Mėlynės – tarsi mėlynos saulės bučiniais nuspalvintos mažos vasaros paslaptys. Kai jos pasiekia skonio piką, norisi prisivalgyti saujomis, o sočiai atsivalgius keliauja į tobulus desertus. Siūlome pasigaminti skanėstų, kuriuose mėlynės atskleidžia visą saldžiarūgštį žavesį.

 

Nekeptas pyragas

 

8 porcijos

100 g 198 kcal

Ruošti 5,5 val.

 
  • 200 g paprastų arbatinių sausainių
  • 80 g sviesto
  • 200 g šviežių arba šaldytų mėlynių
  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • 2 šaukštai cukraus
  • 1,5 šaukštelio želatinos + 3 šaukštai vandens
  • 400 g neutralaus skonio kreminio sūrio
  • 200 ml plakamosios grietinėlės
  • 100 g graikiško jogurto
  • 100 g miltelinio cukraus
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • Šviežių mėlynių ir mėtų puošti
 

GAMINIMAS. Sausainius sutrinti iki trupinių, sumaišyti su tirpintu sviestu ir tvirtai suspausti pyrago formos dugne. Dėti į šaldytuvą, kol ruošiamas kremas. Mėlynes kaitinti su citrinos sultimis ir cukrumi, kol išleis sultis. Įmaišyti išbrinkintą ir ištirpintą želatiną. Atvėsinti ir pusę tolygiai užpilti ant pyrago pagrindo. Kreminį sūrį išplakti su milteliniu cukrumi, jogurtu ir vanile. Atskirai iki purumo išplakti grietinėlę ir atsargiai įmaišyti į sūrio masę. Viską užpilti ant mėlynėmis pertepto pagrindo, išlyginti, 1 val. vėl dėti į šaldytuvą. Atsargiai ant viršaus supilti likusią mėlynių masę, tolygiai paskirstyti. Pyragą 4 val. dėti į šaldytuvą sutvirtėti. Patiekti papuošus mėlynėmis ir mėtomis.

 

Close-up,Of,Crumble,Cheesecake,Bars,Topped,With,A,Vibrant,Blueberry

   

Purūs keksiukai

 

12 vnt.

100 g 217 kcal

Ruošti 35 min.

 
  • 2 kiaušiniai
  • 120 g cukraus
  • 100 ml pieno
  • 100 ml saulėgrąžų aliejaus
  • 200 g kvietinių miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 150 g šviežių arba šaldytų mėlynių
 

GAMINIMAS. Kiaušinius išplakti su cukrumi iki purumo, supilti pieną, aliejų, vanilę ir dar kartą išmaišyti. Atskirai sumaišyti miltus su kepimo milteliais ir druska, tada įmaišyti į skystą masę. Galiausiai įmaišyti mėlynes (jei šaldytos – neatitirpinti). Tešlą paskirstyti į keksiukų formeles, užpildant maždaug ¾ tūrio. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.

 

Blueberry,Muffins

 

Veganiškas sūrio tortas

 

8 porcijos

100 g 259 kcal

Ruošti 5,5 val.

 

PAGRINDUI:

  • 100 g migdolų
  • 60 g datulių be kauliukų
  • 40 g džiovintų abrikosų
  • 30 g avižinių dribsnių
  • 10 g liofilizuotų mėlynių

SŪRIO SLUOKSNIUI:

  • 150 g per naktį mirkytų anakardžių
  • 100 ml kokosų pieno
  • 60 g kokosų sviesto
  • Šaukštas šviežiai spaustų apelsino sulčių
  • Šaukštas klevų sirupo
  • Šaukštelis mačios miltelių
  • 100 g mėlynių (šviežių arba šaldytų)

PAPUOŠIMUI:

  • Smulkintų pistacijų
  • Šviežių arba šaldytų mėlynių
 

GAMINIMAS. Pagrindo ingredientus sutrinti maisto smulkintuvu iki klampios lipnios masės. Jeigu per sausa, galima pridėti truputį vandens arba kelias datules. Mase tolygiai padengti 20 cm skersmens pyrago formos dugną, gerai paspausti ir dėti į šaldytuvą stingti. Anakardžius nusunkti, kartu su kokosų pienu ir sviestu, apelsino sultimis, klevų sirupu, mačia sutrinti iki vientisos masės. Ketvirtadalį atidėti, o į likusią įmaišyti mėlynes ir dar kartą pertrinti. Ant sustingusio pyrago pagrindo supilti kreminę masę su mėlynėmis. 1 val. šaldyti, kad sustingtų. Tada ant viršaus supilti likusią šviesią kreminę masę ir dar 4 val. dėti į šaldytuvą. Patiekti papuošus pistacijomis ir mėlynėmis.

 

Vegan,Raw,Cheesecake,With,Blueberry,,Cherry,,Matcha,Tea,,Orange,,Cashew

 

Kreminiai ledai

 

4 porcijos

100 g 122 kcal

Ruošti 4,5 val.

 
  • 300 g šviežių arba šaldytų mėlynių
  • 200 ml kokosų pieno
  • 2–3 šaukštai agavų sirupo
  • Šaukštelis citrinos sulčių
  • Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
 

GAMINIMAS. Visus ingredientus sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos kreminės masės. Jei norisi švelnesnės tekstūros, galima pertrinti per sietelį. Gautą masę supilti į indą ir 4 val. dėti į šaldiklį. Kas 30–40 min. ledus pamaišyti. Patiekti papuošus šviežiomis mėlynėmis ir mėtomis.

 

Blueberry,Ice,Cream,With,Fresh,Blueberries,And,Mint,On,A

 

Makarunai

 

20–24 vnt.

100 g 420 kcal

Ruošti 1,5 val.

 

SAUSAINIAMS:

  • 100 g migdolų miltų
  • 100 g miltelinio cukraus
  • 75 g kambario temperatūros 2–3 kiaušinių baltymų
  • 70 g smulkaus cukraus
  • 2 šaukšteliai liofilizuotų mėlynių miltelių
  • Keli lašai mėlynų maistinių dažų

ĮDARUI:

  • 100 g baltojo šokolado
  • 50 ml kokosų grietinėlės
  • Šaukštas mėlynių uogienės arba trintų šviežių mėlynių
  • Pusė šaukštelio citrinos sulčių
 

GAMINIMAS. Migdolų miltus ir miltelinį cukrų persijoti, sumaišyti. Į baltymus po truputį supilti smulkų cukrų ir išplakti iki standžių blizgių putų. Įmaišyti mėlynių miltelius ir maistinius dažus, jei norisi ryškesnės spalvos. Atsargiai įmaišyti sausus ingredientus, maišant sukamaisiais judesiais, kol tešla taps lyg kremas – turėtų lėtai tekėti nuo mentelės. Tešlą sukrėsti į konditerinį maišelį su lygiu antgaliu. Ant kepimo popieriaus išspausti mažus apskritimus (apie 3 cm skersmens). Paskleisti ant kepimo skardos. Palikti kambario temperatūroje 30–60 min., kol paviršius apdžius ir taps nelipnus. Tuomet 13–15 min. kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 140 ℃. Palikti atvėsti ant skardos. Įdarui šokoladą ištirpinti karšto vandens garų vonelėje kartu su kokosų grietinėle. Įmaišyti mėlynių tyrę, citrinos sultis. Atvėsinti ir palikti sutirštėti. Formuoti makarunus: ant vieno sausainėlio tepti įdaro ir uždengti kitu sausainėliu. Lengvai paspausti. Palikti šaldytuve bent 12 val., kad susijungtų skoniai.

 

Blueberry,Macarons,With,Fresh,Berries,On,The,Table

 

Spausdinti
 

Autorė Jūratė Survilė