Vos užuodus ar paragavus kumino pirmiausia mintyse iškyla jo tėvynė Indija ar aštrūs meksikietiški patiekalai. Kuminas – prieskonis, kurio skonis ilgam išlieka atmintyje, turi savito žavesio ir gardina kiekvieną ruošiamą patiekalą. Ne ką mažiau naudingas sveikatai.

 

Virškinimo skatinimasGround,Cumin,Seeds,And,Jeera,Powder,,Selective,Focus

 

Įprastai kuminas dažniausiai vartojamas nuo virškinimo sutrikimų. Šiuolaikiniai tyrimai patvirtino, kad kuminas padeda greitinti virškinimą, nes didina virškinimo fermentų aktyvumą ir tulžies išsiskyrimą iš kepenų. Tulžis virškina riebalus ir tam tikras maistines medžiagas žarnyne. Viename tyrime 57 pacientai, turintys dirgliosios žarnos sindromą, pranešė apie simptomų pagerėjimą po dviejų savaičių koncentruoto kumino vartojimo.

 

Geležies šaltinis

 

Kumine natūraliai gausu geležies. Viename šaukštelyje malto kumino yra 1,4 mg geležies, arba 17,5 % suaugusiesiems reikalingos paros normos. Geležies trūkumas – vienas labiausiai paplitusių. Jos trūksta iki 20 % pasaulio gyventojų, o turtingiausiose šalyse kraujo rodikliai verčia sunerimti apie 10 žmonių iš 1000. Visų pirma, vaikams reikia geležies, kad palaikytų augimą, o moterims – norint pakeisti per menstruacijas prarastą kraują. Nedaug maisto produktų turi tiek geležies, kiek kuminas. Naudingas netgi vartojant nedideliais kiekiais.

 

Vertingi augaliniai junginiai

 

Kumine daug augalinių junginių, kurie turi naudos sveikatai, tarp jų – terpenai, fenoliai, flavonoidai ir alkaloidai. Kai kurie jų veikia kaip antioksidantai – mažina laisvųjų radikalų daromą žalą organizmui. Riebalų rūgščių oksidacija arterijose lemia arterijų užsikimšimą ir širdies ligas. Oksidacija taip pat sukelia diabetą, o DNR oksidacija gali prisidėti prie vėžio formavimosi.

 

Pagalba sergant diabetu

 

Įrodyta, kad kai kurie kumino komponentai padeda gydyti cukrinį diabetą. Klinikinis tyrimas parodė, kad koncentruotas kumino papildas pagerino ankstyvus diabeto rodiklius antsvorio turintiems asmenims, palyginti su placebu. Kumino sudėtyje taip pat yra komponentų, kurie atsveria ilgalaikius diabeto padarinius. Vienas iš būdų, kaip diabetas kenkia ląstelėms, yra galutiniai glikacijos produktai. Jie spontaniškai gaminami kraujyje, kai cukraus kiekis kraujyje ilgą laiką yra aukštas. Glikacijos šalutiniai produktai susidaro, kai cukrus prisijungia prie baltymų ir sutrikdo normalią jų funkciją. Šie šalutiniai produktai atsakingi už akių, inkstų, nervų ir smulkiųjų kraujagyslių pažeidimus sergant cukriniu diabetu. Kumino sudėtyje yra keletas komponentų, kurie sumažina šių šalutinių produktų kiekį.

 

Cholesterolio kiekio kraujyje kontrolė

 

Atliekant klinikinius tyrimus nustatyta, kad kuminas pagerina cholesterolio kiekį kraujyje. 8 savaites du kartus per dieną vartojant po 75 mg kumino sumažėjo trigliceridų kiekis kraujyje. Kito tyrimo metu pacientams, vartojusiems kumino ekstraktą pusantro mėnesio, oksiduoto blogojo cholesterolio kiekis sumažėjo beveik 10 %. Tyrime, kuriame dalyvavo 88 moterys, nagrinėta, ar kuminas turi įtakos gerojo cholesterolio kiekiui. Tos, kurios tris mėnesius du kartus per dieną vartojo 3 g kumino su jogurtu, turėjo daugiau gerojo cholesterolio.

 

Svorio ir riebalų mažinimas

 

Vykdant kelis klinikinius tyrimus koncentruoti kumino papildai padėjo numesti svorio. Vienas tyrimas, kuriame dalyvavo 88 antsvorio turinčios moterys, parodė, kad jogurtas, kuriame yra 3 g kumino, skatina svorio mažėjimą. Kitas tyrimas atskleidė, kad dalyviai, kurie kasdien vartojo 75 mg kumino papildų, numetė 1,4 kg daugiau nei tie, kurie gavo placebą. Trečiame klinikiniame tyrime buvo tiriamas koncentruoto kumino papildo poveikis 78 suaugusiems vyrams ir moterims. Tie, kurie vartojo papildą, per 8 savaites numetė 1 kg daugiau už nevartojusius.

 

Per maistą plintančios ligos

 

Manoma, kad kuminas pradėtas vartoti būtent dėl antimikrobinių savybių, kurios gali sumažinti per maistą plintančių infekcijų riziką. Keletas kumino komponentų mažina per maistą plintančių bakterijų ir tam tikrų rūšių infekcinių grybelių augimą. Virškinamas kuminas išskiria komponentą, vadinamą megalomicinu, kuris turi antibiotinių savybių. Be to, tyrimas mėgintuvėlyje parodė, kad kuminas mažina bakterijų atsparumą vaistams.

 

Priklausomybė nuo narkotikų

 

Priklausomybė nuo narkotikų kelia vis didesnį susirūpinimą tarptautiniu mastu. Narkotikai sukelia priklausomybę ir kontroliuoja atlygio jausmą smegenyse. Tai lemia nuolatinį arba dar didesnį vartojimą. Tyrimai su pelėmis parodė, kad kumino komponentai mažina priklausomybę sukeliantį elgesį ir abstinencijos simptomus.

 

Kova su uždegimu

 

Tyrimai mėgintuvėliuose parodė, kad kumino ekstraktas slopina uždegimą. Keli kumino komponentai gali sergėti nuo uždegimų, tačiau mokslininkai dar nežino, kurie jų svarbiausi. Įrodyta, kad augaliniai junginiai sumažina pagrindinį uždegimo žymenį NF-kappaB.

   

Juodųjų pupelių sriuba

 

6 porcijos

100 ml 410 kcal

Ruošti 50 min.

 
  •  Šaukštas alyvuogių aliejaus
  •  Svogūnas
  •  2 morkos
  •  Saliero stiebas
  •  4 skiltelės česnako
  •  2 šaukšteliai maltos aitriosios paprikos
  •  Šaukštas malto kumino
  •  Maltų pipirų, druskos pagal skonį
  •  1 l daržovių sultinio
  •  800 g konservuotų juodųjų pupelių
  •  200 g konservuotų kukurūzų
  •  200 g konservuotų smulkintų pomidorų

GAMINIMAS. Įkaitintame aliejuje 5 min. kepinti smulkintą svogūną, salierą, česnaką ir tarkuotas morkas,. Pagardinti prieskoniais. Kaitinti minutę. Keptas daržoves sudėti į sultinį, sumesti pusę pupelių ir kukurūzus. Užvirinti. Likusias pupeles ir pomidorus sutrinti iki vientisos masės. Įmaišyti į verdančią sriubą, sumažinti kaitrą iki vidutinės ir virti dar 15 min.

 

Soup,Images,For,The,Food,Industry.

 

Vištienos troškinys „Tikka masala“

 

4 porcijos

100 g 415 kcal

Ruošti 3 val.

   
  •  30 g natūralaus jogurto
  •  2 šaukšteliai indiškų prieskonių „Garam masala“
  •  2 šaukšteliai maltos paprikos
  •  Pusė šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  •  Pusė šaukštelio druskos
  •  Pusė šaukštelio maltos Kajeno paprikos
  •  Pusė šaukštelio maltos kalendros
  •  450 g vištų krūtinėlės

Padažui:

  •  3 šaukštai aliejaus
  •  Šaukštelis kumino sėklų
  •  Svogūnas
  •  2 žalios paprikos
  •  3 skiltelės česnako
  •  Šaukštas tarkuoto imbiero
  •  2 pomidorai
  •  120 ml pomidorų pastos
  •  30 ml vandens
  •  Šaukštelis „Garam masala“
  •  Pusė šaukštelio maltos kalendros
  •  Pusė šaukštelio maltos ciberžolės
  •  Pusė šaukštelio druskos
  •  120 ml riebios grietinėlės

GAMINIMAS. Dideliame dubenyje sumaišyti jogurtą ir visus nurodytus prieskonius. Mišiniu apvolioti juostelėmis pjaustytą vištieną ir šaldyti 1 val. Mėsą sudėti į riebalais išteptą skardą ir kepti 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ºC. Didelėje keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinti aliejų. Suberti kumino sėklas ir kaitinti, kol lengvai apskrus ir pasklis malonus aromatas. Dėti smulkintą svogūną ir kepti, kol suminkštės. Suberti smulkintas paprikas, česnaką ir imbierą. Toliau maišant kaitinti. Įmaišyti smulkintus pomidorus, pomidorų pastą ir vandenį. Virti retkarčiais pamaišant, kol pomidorai pradės skilti, maždaug 10 min. Pagardinti prieskoniais, įmaišyti vištieną ir grietinėlę. Uždengti ir troškinti 10 min.

 

Autorius Monika Budnikienė