Ką daryti, jei atsibodo šašlykai, o norisi lauke ant grotelių kepto maisto? Ar kada nors pagalvojate, kad ant grotelių galima kepti net… arbūzus, avokadus ar zefyrus. Kepimas ant grotelių suteikia maisto produktams ypatingą dūmo kvapą ir skonį. Galbūt verta išbandyti?

 

12 neįprastų maisto produktų, kuriuos galima kepti ant grotelių

 

"grilis"

  • Šparaginės pupelės. Kepimas ant grotelių suteikia dūmo kvapą ir skonį bei padeda išsaugoti daugiau vitaminų ir mineralų negu, pavyzdžiui, verdant vandenyje.

 

  • Kukurūzų košė (polenta). Kai atšąla, kukurūzų košė sustingsta. Išvirusią kukurūzų košę galima sudėti į formą ir, kai atvės, supjaustyti riekelėmis. Polentos paplotėlius galima kepti orkaitėje arba lauko kepsninėje. Polentos paplotėlių kraštai gražiai apskrus ir taps traškūs, o vidurys bus karštas ir kreminis.

 

  • Pica. Vasarą namuose galima išsikepti picos, kurios nereikia traukti iš karštos orkaitės. Kepimui ant grotelių labiausiai tinka plonapadės picos, t. y. tos, kuriose yra mažai tešlos, bet daug daržovių ir kitų priedų.

 

  • Vaisiai. Ant grotelių galima kepti ne tik nesaldžius maisto produktus ir patiekalus. Daug vasarinių vaisių įgauna labai gerą skonį, kai yra pakepinami ant atviros liepsnos. Eksperimentuoti galima su bet kokiais vaisiais, bet pradžiai rekomenduojama išbandyti pakepinti ant grotelių persikus, nektarinus ir ananasus.

 

  • Arbūzai. Karštis, dūmai ir truputėlis druskos padaro šį vaisių labai pikantiško, net šiek tiek „mėsiško“ skonio. Pakepintas ant grotelių arbūzas tampa sausesnis ir nebe toks saldus. Arbūzą supjaustyti apie 2,5 cm griežinėliais, aptepti alyvuogių aliejumi, pabarstyti smulkintu svogūnu, pabarstyti druska ir pipirais ir kepti ant grotelių apie 5 minutes, kol susikaramelizuos ir šiek tiek apdžius. Patiekti su lydytu sūriu ir bandele.

 

  • Avokadai. Ant grotelių galima kepti avokadų puseles. Tada išskobti minkštimą su dūmo aromatu ir naudoti jį gvakamolei ruošti.

 

  • Sumuštiniai. Karštus sumuštinius galima kepti ne tik orkaitėje ar specialioje keptuvėje, bet ir lauke, ant grotelių. Sumuštinių ingredientai priklauso nuo jūsų asmeninių pomėgių ir fantazijos. Tai, pavyzdžiui, gali būti ruginė duona, sūris, tunas, kumpis, pomidorai ar kitos daržovės.

 

  • Bulvės. Bulvių griežinėlius apšlakstyti alyvuogių aliejumi, užberti smulkintų česnakų, paskaninti druska ir pipirais ir kepti ant grotelių, kol gražiai apskrus. Bulves galima kepti suvyniotas į foliją.

 

  • Sojų varškė. Maistinga ir tvirtos tekstūros sojų varškė (tofu) itin tinka kepimui ant grotelių, nes netrupa. Sojų varškę galima ištrinti ir paskaninti mėgstamais prieskoniais ir kitais priedais, kurie dažniausiai naudojami kartu su gyvūniniais baltymais.

 

  • Romaninės salotos ir lapiniai kopūstai. Ar kada būtumėte pagalvoję, kad ant grotelių galima kepti net salotas. Prieš kepimą salotas šiek tiek apšlakstyti citrinų sultimis. Taip pat galima ant grotelių kepti lapinius kopūstus, kurie apkepę taps traškūs. Apkepusias salotas galima sumaišyti su kitais ingredientais arba patiekti vienas kaip užkandį ar garnyrą.

 

  • Valgomieji jūrų moliuskai ir sraigės. Ant grotelių galima kepti daugelį jūros gėrybių: nuo moliuskų iki midijų ir austrių. Prieš kepimą reikia labai gerai išvalyti moliuskų kiautus. Kiaukutinius gyvius nušluostyti su rankšluosčiu, aptepti alyvuogių aliejumi ir kepti ant grotelių, kol atsivers.

 

  • Zefyrai. Jei dar nebandėte, pabandykite ant grotelių apkepinti zefyrus, kaip tai mėgsta daryti amerikiečiai. Kepimui tinka zefyrai (angl. marshmallows) – cilindro formos, dažniausiai rausvi arba balti, minkšti ir saldūs, šiek tiek „guminiai“ (sunkiai susikramto).