Patiekalai su raugintomis daržovėmis
2023-01-23 12:06Sakoma, kad daržovių rauginimas išgyvena renesansą. Ir ne veltui! Rauginti kopūstai, agurkai, burokėliai ir kitos daržovės yra ne tik puikaus skonio, bet ir naudingi sveikatai, nes žarnyną aprūpina probiotikais – gerosiomis bakterijomis. Čia rasite įkvėpimą, ką gaminti iš raugintų daržovių!
Korėjietiški agurkų kimčiai
1 porcija
100 g 58 kcal
Ruošti 40 min.
- Ilgavaisis agurkas
- 10 g imbiero
- Česnako skiltelė
- Laiškinis svogūnas
- 3 šaukštai sojų padažo
- 4 šaukštai sezamų sėklų aliejaus
- Šaukštas aitriųjų paprikų dribsnių
- 0,5 šaukštelio druskos
- Šaukštas sezamų sėklų
Gaminimas. Agurką supjaustyti 0,5 cm storio griežinėliais, sumaišyti su druska ir palikti 15 min. Nuskustą imbierą ir česnaką smulkiai sutarkuoti. Svogūną supjaustyti plonais žiedais. Sumaišyti su sojų padažu, sezamų aliejumi ir paprikų dribsniais. Agurko griežinėlius nuplauti, nusausinti ir sumaišyti su paruoštu marinatu. Patiekti užbėrus sezamų.
Azijietiški makaronai su kimčiais
4 porcijos
100 ml 216 kcal
Ruošti 45 min.
- 50 g valgomųjų dantenių
- 4 laiškiniai svogūnai
- 200 g sojų varškės
- 500 g virtos vištienos
- Česnako skiltelė
- Šaukštas saulėgrąžų aliejaus kepti
- 1,5 l vandens
- Kubelis vištienos sultinio
- 150 g azijietiškų makaronų
- 2 šaukštai miso pastos
- 100 g kimčių
- Druskos, aitriųjų paprikų dribsnių pagal skonį
Gaminimas. Nuvalyti grybus, nupjauti kotus. Supjaustyti laiškinius svogūnus. Tofu nusausinti ir supjaustyti kubeliais. Mėsą supjaustyti. Česnaką susmulkinti. Česnaką kepinti, kol pagels. Perdėti į puodą, supilti sultinį, paruoštą iš karšto vandens ir sultinio kubelio. Sudėti mėsą, grybus, pasūdyti ir virti 10 min. Makaronus išvirti, kaip nurodyta ant pakuotės. Nukošti ir sudėti į sriubos dubenėlius su smulkintais laiškiniais svogūnais ir tofu. Sultinį nukelti, 100 ml sumaišyti su miso pasta ir supilti atgal į sultinį. Išmaišyti ir supilti ant tofu su svogūnų laiškais. Ant viršaus uždėti kimčių ir užberti aitriųjų paprikų dribsnių.
Raugintų kopūstų troškinys su grybais ir pupelėmis
4 porcijos
100 g 177 kcal
Ruošti 10 val.
- 200 g pupelių
- 300 g šaldytų baravykų
- 2 svogūnai
- 2 šaukštai pomidorų pastos
- 500 g raugintų kopūstų
- 3 laurų lapai
- 6 juodieji pipirai
- Druskos pagal skonį
- 4 šaukštai aliejaus kepti
Gaminimas. Per naktį mirkytas pupeles gerai išvirti. Pjaustytus svogūnus ir grybus pakepinti. Sumaišyti su pomidorų pasta. Sudėti šaltu vandeniu nuplautus raugintus kopūstus. Paskaninti laurų lapais, prieskoniais. Uždengti ir troškinti, kol kopūstai suminkštės. Suberti virtas pupeles. Atsargiai išmaišyti, uždengti ir palikti dar 10 min.
Pyragėliai su raugintais kopūstais
8 porcijos
100 g 256 kcal
Ruošti 5 val.
Tešlai:
- 400 g miltų
- 7 g mielių
- 120 ml šilto vandens
- 120 ml šilto pieno
- 3 kiaušinių tryniai
- 100 g sviesto
- Cukraus, druskos pagal skonį
Įdarui:
- 5 kiaušiniai
- 400 g raugintų kopūstų
- 2 svogūnai
- 2 šaukštai saulėgrąžų aliejaus
- Druskos, cukraus, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Juodųjų sezamų puošti
Gaminimas. Tešlai mieles išmaišyti šiltame vandenyje ir sumaišyti su sijotais miltais. Palikti šiltoje vietoje apie 2 val., kad pakiltų. Išminkyti su tryniais, cukrumi, druska, šiltu pienu ir minkštu sviestu. Vėl apie 2 val. laikyti šiltoje vietoje, kol pakils.
Kietai išvirti 4 kiaušinius, nulupti ir susmulkinti. Nusunkti raugintus kopūstus ir smulkiai supjaustyti. Svogūnus nulupti, supjaustyti ir kepinti apie 7 min., sudėti kopūstus ir kepti nuolat maišant. Paskaninti druska, pipirais ir cukrumi. Sumaišyti su pjaustytais kiaušiniais.
Pakilusią tešlą iškočioti į 0,5 cm storio stačiakampį. Formele išpjauti apskritimus, centre dėti kopūstų įdaro, tešlą sulenkti ir užspausti kraštus. Sudėti ant kepimo popieriaus, aptepti likusiu plaktu kiaušiniu, pabarstyti juodaisiais sezamais. Kepti 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃.
Bulviniai blynai su raugintais kopūstais
4 porcijos
100 g 268 kcal
Ruošti 50 min.
- 100 g bulvių
- 500 g raugintų kopūstų
- 200 g virtos vištienos dešros
- Nedidelis svogūnas
- Kiaušinis
- 60 ml pieno
- 70 g miltų
- Šaukštas lydyto sviesto
- Šaukštas aliejaus
- 10 g krapų
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Grietinės pagal skonį
Gaminimas. Nuskustas bulves stambiai sutarkuoti. Kopūstus nuplauti ir nusunkti. Dešrą plonai supjaustyti, svogūną susmulkinti. Dešrą sumaišyti su bulvėmis ir svogūnu. Kopūstus sumaišyti su kiaušiniu, pienu ir miltais. Įmaišyti bulvių ir dešros mišinį. Paskaninti prieskoniais. Sviesto ir aliejaus mišinyje kepti blynus iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Apibarstyti smulkintais krapais, patiekti su grietine.
Raugintų agurkų sriuba
8 porcijos
100 ml 99 kcal
Ruošti 3 val.
Sultiniui:
- Pusė saliero šaknies
- Petražolės šaknis
- Morka
- Poro pagal skonį
- 700 g kalakutienos su kaulais
- 1,25 l vandens
- Laurų lapas
- 3 kvapieji pipirai
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Sriubai:
- 450 g raugintų agurkų
- 3 vidutinės bulvės
- 100 ml riebios grietinėlės
- 10 g petražolių
Gaminimas. Sultiniui daržoves nuskusti ir stambiai supjaustyti. Kalakutieną su kaulais užpilti vandeniu, sudėti daržoves, pagardinti prieskoniais ir virti apie 1,5 val., vis nugraibant putas. Kiaurasamčiu išgriebti visus ingredientus. Virtas morkas supjaustyti kubeliais. Nuimti mėsą nuo kaulų ir susmulkinti. Kitų ingredientų nereikės.
Raugintus agurkus stambiai sutarkuoti. Nuskustas bulves supjaustyti. Į verdantį sultinį sudėti bulves, uždengti ir virti 10 min. Suberti tarkuotus agurkus. Sudėti morkas, mėsą, supilti grietinėlę ir išmaišyti. Sumažinti kaitrą ir dar virti 2 min. Baigiant virti suberti smulkintas petražoles.