Ugningojo Gaidžio metai pagal kinų kalendorių prasidės sausio 28 dieną. Šventė Tolimojoje Azijos vyks net 15 dienų! Paskutinę dieną visi tradiciškai įžiebia popierinius žibintus. Gaidys pasižymi atkaklumu ir ryžtingumu, todėl šiais metais rekomenduojama mažiau dvejoti ir daryti tai, prie ko linksta širdis. Kadangi Gaidys ugninis – tai ateinančiais metais galime tikėtis aistros, greičio ir įvairių naujovių. Pagrindiniai kinų Naujųjų metų valgiai – tradiciniai koldūnai, pyragėliai, mėsos ir žuvies patiekalai. Beje, žuvis Kinijoje – turtų simbolis, todėl norintys sulaukti finansinės sėkmės, turėtų rinktis žuvį.

 

Garuose virta žuvis su imbierų ir sojų padažu

 

kinai

  • 600 g baltos žuvies filė
  • 6 – 8 laiškiniai svogūnai
  • 3 šaukštai smulkintų kalendrų lapų
  • 2 šaukštai rapsų aliejaus

Padažui:

  • 2 šaukštai tarkuoto imbiero
  • 2 skiltelės česnako
  • 3 šaukštai rapsų aliejaus
  • Šaukštas sojų padažo
  • Šaukštas tamsaus sojų padažo
  • Šaukštelis austrių padažo
  • Šaukštelis sezamų sėklų aliejaus
  • 0,5 šaukštelio cukraus
  • 0,5 šaukštelio kukurūzų krakmolo
  • Maltų, baltųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Sumaišyti visus ingredientus padažui. Padažu tolygiai aptepti žuvų filė. Sudėti ant garų puodo grotelių. Virti garuose 7 – 10 minučių priklausomai nuo žuvies filė storio. Aliejų gerai įkaitinti keptuvėje. Ant žuvies, aplietos padažu, užberti smulkintų svogūnų laiškų ir kalendrų lapų. Apšlakstyti karštu aliejumi.

 

4 porcijų

100 g apie 147 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

 

Kiniški baklažanai

 
  • 5 baklažanai
  • 3 bulvės
  • 2 žalios paprikos
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai bulvių krakmolo
  • Sojų padažo pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Baklažanus nuvalyti ir supjaustyti stambiais griežinėliais. Skustas bulves, paprikas supjaustyti. Krakmolą ištirpinti 180 ml vandens stiklinėje. Bulves apkepti svieste, kol taps traškios. Baklažanus taip pat apkepti. Tada sumaišyti su keptomis bulvėmis, sojų padažu ir vandenyje tirpintu krakmolu. Viską gerai išmaišyti ir troškinti, kol padažas taps tirštas ir permatomas. Nukelti nuo ugnies ir sumaišyti su smulkintu česnaku bei paprikomis.

 

4 porcijų

100 g apie 185 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Bananai tešloje

 
  • 2 bananai
  • 160 g ryžių miltų
  • Miltelinio cukraus pagal skonį
  • 180 ml gazuoto vandens
  • 120 ml žemės riešutų aliejaus
 

Gaminimas

 

Miltus sumaišyti su cukrumi ir gazuotu vandeniu, kad gautųsi grietinės tirštumo konsistencija. Bananus nulupti, perpjauti per pusę ir išilgai. Gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų. Bananus pamirkyti tešloje ir kepti, kol gražiai apskrus. Po to išgriebti ir padėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Galima patiekti su ledais, karamele arba medumi.

 

4 porcijų

100 g apie 176 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

Spausdinti