai sriuba užvirs, pradėti dėti į sriubą leistinukus. Uždengti puodą ir leisti pavirti 3 – 5 minutes, atsižvelgiant į leistinukų dydį ir tai, kaip greitai jie buvo sudėti į sriubą. Likus minutei sudėti prieskonius ir išmaišyti.
3 porcijų
100 g apie 80 kcal
Paruošimo laikas: apie 45 min
Kepti ryžiai su sojų varške ir daržovėmis
- 200 g virtų ilgagrūdžių ryžių
- 300 g sojų varškės
- Morka
- 2 paprikos
- 2 skiltelės česnako
- 10 g imbiero šaknies
- 150 g saldžiųjų kukurūzų
- 150 g šaldytų žaliųjų žirnelių
- Šaukštas žaliųjų citrinų sulčių
- 2 šaukštai sojų padažo
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
- Alyvuogių aliejaus kepti
Gaminimas
Morkas nuskusti, supjaustyti ir pakepinti 3 – 4 min. keptuvėje su šiek tiek aliejaus. Sudėti smulkintą česnaką ir pakepinti dar 2 – 3 min. Į daržoves sudėti 250 g supjaustytos sojų varškės, imbierą, paskaninti druska, pipirais, išmaišyti ir pakepinti dar 3 min., po to sudėti supjaustytas paprikas. Pakepinti daržoves ir sojų varškę ant didelės ugnies, kol suminkštės. Kai daržovės bus paruoštos, sudėti virtus ryžius ir pakepinti dar 5 min. Tada sumaišyti su kukurūzais, žirneliais, sojų padažu ir citrinos sultimis ir patroškinti 2 – 3 min.
4 porcijų
100 g apie 270 kcal
Paruošimo laikas: apie 30 min
Žaliųjų šparaginių pupelių salotos
- 250 g žaliųjų šparaginių pupelių
- 5 – 6 vyšniniai pomidorai
- Skiltelė česnako
- Raudonojo svogūno pagal skonį
- 2 šaukštai kedrinių pinijų
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Nupjauti šparaginių pupelių galiukus, sudėti į verdantį vandenį ir virti 5 min. Smulkiai supjaustyti česnaką, svogūną (rekomenduojama dėti maždaug 2 šaukštus pjaustyto raudonojo svogūno), pomidorus ir viską sumaišyti. Sausoje keptuvėje paskrudinti kedrines pinijas. Sumaišyti su pomidorais. Nupilti vandenį nuo šparaginių pupelių ir jas nusausinti. Perpjauti ankštis per pusę, įdėti druskos, aliejaus ir viską sumaišyti.
1 porcijų
100 g apie 90 kcal
Paruošimo laikas: apie 15 min