Nepamainomas desertų ingredientas – džiovinti vaisiai
2024-03-08 09:05Saujelė džiovintų vaisių gali atstoti desertą. Ne tik skanu, bet ir sveika! Visgi juos galima panaudoti ir išradingiau, virtuvėje kuriant sudėtingesnius saldžius šedevrus. Išbandykime keletą desertų receptų su džiovintais vaisiais.
Šokoladiniai saldainiai
8 porcijos
100 g 412 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 300 g baltojo šokolado
- 100 g pekaninių karijų
- 100 g džiovintų spanguolių
- Pusė šaukštelio kardamono
GAMINIMAS. Šokoladą išlydyti garų vonelėje.
Per tą laiką sausoje keptuvėje skrudinti riešutus, kol paskleis malonų aromatą.
Į lydytą šokoladą suberti pasmulkintus riešutus, spanguoles ir kardamoną. Gerai išmaišyti. Viską supilti į silikoninę formą ir bent 1 val. dėti į šaldytuvą sustingti. Išėmus iš formos supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais.
Desertinis glotnutis
2 porcijos
100 ml 145 kcal
Ruošti 10 min.
- 100 g džiovintų datulių be kauliukų
- 300 ml migdolų pieno
- Didelis gerai prinokęs bananas
- Šaukštas klevų sirupo
- Šaukštelis amareto sirupo
- Šaukštas kokosų drožlių
GAMINIMAS. Datules užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti 5 min., kad suminkštėtų. Nusausintas datules kartu su likusiais ingredientais sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos konsistencijos.
Saldūs energiniai kamuolėliai
20 vnt.
100 g 369 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 300 g datulių be kauliukų
- 50 g pekaninių karijų
- 65 g anakardžių
- 2 šaukštai nesaldintos kakavos miltelių
- Pusė šaukštelio druskos
- 2 šaukštai nesaldinto migdolų sviesto
- Šaukštas nesaldinto migdolų pieno
- Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
GAMINIMAS. Datules ir riešutus sumalti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Sudėti likusius ingredientus ir dar kartą permalti. Iš gautos masės formuoti rutuliukus ir sudėti į kepimo popieriumi išklotą lėkštę. Bent 1 val. dėti į šaldytuvą sutvirtėti.
Pyragas su džiovintais vaisiais
8 porcijos
100 g 354 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 350 g mėgstamų džiovintų vaisių mišinio
- 3 kiaušiniai
- 200 g cukraus
- 250 g grietinės
- 500 g kvietinių miltų
- Šaukštelis kepimo mitelių
- 2 obuoliai
GAMINIMAS. Džiovintus vaisius supjaustyti nedideliais gabalėliais ir užpilti verdančiu vandeniu. Palaikyti 30 min., kad suminkštėtų. Vandenį nupilti.
Kol vaisiai mirksta, kiaušinius elektriniu plaktuvu išplakti su cukrumi iki purios masės. Supilti grietinę, permaišyti.
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir pamažu įmaišyti į tešlą. Suberti mirkytus džiovintus vaisius, nuluptus ir stambiai tarkuotus obuolius, išmaišyti. Tešlą supilti į riebalais teptą skardą. Kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Prieš patiekiant atvėsinti.
Javainių batonėliai
20 vnt.
100 g 272 kcal
Ruošti 2,5 val.
- Pusė šaukštelio cinamono
- Šaukštas kokosų aliejaus
- 100 g kokosų drožlių
- 130 g džiovintų spanguolių
- 275 g džiovintų figų
- 2 šaukštai medaus
- Pusė šaukštelio druskos
- 150 g anakardžių
GAMINIMAS. Visus ingredientus, išskyrus anakardžius, sutrinti elektriniu trintuvu iki rupios vientisos masės. Suberti riešutus ir viską dar šiek tiek permalti, bet nestipriai, kad anakardžiai būtų sukapoti gabalėliais.
Paruoštą masę supilti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir išlyginti. Viršų pridengti kepimo popieriumi ir kuo nors stipriai prislėgti. Dėti į šaldytuvą bent 2 val. sustingti. Patiekti supjausčius porcijos dydžio gabalėliais.
Autorius Jūratė Survilė