Jau seniai įvairių veislių vynuogės sirpsta ne tik Viduržemio jūros regione, bet ir lietuviškuose soduose. Tiesiai nuo šviežiai prinokusios kekės vynuoges gardu skanauti ir vienas, bet iš jų galima pasigaminti ir apsalti priverčiančių desertų!

 

Prancūziškas vynuogių pyragas

 

6 porcijos

100 g 344 kcal

Ruošti 1,5 val.

 
  • 500 g žaliųjų vynuogių be kauliukų
  • 420 ml pieno
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 4 kiaušiniai
  • 60 g tirpinto sviesto
  • 120 g kvietinių miltų
  • 100 g cukraus
  • Migdolų riekelių, miltinio cukraus puošti

GAMINIMAS. Kepimo indą ištepti trupučiu sviesto ir dugną iškloti vynuogėmis.

 

Iš pieno, vanilės, kiaušinių, likusio sviesto, miltų ir cukraus pagaminti vientisą tešlą. Supilti ant vynuogių. Kepti 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C.

 

Patiekti šiltą, papuošus migdolų riekelėmis ir miltiniu cukrumi.

 

French,Cuisine.,Green,Grape,Clafoutis,From,Almond,Flour,,Almonde,Petals

 

Greitas kreminis desertas

 

6 porcijos

100 g 200 kcal

Ruošti 15 min.

 
  • 120 g kreminio sūrio
  • 120 g vanilinių ledų
  • 100 g cukraus
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 500 g besėklių žaliųjų vynuogių
  • 500 g besėklių mėlynųjų vynuogių
  • 120 g graikinių riešutų

GAMINIMAS. Sūrį, ledus, cukrų ir vanilę pertrinti elektriniu trintuvu. Sumaišyti su vynuogėmis ir sudėti į serviravimo indelius. Apiberti smulkiai trupintais riešutais.

 

Creamy,Grape,Salad.,Homemade,Grape,Salad,Made,With,Green,And

 

Galetė su raudonosiomis vynuogėmis

 

6 porcijos

100 g 423 kcal

Ruošti 2 val.

 

PAGRINDUI:

  • 120 g kvietinių miltų
  • 3 šaukštai kukurūzų krakmolo
  • 2 šaukštai cukraus
  • Ketvirtis šaukštelio druskos
  • Ketvirtis šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 110 g šalto sviesto
  • Kiaušinio trynys

ĮDARUI:

  • 350 g raudonųjų vynuogių be kauliukų
  • Šaukštas kukurūzų krakmolo
  • Šaukštas cukraus
  • Kiaušinio baltymas

GAMINIMAS. Pagrindui sumaišyti visus sausus ingredientus. Sudėti stambiai tarkuotą sviestą ir rankomis trinti, kol išeis trupiniai. Įmaišyti trynį ir perminkyti tešlą. Suformuoti kamuoliuką ir 30 min. laikyti šaldytuve.

 

Iš atvėsintos sutvirtėjusios tešlos iškočioti apskritimą. Centre išdėlioti su krakmolu ir cukrumi sumaišytas vynuoges. Apie 5 cm iš kraštų palikti tuščia. Tuos kraštus užlenkti ant vynuogių. Aptepti baltymo plakiniu.

 

Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Kaitrą sumažinti iki 180 °C ir kepti dar 45 min.

 

Patiekti atvėsintą.

 

Traditional,Homemade,Galette,Pie,Stuffed,With,Red,Grapes

 

Vynuoginiai ledai

 

4 porcijos

100 g 269 kcal

Ruošti 9 val.

 
  • 500 ml riebios grietinėlės
  • 4 šaukštai citrinos sulčių
  • 700 ml vynuogių sulčių
  • 400 ml sutirštinto pieno
  • 60 g cukraus

GAMINIMAS. Visus ingredientus maišyti elektriniu plaktuvu, kol cukrus ištirps. Supilti į indą ir 6–8 val. laikyti šaldiklyje. Pirmas dvi valandas kas 40 min. ledus išimti ir elektriniu plaktuvu gerai permaišyti. Prieš patiekiant 10 min. palaikyti kambario temperatūroje, tuomet ledų samteliu dėti į ledaines.

 

Grape,Red,Wine,Ice,Cream

 

Desertinis padažas

 

1,5 litro

100 g 265 kcal

Ruošti 1 val.

 
  • 1,7 kg vynuogių be kauliukų
  • 1 kg cukraus
  • 3 šaukštai citrinos sulčių

GAMINIMAS. Visus ingredientus sudėti į gilų puodą ir reguliariai pamaišant mediniu šaukštu lėtai kaitinti apie 20 min., kol cukrus ištirps. Pertrinti elektriniu trintuvu, kad išeitų tolygi masė. Pamaišant kaitinti dar apie 25 min. Gardu patiekti su trapučiais, galima naudoti kaip pyragų, sausainių įdarą, tinka gardinti ledus, patiekti su sūriu ir kt.

 

Homemade,Jam,In,Small,Bowl.,Glass,Jars,In,Background.

 

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė