Paštetų magija: nuo klasikos iki netikėtų skonių
2025-04-17 08:55Paštetas – virtuvės stebuklas. Jis gali būti lengvas ir kreminis, sodrus ir intensyvaus skonio, pagamintas iš mėsos arba net vegetariškas. Tai patiekalas, kuris puikiai tinka tiek kasdieniams pusryčiams, tiek šventiniam stalui. O svarbiausia – jį nesunku pagaminti namuose!
Vištų kepenėlių
8 porcijos
100 g 227 kcal
Ruošti 3 val.
- Svogūnas
- 100 g sviesto
- 2 skiltelės česnako
- 400 g vištų kepenėlių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 50 ml baltojo vyno
- 100 ml 35 % riebumo grietinėlės
GAMINIMAS. Smulkintą svogūną kepinti pusėje sviesto, kol suminkštės (apie 5 min.). Suberti kapotą česnaką ir kepti dar minutę. Suberti smulkintas kepenėles, pagardinti prieskoniais ir kaitinti 7–8 min., kol lengvai paruduos, bet viduje dar liks rausvos. Supilti vyną ir troškinti porą minučių, kol jis išgaruos. Nukelti keptuvę nuo kaitros ir palikti pravėsti. Supilti grietinėlę, įmaišyti likusį sviestą ir sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Prieš valgant bent 2 val. laikyti šaldytuve, kad skoniai susijungtų.
Pievagrybių ir pupelių
6 porcijos
100 g 182 kcal
Ruošti 1,5 val.
- Raudonasis svogūnas
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus kepti
- 2 skiltelės česnako
- 250 g pievagrybių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Pusė šaukštelio džiovintų smulkintų čiobrelių
- Šaukštas sojų padažo
- Šaukštelis citrinos sulčių
- 250 g virtų baltųjų pupelių (arba konservuotų, nusausintų)
- 50 g graikinių riešutų
GAMINIMAS. Susmulkintą svogūną kepti įkaitintame aliejuje apie 5 min., kol suminkštės. Sudėti kapotą česnaką ir kepti dar minutę. Suberti griežinėliais pjaustytus grybus, pagardinti prieskoniais ir kepti dar apie 8 min., kol grybai išskirs skysčio ir suminkštės. Supilti sojų padažą, citrinos sultis, gerai išmaišyti ir kepti dar porą minučių. Nukėlus nuo kaitros palikti truputį pravėsti. Kartu su pupelėmis ir riešutais sutrinti elektriniu smulkintuvu iki vientisos masės. Paruoštą paštetą sudėti į indelį ir laikyti šaldytuve bent 1 val., kad skoniai susijungtų.
Aštrus kiaulienos
8 porcijos
100 g 259 kcal
Ruošti 3 val.
- Svogūnas
- Šaukštas aliejaus kepti
- 2 skiltelės česnako
- 400 g kiaulienos kepenų
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Pusė šaukštelio maltos rūkytos paprikos
- Ketvirtis šaukštelio maltos aitriosios paprikos
- Pusė šaukštelio smulkintų džiovintų raudonėlių
- 100 ml kiaulienos sultinio
- 50 ml baltojo vyno
- 100 g sviesto
- Šaukštelis Dižono garstyčių
- Šaukštelis citrinos sulčių
GAMINIMAS. Smulkintą svogūną kepti įkaitintame aliejuje apie 5 min., kol suminkštės. Sudėti kapotą česnaką ir kepti dar minutę. Sudėti gabalėliais smulkintas kepenis ir kepti apie 10 min., kol lengvai apskrus. Pagardinti prieskoniais ir gerai išmaišyti. Supilti sultinį, vyną ir uždengus lėtai troškinti apie 30 min. Nukėlus nuo kaitros leisti truputį atvėsti. Kartu su sviestu, garstyčiomis bei citrinos sultimis sutrinti elektriniu smulkintuvu iki vientisos masės. Paruoštą paštetą sudėti į indelį ir laikyti šaldytuve bent 2 val., kad skoniai susijungtų.
Pikantiškas avinžirnių
6 porcijos
100 g 180 kcal
Ruošti 40 min.
- 250 g virtų avinžirnių (arba konservuotų, nusausintų)
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Česnako skiltelė
- Šaukštas tahinio (sezamų pastos)
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Pusė šaukštelio maltos rūkytos paprikos
- Ketvirtis šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių
- Pusė šaukštelio kumino
- Šaukštas citrinos sulčių
- Šaukštas sojų padažo
- 50 ml vandens
GAMINIMAS. Visus ingredientus sutrinti elektriniu smulkintuvu iki vientisos masės. Supilti vandenį ir išmaišyti. Jeigu per tiršta, įpilti dar vandens. Paruoštą paštetą bent 30 min. laikyti šaldytuve, kad skoniai susijungtų.
Lengvas tunų
6 porcijos
100 g 200 kcal
Ruošti 40 min.
- 300 g konservuotų tunų aliejuje (nusausintų)
- 100 g kreminio sūrio
- 2 šaukštai majonezo
- Šaukštelis Dižono garstyčių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Pusė šaukštelio citrinos sulčių
- Mažas raudonasis svogūnas
- Marinuotas agurkėlis
- Šaukštas kaparėlių
GAMINIMAS. Visus ingredientus sutrinti elektriniu smulkintuvu iki vientisos masės. Jeigu per tirštas, galima įmaišyti daugiau aliejaus. Paruoštą paštetą bent 30 min. laikyti šaldytuve, kad skoniai susijungtų.
Autorius Jūratė Survilė