Patiekalai su imbieru. Sveika ir skanu!
2025-04-29 08:46Imbieras – vienas populiariausių prieskonių pasaulyje. Nieko keisto, juk ne tik suteikia patiekalams pikantiškumo, bet ir turi sveikatai naudingų savybių: saugo nuo uždegimų, gerina virškinimą, stiprina imuninę sistemą. Nors dažniausiai siejamas su desertais arba arbata, puikiai dera ir prie mėsos, daržovių, sriubų. Išbandykime gardžių patiekalų su imbieru, kurie nustebins maloniu skoniu.
Glazūruoti sparneliai
4 porcijos
100 g 187 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 800 g vištų sparnelių
- 2 šaukštai sojų padažo
- 2 šaukštai medaus
- Šaukštas tarkuoto imbiero
- 2 skiltelės česnako
- Šaukštas sezamų aliejaus
- Šaukštelis obuolių acto
- Šaukštelis kukurūzų krakmolo
- Šaukštelis sezamų sėklų
- Svogūnų laiškų papuošti
GAMINIMAS. Sparnelius nuplauti, nusausinti ir sudėti į dubenį.Supilti sojų padažą, medų, sezamų aliejų, actą, suberti imbierą, smulkintą česnaką. Viską gerai išmaišyti. Marinuoti bent 30 min. Sparnelius išdėlioti kepimo popieriuje dengtoje skardoje ir kepti 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Kas 10 min. apversti. Nuo sparnelių likusį marinatą supilti į mažą puodą, įmaišyti krakmolą ir kaitinti, kol padažas sutirštės. Juo aptepti iškeptus sparnelius ir dar 7 min. kepti, kol susidarys lipni glazūra. Patiekti pabarsčius sezamų sėklomis ir smulkintais svogūnų laiškais.
Detoksikuojanti sriuba
4 porcijos
100 ml 90 kcal
Ruošti 40 min.
- 800 g moliūgo minkštimo
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- Šaukštas tarkuoto imbiero
- Šaukštelis ciberžolės miltelių
- 1 l daržovių sultinio
- 200 ml kokosų pieno
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šaukštelis citrinos sulčių
- Moliūgų sėklų papuošti
GAMINIMAS. Moliūgą supjaustyti gabalėliais ir 20 min. kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Keptuvėje įkaitinti aliejų, suberti smulkintą svogūną, česnaką ir imbierą, kepti 3 min., kol suminkštės. Į puodą sudėti keptas daržoves, suberti ciberžolę ir supilti sultinį. Užvirti ir troškinti 10 min. Supilti kokosų pieną, pagardinti druska, pipirais ir citrinos sultimis. Pertrinti trintuvu iki vientisos konsistencijos. Patiekti pabarsčius moliūgų sėklomis.
Gurmaniški kepsneliai
2 porcijos
100 g 193 kcal
Ruošti 30 min.
- 2 šaukštai sojų padažo
- Šaukštas medaus
- Šaukštas tarkuoto imbiero
- Skiltelė česnako
- Šaukštelis ryžių acto
- Šaukštelis sezamų aliejaus
- 300 g lašišos filė
- Šaukštelis kukurūzų krakmolo
- 50 ml vandens
- Šaukštelis juodųjų sezamų sėklų
- Svogūnų laiškų patiekti
GAMINIMAS. Į dubenį supilti sojų padažą, medų, actą ir sezamų aliejų, suberti imbierą, smulkintą česnaką, išmaišyti. Į marinatą sudėti porcijos dydžio gabalėliais pjaustytą lašišą ir palikti 15 min. Kepti po 3–4 min. iš kiekvienos pusės, kol taps auksinės spalvos.Likusį marinatą supilti į mažą puodą, sumaišyti su krakmolu, įpilti vandens ir kaitinti, kol padažas sutirštės.Lašišą aptepti paruoštu padažu, pabarstyti sezamų sėklomis ir smulkintais svogūnų laiškais.Rekomenduojama patiekti su ryžiais arba garintomis daržovėmis.
Keptos baklažanų puselės
4 porcijos
100 g 110 kcal
Ruošti 30 min.
- 2 vidutinio dydžio baklažanai
- 2 šaukštai sojų padažo
- Šaukštas medaus
- Šaukštas tarkuoto imbiero
- Skiltelė česnako
- Šaukštelis ryžių acto
- Šaukštelis sezamų aliejaus
- Šaukštelis kukurūzų krakmolo
- 50 ml vandens
- Šaukštelis sezamų sėklų
- Mažas poras (tik šviesioji dalis)
- Kelios šakelės šviežių kalendrų
GAMINIMAS. Baklažanus perpjauti išilgai į dvi dalis, peiliu ant minkštimo padaryti įstrižinius įpjovimus.Į dubenį supilti sojų padažą, medų, actą ir sezamų aliejų, suberti imbierą, smulkintą česnaką, gerai išmaišyti. Marinatu aptepti baklažanus ir palikti 15 min. pastovėti.Kepti vidutinio karščio lauko kepsninėje po 5–7 min. iš kiekvienos pusės, kol suminkštės ir gražiai apskrus.Likusį marinatą supilti į mažą puodą, įmaišyti krakmolą, įpilti vandens ir kaitinti, kol padažas sutirštės. Keptus baklažanus aptepti paruoštu glajumi, pabarstyti sezamų sėklomis, plonais porų žiedais ir smulkintomis kalendromis. Patiekti šiltus kaip pagrindinį patiekalą ar garnyrą.
Azijietiškas troškinys
4 porcijos
100 g 140 kcal
Ruošti 30 min.
- 400 g vištienos filė
- Šaukštas sojų padažo
- Šaukštelis ryžių acto
- Šaukštelis tarkuoto imbiero
- Skiltelė česnako
- Šaukštas sezamų aliejaus
- Raudona saldžioji paprika
- 150 g pievagrybių
- Nedidelis svogūnas
- Šaukštelis kukurūzų krakmolo
- 50 ml vandens
- Keli svogūnų laiškai
- Šaukštelis sezamų sėklų
GAMINIMAS. Vištieną supjaustyti juostelėmis, sumaišyti su sojų padažu, actu, imbieru ir smulkintu česnaku, marinuoti 15 min. Keptuvėje įkaitinti aliejų, sudėti vištieną ir apkepinti 5–7 min., kol apskrus. Sudėti plonai pjaustytą svogūną, papriką ir griežinėliais supjaustytus pievagrybius, kepti dar 5 min. Krakmolą ištirpinti vandenyje, supilti į keptuvę ir maišant kaitinti, kol padažas sutirštės. Pabarstyti sezamų sėklomis ir smulkintais svogūnų laiškais. Rekomenduojama patiekti su virtais ryžiais arba ryžių makaronais.
Autorius Jūratė Survilė