Saldumynus mėgsta visi, tik jų vengia dėl didelio cukraus kiekio ir riebalų. Tačiau išeitis visada yra. Galima patiems pasigaminti sveikų, nesaldžių ir gaivių desertų!

 

desertai (4)

Persikiniai ledai

 

100 g 160 kcal

4 porcijos

Paruošimo laikas 2 val.

 
  • 800 g persikų
  • 120 ml kokosų pieno
 

Gaminimas

 

Persikus perpjauti pusiau ir išimti kauliukus. Sudėti į maistinį maišelį ir laikyti šaldiklyje apie 1 valandą. Išimti ir sutrinti. Sumaišyti su kokosų pienu ir dar kartą sutrinti. Masė turi būti tiršta. Dėti į šaldyti skirtą indą ir laikyti šaldiklyje 20–30 minučių. Galima patiekti papuošus mėtų lapais.

 

desertai (1)

Obuolių pyragas

 

100 g 165 kcal

4 porcijos

Paruošimo laikas 1 val.

 

Pagrindui:

  • 300 g miltų
  • 180 g sviesto
  • 2 šaukštai vandens
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 5 obuoliai
  • Šaukštas cinamono
  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • 3 šaukštai nesaldintos obuolių tyrės
  • Šaukštas kukurūzų krakmolo
 

Gaminimas

 

Miltus persijoti ir pasūdyti. Sumaišyti su tarkuotu sviestu ir vandeniu. Minkyti, kol išeis stambūs trupiniai. Dėti į kepimo indą ir tvirtai spaudžiant suformuoti pagrindą aukštesniais kraštais.

 

Obuolius nuskusti, perpjauti pusiau, pašalinti sėklalizdžius. Supjaustyti plonais griežinėliais. Sumaišyti su likusiais įdaro ingredientais ir atsargiai išmaišyti. Gautą įdarą dėti ant pyrago pagrindo. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C temperatūros. Galima patiekti apibarsčius cinamonu.

 

desertai (2)

Šokoladinis tortas

 

100 g 170 kcal

4 porcijos

Paruošimo laikas 45 min.

 
  • 200 g juodojo šokolado
  • Šaukštas kakavos
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 200 g datulių
  • 3 kiaušiniai
  • 60 ml kokosų aliejaus
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
 

Gaminimas

 

Šokoladą susmulkinti, sumaišyti su kakava ir kepimo milteliais. Gautą masę gerai sutrinti. Sudėti smulkintas datules ir dar kartą sutrinti. Įmušti kiaušinius, supilti aliejų ir vanilės ekstraktą. Dar kartą sutrinti iki vientisos masės. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C temperatūros. Patiekti šaltą. Galima papuošti mėtų lapais.

 

desertai (8)

Avižiniai pyragėliai su datulėmis

 

100 g 120 kcal

4 porcijos

Paruošimo laikas 45 min.

 
  • 130 g avižinių dribsnių
  • 100 g nesaldintų kokosų drožlių
  • 100 g datulių
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 80 g graikinių riešutų
  • Kiaušinis
  • 2 šaukštai maltų sėmenų
  • 60 ml kokosų aliejaus
  • Druskos pagal skonį

Pertepti:

  • 220 g datulių
  • Šaukštelis citrinos sulčių
 

Gaminimas

 

Dribsnius sutrinti. Sumaišyti su kokosų drožlėmis, smulkintomis datulėmis, kepimo milteliais ir pasūdyti. Dar kartą sutrinti. Suberti smulkintus riešutus ir vėl sutrinti. Sudėti likusius ingredientus ir dar kartą sutrinti. Masė turi būti vientisa. Trečdalį jos atidėti. Likusią dėti į kepimo indą ir tvirtai spaudžiant suformuoti pagrindą.

 

Pertepti skirtus ingredientus sumaišyti ir sutrinti. Tolygiai paskirstyti ant pagrindo. Ant viršaus uždėti atidėtą avižinių dribsnių masę. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Patiekti supjausčius nedideliais gabalėliais.

 

desertai (5)

Mėlynių keksiukai

 

100 g 460 kcal

4 porcijos

Paruošimo laikas 45 min.

 
  • 80 g šaldytų mėlynių
  • 10 datulių
  • 200 g kvietinių miltų
  • 50 g migdolų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g graikiško jogurto
  • 100 g migdolų sviesto
  • 2 bananai
 

Gaminimas

 

Datules susmulkinti, sumaišyti su 2–3 šaukštais vandens ir sutrinti. Miltus persijoti. Migdolus sumalti, sumaišyti su miltais ir kepimo milteliais. Kiaušinius išplakti, sumaišyti su jogurtu, sviestu ir trintais bananais. Abi mases sumaišyti. Sudėti datulių masę, mėlynes ir atsargiai išmaišyti. Gautą tešlą dėti į keksiukų formeles. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Patiekti šaltus.

 

desertai (3)

Šalavijų sėklų pudingai

 

100 g 140 kcal

4 porcijos

Paruošimo laikas 4,5 val.

 
  • 100 g šalavijų sėklų
  • 8 mandarinai
  • 380 ml kokosų pieno
  • 100 g nesaldintų kokosų drožlių
 

Gaminimas

 

Mandarinus nulupti ir išskirstyti skiltelėmis. Šiek tiek atidėti. Likusias sumaišyti su pienu ir sutrinti. Sumaišyti su šalavijų sėklomis, dėti į desertinius indelius ir laikyti šaldytuve apie 4 valandas. Kokosų drožles kepti 2–3 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 100 °C temperatūros. Jomis apibarstyti pudingus ir papuošti mandarinų skiltelėmis.

 

desertai (7)

Kakaviniai putėsiai

 

100 g 260 kcal

4 porcijos

Paruošimo laikas 25 min.

 
  • 2 šaukštai kakavos
  • 2 avokadai
  • 6 datulės
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • Šaukštelis cinamono
  • 100 ml migdolų pieno
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Avokadus perpjauti pusiau ir išimti kauliukus. Datules užpilti karštu vandeniu ir brinkyti apie 5 minutes. Nukošti, sumaišyti su stambiai pjaustytais avokadais ir sutrinti. Sudėti likusius ingredientus, pasūdyti ir dar kartą sutrinti. Dėti į desertui skirtus indelius. Galima patiekti su smulkintais vaisiais arba uogomis.

 

desertai (6)

Sausainiai su razinomis

 

100 g 380 kcal

4 porcijos 

Paruošimo laikas 1 val.

 
  • 200 g razinų
  • 360 g migdolų miltų
  • 2 šaukštai migdolų sviesto
  • 60 ml kokosų aliejaus
  • 2 šaukštai vandens
  • Šaukštelis cinamono
  • Druskos, gvazdikėlių, muskato, imbiero miltelių pagal skonį
 

Gaminimas

 

Razinas užpilti karštu vandeniu ir brinkyti apie 10 minučių. Nukošti ir sutrinti. Sumaišyti su likusiais ingredientais, pagardinti prieskoniais ir gerai išmaišyti. Iš gautos masės formuoti nedidelius sausainius ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Patiekti šaltus.

   
Spausdinti