Pavasariu alsuojantys desertai su mačia
2025-03-21 08:44Mačia žmonių širdis užkariavo jau prieš kelis šimtmečius, o šiandien populiari kaip niekada. Iš Japonijos kilusi arbata tinka ne tik gėrimams, bet ir desertams ruošti. Unikalus skonis, gaivi žalia spalva, teigiamas poveikis sveikatai ją paverčia tobulu kulinarijos šedevrų ingredientu!
Gaivus pudingas
3 porcijos
100 g 140 kcal
Ruošti 4,5 val.
- 250 ml kokosų pieno
- Šaukštelis mačios miltelių
- 2 šaukštai ispaninių šalavijų sėklų
- Šaukštas klevų sirupo
- Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
- Šviežių mėtų papuošti
GAMINIMAS. Mačią suberti į kokosų pieną, gerai išplakti, kad milteliai tolygiai pasiskirstytų. Suberti ispaninių šalavijų sėklas, įmaišyti klevų sirupą, vanilės ekstraktą. 4 val. dėti į šaldytuvą, kad sėklos išbrinktų ir pudingas sutirštėtų. Išbrinkusį permaišyti, sudėti į serviravimo indelius. Patiekti papuošus mėtomis, papildomai galima užberti mačios.
Energijos rutuliukai
10 vnt.
100 g 386 kcal
Ruošti 45 min.
- 60 g migdolų
- 40 g avižinių dribsnių
- 150 g minkštų datulių be kauliukų
- Šaukštas mačios miltelių
- Šaukštas kokosų aliejaus
- Šaukštas ispaninių šalavijų sėklų
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Žiupsnelis druskos
GAMINIMAS. Migdolus ir dribsnius elektriniu smulkintuvu sutrinti iki smulkių trupinių. Sudėti likusius ingredientus ir malti, kol masė taps vientisa. Ji turi būti lipni, jeigu per sausa, įpilti šaukštą vandens arba daugiau kokosų aliejaus. Iš gautos masės formuoti rutuliukus. Papildomai galima apvolioti kokosų drožlėmis, mačios milteliais, apglaistyti šokoladu ar kt. Paruoštus 30 min. dėti į šaldytuvą sutvirtėti.
Žaliasis tiramisas
6 porcijos
100 g 282 kcal
Ruošti 4,5 val.
KREMUI:
- 250 g maskarponės
- 2 šaukštai miltelinio cukraus
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 200 ml plakamosios grietinėlės (35 %)
SAUSAINIAMS:
- 200 ml stiprios mačios
- Šaukštas medaus
- 200 g sausainių damų pirštelių
PAPUOŠTI:
- Šaukštas mačios miltelių
- Šviežių mėtų pagal skonį
GAMINIMAS. Maskarponę išplakti su milteliniu cukrumi ir vanilės ekstraktu, kol masė taps puri. Atskirai išplakti grietinėlę iki standumo ir įmaišyti į maskarponės masę. Sausainiams skirtą mirkyti mačią sumaišyti su medumi. Mišinyje trumpai pamirkyti pusę sausainių. Ant viršaus tolygiai paskleisti pusę maskarponės kremo. Pakartoti sluoksniavimą su likusiais sausainiais, užbaigti kremo sluoksniu. Indelius uždengti maistine plėvele ir 4 val. dėti į šaldytuvą, kad skoniai susijungtų. Prieš patiekiant per sietelį užbarstyti mačios, papuošti mėtomis.
Lengvas tortas
10 porcijų
100 g 276 kcal
Ruošti 1,5 val.
BISKVITUI:
- 200 g miltų
- Šaukštas mačios miltelių
- 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- 3 kiaušiniai
- 150 g cukraus
- 120 ml kokosų aliejaus
- 120 ml pieno
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
KREMUI:
- 250 g maskarponės
- 2 šaukštai miltelinio cukraus
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 200 ml plakamosios grietinėlės (35 %)
- Šaukštelis mačios miltelių
PAPUOŠTI:
- 100 g migdolų
- Šaukštas mačios miltelių
- Kelių migdolinių sausainėlių
GAMINIMAS. Biskvitui miltus sumaišyti su mačia, kepimo milteliais ir druska. Atskirame dubenyje išplakti kiaušinius su cukrumi, kol masė taps puri. Supilti aliejų, pieną, vanilę ir dar kartą išplakti. Pamažu įmaišyti sausus ingredientus, kol išeis vientisa tešla. Supilti į 20–22 cm skersmens kepimo formą ir kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 175 ℃. Išėmus leisti visiškai atvėsti. Per tą laiką pasiruošti kremą. Maskarponę išplakti su milteliniu cukrumi, vanile. Atskirai išplakti grietinėlę iki standžių putų, švelniai įmaišyti į maskarponę. Įmaišyti mačią. Atvėsusį biskvitą horizontaliai perpjauti į dvi lygias dalis. Pirmąją patepti dalimi kremo, uždėti antrą biskvitą ir užtepti likusį kremą. Tolygiai aptepti torto kraštus. Migdolus sumalti iki trupinių, sumaišyti su mačia. Gautais žaliais trupiniais tolygiai apibarstyti visą tortą. Viršų papuošti sausainėliais.
Autorius Jūratė Survilė