Mėsainiai laikomi nesveiku maistu. Tai tikrų tikriausia tiesa, kai kalbama apie greitojo maisto užkandines. Visgi šį patiekalą galima pasigaminti namuose iš visiškai natūralių ingredientų. Taip ne tik sveikiau, bet ir gerokai gardžiau!

 

Sultingi su jautiena

 

2 porcijos

100 g 287 kcal

Ruošti 30 min.

 

MĖSOS PAPLOTĖLIAMS:

  • 300 g maltos jautienos
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Skiltelė česnako
  • Ketvirtis šaukštelio svogūnų miltelių
  • Šaukštelis Vorčesterio padažo
  • Aliejaus kepti

MĖSAINIAMS:

  • 2 mėsainių bandelės
  • Šaukštelis sviesto
  • Šaukštelis garstyčių
  • 2 riekelės čederio
  • 2 šaukštai majonezo
  • Šaukštas pomidorų padažo
  • 2 salotų lapai
  • Pomidoras
  • 2 marinuoti agurkai
 

GAMNIMIMAS. Mėsą sumaišyti su prieskoniais ir trintu česnaku, padažu. Padalyti į dvi lygias dalis ir suformuoti plokščius paplotėlius – tokio dydžio, kad tilptų į bandeles (kepdami šiek tiek susitraukia). Kepti iš abiejų pusių po 3–4 min., kol gražiai apskrus. Likus minutei iki kepimo pabaigos ant viršaus uždėti sūrį, kad išsilydytų. Mėsainių bandeles perpjauti pusiau horizontaliai, aptepti sviestu ir apkepti, kol taps auksinės spalvos. Formuoti mėsainius: apatinę bandelę aptepti pomidorų padažo, majonezo ir garstyčių mišiniu, dėti jautienos paplotėlį su sūriu, po riekelę agurko ir pomidoro, salotos lapą. Uždengti viršutine bandele ir lengvai paspausti. Galima persmeigti smeigtuku, kad tvirčiau laikytųsi.

 

Tasty,Cheeseburger,With,Lettuce,,Cheddar,Cheese,,Tomato,And,Pickles.,Burger

 

Sotusis su kiaušiniu ir šonine

 

1 porcija

100 g 297 kcal

Ruošti 25 min.

 

KIAULIENOS MALTINIUI:

  • 150 g maltos kiaulienos
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Pusė šaukštelio česnako miltelių
  • Ketvirtis šaukštelio maltos rūkytos paprikos
  • Aliejaus kepti
  • Riekelė čederio

MĖSAINIUI:

  • 2–3 griežinėliai šoninės
  • Šaukštelis sviesto
  • Kiaušinis
  • Mėsainio bandelė
  • Šaukštas majonezo
  • Keletas griežinėlių šviežio pomidoro
  • Keletas griežinėlių marinuoto agurko
  • Salotos lapas
 

GAMINIMAS. Mėsą sumaišyti su prieskoniais, suformuoti truputį už bandelę didesnį paplotėlį ir kepti iš abiejų pusių po 4–5 min. Paskutinę minutę uždėti sūrio, kad išsilydytų. Toje pačioje keptuvėje išėmus maltinį apkepti šoninės riekeles, kol taps traškios. Keptuvėje išlydyti sviestą ir iškepti kiaušinį. Pagardinti druska ir pipirais. Mėsainio bandeles puseles kelias minutes skrudinti orkaitėje, kol įgaus auksinį atspalvį. Apatinę bandelės dalį aptepti majonezu, dėti salotos lapą, agurko, pomidoro. Ant daržovių – maltinį, užkeptą su sūriu, tuomet šoninę, keptą kiaušinį ir uždengti viršutine dalimi.

 

Beef,Burger,With,Melted,Cheese,,Egg,,Bacon,And,Veg,On

Lengvas žuvies

 

1 porcija

100 g 256 kcal

Ruošti 25 min.

 

ŽUVIAI:

  • 150 g baltos žuvies (menkės, tilapijos, lydekos) filė
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Pusė šaukštelio česnakų miltelių
  • Šaukštas miltų
  • Šaukštas bulvių krakmolo
  • 2–3 šaukštai maltų džiūvėsėlių
  • Kiaušinis
  • Aliejaus kepti

MĖSAINIUI:

  • Mėsainio bandelė
  • Keli špinatų lapeliai
  • Keli griežinėliai šviežio agurko
  • Šaukštas jogurtinio padažo
 

GAMINIMAS. Filė perpjauti pusiau, pagardinti prieskoniais. Miltus sumaišyti su krakmolu. Kiaušinį išplakti. Žuvies gabalėlius apvolioti miltų mišiniu, pamerkti į kiaušinį ir galiausiai apvolioti džiūvėsėliais. Kepti iš abiejų pusių po 3–4 min. Išėmus iš keptuvės dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Mėsainio bandelę skrudinti orkaitėje, kol taps auksinės spalvos ir lengvai traški. Ant apatinės dalies užtepti dalį jogurtinio padažo, užkloti špinatais, ant jų dėti žuvį, agurko griežinėlius, užpilti likusį padažą ir uždengti viršutine bandelės dalimi. Mėsainį susmeigti smeigtuku, kad tvirčiau laikytųsi.

 

Fish,Burger,On,Gray,Plate,,Dark,Blue,Background,,Copy,Space.

 

Vegetariškas su avinžirniais

 

1 porcija

100 g 220 kcal

Ruošti 30 min.

 

AVINŽIRNIŲ PAPLOTĖLIUI:

  • Mažas svogūnas
  • Skiltelė česnako
  • Aliejaus kepti
  • 150 g virtų arba konservuotų avinžirnių
  • 2 šaukštai avižinių dribsnių
  • Šaukštas miltų
  • Šaukštelis malto kumino
  • Šaukštelis maltos rūkytos paprikos
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

MĖSAINIUI:

  • Mėsainio bandelė
  • Salotos lapas
  • Keli griežinėliai pomidoro
  • Šaukštas pomidorų padažo
  • Keli griežinėliai agurko
  • Keli griežinėliai raudonojo svogūno
 

GAMINIMAS. Smulkiai pjaustytą svogūną ir česnaką kepti, kol suminkštės ir lengvai apskrus. Avinžirnius elektriniu trintuvu arba šakute sutrinti iki vientisos grūdėtos masės. Įmaišyti keptą svogūną su česnaku, dribsnius, miltus, prieskonius. Suformuoti paplotėlį, kepti po 3–4 min. iš abiejų pusių. Mėsainio bandelę skrudinti orkaitėje, kol taps auksinio atspalvio. Ant apatinės dalies dėti salotų lapą, pomidoro griežinėlį, avinžirnių paplotėlį. Šį aptepti pomidorų padažu, ant viršaus sluoksniuoti agurkų, svogūnų griežinėlius, uždengti viršutine bandelės dalimi.

 

Vegan,Burger,(home,Made,Burger),With,Chickpea,Cutlet,And,Fresh

 

Sveikuoliškas nekeptas

 

2 porcijos

100 g 256 kcal

Ruošti 15 min.

 

  • 2 ruginės visų grūdo dalių mėsainių bandelės
  • 40 g natūralaus graikiško jogurto
  • Skiltelė česnako
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Šaukštas smulkintų krapų
  • 80 g virto kalakutienos kumpio riekelėmis
  • Mažas mėlynasis svogūnas
  • Keli salotų lapai
  • Agurkas
  • Keli ridikėliai
  • Pomidoras
  • Truputis pipirnių papuošti
 

GAMINIMAS. Bandeles perpjauti pusiau. Jogurtą sumaišyti su spaustu česnaku ir prieskoniais. Gautu padažu aptepti bandelių pagrindą (pasilikti viršui). Dėti kumpio riekeles, jas užkloti salotos lapu, ant šio dėti smulkinto svogūno, pomidoro, agurko ir ridikėlių griežinėlių. Viską sluoksniuojant gardinti pipirnėmis. Viršutinį sluoksnį paskaninti likusiu padažu ir uždengti viršutine bandelės dalimi.

 

Healthy,Fast,Food.,Vegan,Rye,Burger,With,Fresh,Vegetables,On

 

Spausdinti
 

Autorius Jūratė Survilė