Naudingos ir ryškios – morkos
2014-11-20 08:53Senovėje žmonės morkas naudojo kaip vaistą, o ne kaip maistą. Istoriniuose šaltiniuose minimos jau prieš 5000 metų. Neįmanoma tiksliai pasakyti, kada atsirado pirmosios morkos, nes yra ir daugiau šakninių daržovių, kurios savo išvaizda yra į jas panašios, pavyzdžiui, pastarnokai. Morkų būna ne tik oranžinės, bet ir baltos, geltonos, raudonos, violetinės spalvų. XVII amžiuje moterys Anglijoje morkų lapais puošdavo skrybėlaites vietoj plunksnų.
Morkas – labai sveikas, dietinis produktas. Vidutinio dydžio daržovėje yra apie 25 kalorijas, 6 g angliavandenių, 2 g skaidulų. Tokio dydžio morkoje yra 200 % rekomenduojamos vitamino A normos. Šakninėse daržovėse gause beta karoteno, natūralios cheminės medžiagos, kurį organizmas pakeičia į vitaminą A. Kuo ryškesnė, intensyvesnė morkų spalva, tuo jose beta karoteno daugiau. Naudingąjį beta karoteną geriau įsisavinamas iš daržovių, kurios paruoštos su šlakeliu riebalų: virtos, troškintos, spaustos sultys ir t. t. Riebalai padeda įsisavinti karotenoidus kraujyje. Jie yra visiškai tirpūs riebiosiose rūgštyse.
Morkos – antros pagal populiarumą daržovės po bulvių. Įtraukti morkas į kasdienę mitybą pravartu dėl daugybės priežasčių: gerina regėjimą, apsaugo nuo vėžio ligų, sulėtina natūralius organizmo senėjimo procesus, skaistina ir gerina odos būklę, veikia antiseptiškai, apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų ir net gali padėti išvengti širdies smūgio, valo organizmą, padeda palaikyti sveikas dantis ir dantenas.
Morkų ir paprikų troškinys
- 2 morkos
- 4 bulvės
- Raudona paprika
- 2 – 3 skiltelės česnako
- 60 ml alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų, rozmarinų pagal skonį
Gaminimas
Bulves, morkas, paprikas, česnakus, svogūnus nuvalyti ir supjaustyti. Sumaišyti su aliejumi bei prieskoniais. Sudėti į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą indą. Viršų uždengti folija. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 220 laipsnių, 25 – 30 minučių arba tol, kol daržovės suminkštės.
100 g apie 239 kcal
Paruošimo laikas: 30 min
4 porcijos
Virtos morkos apvalkale
- 10 morkų
- 60 g maltų džiūvėsėlių
- 4 laiškiniai svogūnai
- 2 skiltelės česnako
- Kiaušinis
- 100 g miltų
- 45 ml aliejaus
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų, saldžiosios ir aitriosios paprikos pagal skonį
Padažui:
- 100 g varškės
- Šaukštas citrinų sulčių
- Skiltelė česnako
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Išvirti nuplautas ir nuskustas morkas, sutrinti. Morkas sumaišyti su džiūvėsėliais, smulkintais abrikosais, svogūnais, trintais česnakais ir prieskoniais. Iš masės suformuoti lazdeles. Apvolioti miltais. Porą valandų pusgaminius palaikyti šaldytuve. Paskui iškepti aliejuje, kol gražiai apskrus. Patiekti su padažu iš varškės, citrinos sulčių, trinto česnako ir prieskonių.
100 g apie 280 kcal
Paruošimo laikas: 45 min
6 – 8 porcijos
Bandelės įdarytos morkomis ir kiaušiniais
- 480 g miltų
- 230 g sviesto
- 240 ml pieno
- 60 g mielių
- 30 g cukraus
- 2 kiaušiniai
- 0,5 šaukštelio druskos
Įdarui:
- 900 g morkų
- 4 kiaušiniai
- 30 g cukraus
- 60 g sviesto
- Druskos, aliejaus pagal skonį
Gaminimas
Mieles, cukrų, druską ir pieną sumaišyti ir palikti šiltoje vietoje, kad iškiltų. Tada sumaišyti su plaktais kiaušiniais ir miltais. Įdarui sumaišyti virtas, tarkuotas morkas, kietai virtus, maltus kiaušinius, cukrų, sviestą, druską ir aliejų. Iš tešlos suformuoti bandeles, į kurių vidų įdėti įdaro. Bandelių viršų patepti sviestu arba grietine. Palikti 2 valandas šiltoje vietoje, kad tešla kiltų. Paskui kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 30 – 35 minutes arba tol, kol gražiai apskrus. Patiekti su lydytu sviestu.
100 g apie 255 kcal
Paruošimo laikas: 4 val. 55 min.
12 porcijų