Nors medicina žengia į priekį ir vis daugiau žmonių domisi sveika gyvensena, vėžio atvejų kol kas nemažėja. Kaip sumažinti šio klastingo susirgimo riziką? Daugelis mitybos specialistų teigia, kad maistas ypač svarbus ne tik norint apsisaugoti nuo onkologinių ligų, bet ir jas gydant.

 

Mityba turi būti visavertėFood,Products,Representing,The,Mediterranean,Diet,Which,May,Improve,Overall

 

Nacionalinis vėžio institutas (NVI) skelbia, kad didelis sergamumas onkologinėmis ligomis – viena didžiausių ne tik medicinos, bet ir ekonomikos bei visuomenės problemų visame pasaulyje. Todėl mitybos specialistai neatsitiktinai vis daugiau kalba apie mitybą, kuri padeda apsisaugoti nuo vėžio, o susirgus – pasveikti. NVI dietologai teigia, kad pacientų, kurie jau serga vėžiu ir gydosi, dieta parenkama taip, kad maiste būtų subalansuotas baltymų, angliavandenių, riebalų, vitaminų, mineralų, skaidulų santykis. Dietologai nerekomenduoja laikytis specialios dietos, jeigu jos neskyrė gydytojas. NVI specialistai teigia, kad mityba turi būti visavertė, valgymas – teikti malonumą, o maisto skonis teigiamai veikti psichiką.

 

Daugiausia – augalinio maisto

 

Koks maistas turėtų sudaryti priešvėžinės mitybos pagrindą? Daugelis gydytojų ir mitybos specialistų teigia, kad tai – augalinis maistas. Kasdien turi nestigti daržovių, vaisių rekomenduojama valgyti mažiau, o pačių saldžiausių geriau iš viso atsisakyti. Natūraliose daržovėse ir vaisiuose yra daug vitaminų, mikroelementų, antioksidantų ir kitų medžiagų, kovojančių su vėžiu ir apsaugančių sveikas ląsteles nuo pažeidimo taikant chemoterapiją ar radioterapiją. Manoma, kad vaisiuose esantis cukrus gali mažinti kai kurių rūšių vėžio riziką, o vaisių, daržovių, visų grūdo dalių produktų skaidulos suriša toksines medžiagas, kurios pašalinamos iš organizmo.

 

Kuo didesnė įvairovė

   

Norint apsisaugoti nuo vėžio, mitybos specialistai rekomenduoja valgyti kuo įvairesnių ir visų spalvų daržovių: pomidorų, morkų, saldžiųjų paprikų, špinatų, smidrų, brokolių, žiedinių kopūstų. Tegul lėkštėje būna kuo daugiau spalvų. Norint būti sveikiems, o susirgus – sėkmingai pasveikti, į kasdienį meniu rekomenduojama įtraukti karotenoidų. Jų gausite morkas apkepę riebaluose.

 

Sezoninės uogos

   

Į priešvėžinę mitybą verta įtraukti spalvingų uogų – jos turi medžiagų, kurios gali sunaikinti piktybines ląsteles. Sezono metu valgykite aviečių, braškių, juodųjų serbentų, spanguolių, vyšnių, mėlynių. Jose esantys vitaminai ir mikroelementai padeda gauti energijos iš maisto. Onkologiniams ligoniams svarbu gauti B grupės vitaminų. Jų galima gauti maitinantis visaverčiu, įvairiu maistu. Tačiau sergant ne visada tai pavyksta. Šiuo atveju gydytojas turėtų paskirti vitaminų ir maisto papildų. Labai svarbu, kad priešvėžinėje mityboje būtų kuo daugiau įvairių medžiagų, nes visos jos reišmingos, pavyzdžiui, baltymai reikalingi tam, kad imuninė sistema būtų stipri, taip pat padeda atsinaujinti organizmo audiniams. Stokojant baltymų ilgiau gyja žaizdos, mažėja atsparumas infekcijai, pasireiškia silpnumas, dingsta apetitas.

 

Ar reikia atsisakyti angliavandenių?

   

Apie angliavandenius pastaruoju metu vyrauja kontroversiškų nuomonių. Vieni specialistai sergant onkologinėmis ligomis jų pataria praktiškai atsisakyti, o kiti sako, kad ir angliavandeniai organizmui reikalingi, nes aprūpina reikalingu energijos kiekiu. Kiek kalorijų reikia sergančiajam, labai individualu. Tai priklauso nuo amžiaus, kūno sudėjimo, fizinio aktyvumo. Itin svarbu, kad reikiamą kalorijų kiekį žmogus gautų iš visaverčio maisto, o ne šlamštmaisčio, kuriame nėra jokių naudingųjų medžiagų. Angliavandenių šaltiniai – vaisiai, daržovės, grūdiniai produktai, pupelės. Visiškai vengti perdirbtų ir rafinuotų angliavandenių (rafinuoto cukraus ir visų saldintų gaminių).

 

Riebalų nauda

 

Klysta manantys, kad riebalų organizmui nereikia. Jie būtini raumenims ir ląstelių membranai. Kokie riebalai naudingi? Patariama vartoti omega-3 riebalų rūgščių, kurių yra riebioje žuvyje (lašišoje, upėtakyje, silkėje, žuvų taukuose), taip pat graikiniuose riešutuose. Visiškai atsisakyti blogųjų riebalų (hidrintų) ir margarino. Riboti gyvūninius riebalus (pieną, sūrį, mėsą).

 

Jeigu pykina

 

Gydant vėžį dažnai vargina pykinimas, nėra apetito, ypač jeigu taikoma chemoterapija ar spindulinė terapija. Būna, kad kartais vien nuo maisto vaizdo ar aromato pykina. Visgi reikėtų rasti produktų, kuriuos norėtųsi valgyti, kurie būtų malonaus skonio ir kvapo. Valgykite tada, kai mažiau pykina. Beje, būklę sunkina riebus, keptas, aromatingas maistas. Kai pykina, gali pagelbėti imbieras.

 

Kad nepritrūktų jėgų

 

Daugelis girdėję, kad sergant vėžiu sveika pabadauti. Visgi ilgalaikio badavimo daugelis gydytojų onkologiniams ligoniams nerekomenduoja. Jie pataria saikingai valgyti visavertį maistą ir taip kaupti jėgas gydymo maratonui, nes išsekus dažnai kyla įvairių komplikacijų ir negalima skirti tinkamiausio gydymo. Medikai teigia, kad pats vėžys sutrikdo medžiagų, ypač baltymų ir riebalų apykaitą. Daugiausia svorio netenka galvos, kaklo, žarnyno, plaučių vėžiu sergantys žmonės. Sergant sunkia liga, esant įvairioms uždegiminėms būklėms, vartojant vaistus, sunkiai įsisavinamos naudingosios medžiagos. Todėl medikai įspėja, kad onkologiniam ligoniui reikia visų maistinių medžiagų. Jei žmogus išsenka, tiesiog nelieka reikalingų maistinių medžiagų sveikosioms kūno ląstelėms. Jeigu ligonis visgi nusprendžia badauti, geriausia tą daryti prižiūrint specialistui.

 

Kai stinga naudingųjų medžiagų

 

Onkologų teigimu, mitybos nepakankamumas, kai organizmui stinga naudingųjų medžiagų, nustatomas net 8 iš 10 vėžiu sergančių pacientų. Daugelis medikų tvirtina, kad valgydamas pacientas sukaupia ne tik maistinių medžiagų atsargų, bet ir jėgų gydymui. Dėl prastos mitybos apima didesnis nuovargis, vargina nerimas, silpsta raumenys, silpnėja imuninė sistema, blogiau gyja pooperacinės žaizdos, didėja komplikacijų tikimybė, taip pat – chemoterapijos toksiškumas. Todėl medikai, užuot badavus, pataria mažomis porcijomis valgyti visaverčio maisto.

 

Individualus mitybos planas

   

Kanados mokslininkai atliko tyrimą su vėžiu sergančiais pacientais ir nustatė, kad psichologinio diskomforto augimas susijęs su prasta mityba. Įrodyta, kad dėl krintančio svorio ir besikeičiančios išvaizdos pacientai atsiriboja nuo aplinkinių, jaučiasi nelaimingi. Tuomet dar mažiau valgo, neturi apetito, jėgos vis senka, prastėja gydymo veiksmingumas. Šveicarų mokslininkai, tirdami maistą ligoninėse, padarė išvadą, kad ligoniai iš jo gauna tik apie pusę reikalingos energijos, todėl kiekvienam pacientui geriausia sudaryti individualų mitybos planą.

 

5 faktai apie onkologines ligas ir mitybą

 
  • Nustatyta, kad mityba gali sumažinti riziką susirgti onkologinėmis ligomis. Atlikti tyrimai rodo, kad žmonėms, kurių mityboje dominuoja augalinis maistas, susirgti vėžiu tikimybė 11 % mažesnė nei tiems, kurių meniu tokio maisto mažai. Žinoma, ne vien maistas turi įtakos – didžiausia nauda sveikatai pasiekiama sveikai maitinantis, aktyviai judant, gebant įveikti kasdienį stresą.
  • Dideliais kiekiais vartojami kai kurie produktai gali sukelti vėžį.Daugėja įrodymų, kad jeigu kasdienės mitybos pagrindą sudaro gyvūniniai produktai, didėja rizika susirgti virškinimo trakto vėžiu. Siekiant jo išvengti, didžiąją kasdienės mitybos dalį turėtų sudaryti augalinis maistas. Norint išvengti storosios žarnos ir skrandžio vėžio, rekomenduojama riboti raudoną mėsą, druską, alkoholį.
  • Gausus perdirbtų mėsos gaminių vartojimas gali paskatinti sergamumą žarnyno vėžiu.Tad geriau vengti rūkytos, konservuotos, sūdytos mėsos.
  • Siekiant sumažinti onkologinių ligų riziką, o sergant vėžiu palengvinti būklę, mitybą rekomenduojama pagerinti svarbiomis medžiagomis. Viena tokių – pektinai. Jie suriša su tulžimi išsiskiriančias chemines medžiagas. Pektinų yra keptuose obuoliuose, morkose, maltose sėmenyse, juoduosiuose serbentuose. Ne mažiau svarbios aminorūgštys – statybinė kaulų čiulpų medžiaga. Daug aminorūgščių randama bičių duonelėje. Mitybą verta papildyti selenu. Manoma, kad selenas svarbus vėžio profilaktikai, nes daro stiprų antioksidacinį poveikį endokrininei ir imuninei sistemoms. Daug seleno turi jūrų gėrybės, žuvis, neapdoroti grūdai, kiaušiniai, sėklos, riešutai.
  • Didžiojoje Britanijoje atlikti tyrimai parodė, kad su vėžiu kovoti ypač padeda polifenoliai.Tad sergantiems onkologinėmis ligomis rekomenduojama rinktis pomidorus, brokolius, granatus, žaliąją arbatą ir ciberžolę. Juose gausu polifenolių, o šie produktai geriausiai veikia vartojami kartu. Polifenoliai taip pat slopina uždegiminius procesus, sumažina cukraus, kancerogeninių medžiagų poveikį, oksidacinį stresą organizme.Produktai, kuriuose gausu polifenolių, maitina gerąsias žarnyno bakterijas. Žarnynas susijęs su smegenų veikla, tad svarbu pasirūpinti jo mikrobiota. Žmonės, turintys problemų su žarnyno mikrobiota, rizikuoja susirgti ne tik vėžiu, bet ir depresija, artritu, cukriniu diabetu.