Maistas odai ir plaukams
2020-06-08 08:19Visos moterys nori būti gražios ir jaunos. Neretai laikantis dietų pamirštami tam tikri produktai, itin reikalingi organizmui. Tad ką reikėtų grąžinti į valgiaraštį norint skaisčios odos ir žvilgančių plaukų?
ODAI
Vitaminų šaltinis – pomidorai
Maistinė vertė: 100 g pomidorų yra 18 kcal, 3,9 g angliavandenių, 0,9 g baltymų, 0,2 g riebalų
Pomidorų vaisiuose yra net 38 % vitamino C. Jis palengvina aknės simptomus, padeda greičiau gamintis kolagenui, kuris grąžina odai elastingumą bei lėtina senėjimo procesus. Prie to prisideda ir vitaminas B12, kuris mažina raukšles bei skatina naujų ląstelių gamybą. Vitaminas A mažina pigmentines dėmes ir šviesina tamsesnę paakių odą. Pomidoruose esantis kalis drėkina odą, o magnis suteikia jai švytėjimo ir lengvina deguonies įsisavinimą.
Gydantys odą moliūgai
Maistinė vertė: 100 g moliūgų yra 26 kcal, 7 g angliavandenių, 1 g baltymų, 0,1 g riebalų
Moliūgai neretai vadinami mikroelementų bomba, nes juose gausu kalio, geležies, magnio, mangano, vario ir t. t. Šie mineralai ne tik atgaivina, jaunina, gydo odą, bet ir suteikia jai ypatingo spindesio. Sudėtyje esantis cinkas saugo odos ląsteles, palaiko reikiamą kolageno kiekį organizme, kovoja su akne bei skatina odos atsinaujinimo procesus. Daug cinko taip pat randama moliūgų sėklose, kuriomis rekomenduojama pagardinti įvairius patiekalus. Alfa, beta karotenai atlieka antioksidantų vaidmenį – saugo odą nuo kenksmingų UV spindulių bei kitų žalingų aplinkos veiksnių.
Jaunystę grąžinantys granatai
Maistinė vertė: 100 g granatų yra 83 kcal, 19 g angliavandenių, 1,7 g baltymų, 1,2 g riebalų
Granatai pasižymi itin stipriomis uždegimus slopinančiomis savybėmis bei dideliu kiekiu riebalų rūgščių, kurios naikina raukšles, senatvines dėmes bei grąžina odai elastingumą. Sveikos odos išvaizdą padeda kurti vitaminas C, o suvalgius vieną granatą gaunama net 48 % šio vitamino paros norma. Granatuose esantys antioksidantai itin veiksmingai kovoja su aknės sukeltais veido odos uždegimais. Rekomenduojama naudoti iš sėklų išspaustą aliejų, nes jis ne tik apsaugo epidermį, bet ir skatina naujų ląstelių gamybą.
Viską valantis jogurtas
Maistinė vertė: 100 g jogurto yra 59 kcal, 3,6 g angliavandenių, 10 g baltymų, 0,4 g riebalų
Moterys dažnai jogurtą naudoja kaip pagrindinį ingredientą veido kaukėms, tačiau reta žino, kad vien valgant šį produktą galima pagražinti odą. Jame yra pieno rūgšties, AHA rūgščių, kurios šalina negyvas odos ląsteles – oda įgauna natūralų spindesį, sumažėja spuogų atsiradimo rizika bei mažėja raukšlių. Niujorko dermatologų asociacijos klinikų profesorių teigimu, natūralus jogurtas drėkina, minkština, jaunina, atgaivina odą po nudegimų, t. y. visapusiškai padeda odai.
Vidiniai pagalbininkai kiviai
Maistinė vertė: 100 g kivių yra 61 kcal, 15 g angliavandenių, 1,1 g baltymų, 0,5 g riebalų
Kiviuose gausu ląstelienos ir antioksidantų, kurie valo organizmą, todėl reguliariai vartojamos kivių sultys iš odos šalina toksinus ir kitus nešvarumus. Vitaminas E padeda gamintis ląstelėms ir drėkina odą. Kiviuose esanti riebalų rūgštis omega 3 saugo odą nuo įvairių ligų bei melanomos. Kitos rūgštys, esančios šiame plaukuotame vaisiuje, kontroliuoja riebalų išsiskyrimą, todėl į valgiaraštį kivius įtraukti rekomenduojama jaunoms merginoms, kurių oda riebi, gausi inkštirų.
Indiškas padažas
100 g apie 87 kcal
6 porcijos
Ruošti apie 30 min.
- Šaukštelis sviesto
- 6 kario lapeliai
- 0,5 šaukštelio garstyčių sėklų
- Džiovinta aitrioji paprika
- 5 pomidorai
- 0,5 šaukštelio ciberžolės
- 80 ml vandens
- Šaukštelis cukraus
- 2 šaukšteliai razinų
- Šaukštelis imbiero
Gaminimas
Ištirpintame svieste pakepinti kario lapelius, garstyčių sėklas ir papriką. Sudėti smulkintus pomidorus, suberti ciberžolę ir kepinti dar apie 1 min. Supilti likusius ingredientus, mišinį užvirti ir sumažinus ugnį kaitinti apie 10 min. Maišyti, kol padažas sutirštės. Pateikti atvėsintą.
Granatų ir kuskuso salotos
100 g apie 112 kcal
8 porcijos
Ruošti apie 25 min.
- 350 g kuskuso
- 500 ml vandens
- Granatas
- Trumpavaisis agurkas
- 80 g razinų
- 80 ml alyvuogių aliejaus
- 50 g lazdynų riešutų
- 2 šaukšteliai sezamų
- Druskos
- Maltų juodųjų pipirų
Gaminimas
Kuskusą užpilti verdančiu vandeniu ir uždengus palaikyti apie 5 min. Granato sėklas išimti, agurką susmulkinti ir sudėti į kuskusą su likusiais ingredientais. Pagardinti prieskoniais ir gerai išmaišyti.
PLAUKAMS
Storinančios morkos
Maistinė vertė: 100 g morkų yra 41 kcal, 10 g angliavandenių, 0,96 g baltymų, 0,2 g riebalų
Morkose esantis didelis kiekis vitamino A storina plaukus ir skatina jų augimą. Reguliariai valgant morkas stimuliuojamas plaukų augimas, jie tampa blizgūs, purūs. Taip pat gerėja kraujotaka, todėl plaukai gali išsitiesinti. Kalis ir geležis saugo plaukus nuo žalingų aplinkos veiksnių, stabdo slinkimą ir plaukų galiukų skilinėjimą.
Pažeistų plaukų gelbėtojai kiaušiniai
Maistinė vertė: 100 g kiaušinių yra 155 kcal, 1,1 g angliavandenių, 13 g baltymų, 11 g riebalų
68 % plauko sudaro keratino baltymas, o vienas geriausių baltymų šaltinių yra kiaušinis. Šis produktas atkuria pažeistus plaukus užpildydamas juos trūkstamomis medžiagomis ir gali trumpam laikui natūraliai ištiesinti garbanas. Plaukams taip pat svarbus biotinas, be kurio jie tampa pažeidžiami, trapūs ir gali lūžinėti galiukai. Šios medžiagos galima gauti iš kiaušinio trynio, tačiau verdant kiaušinį patariama trynį išlaikyti gana skystą.
Nuodėmingai naudingi rudieji ryžiai
Maistinė vertė: 100 g ryžių yra 111 kcal, 23 g angliavandenių, 2,6 g baltymų, 0,9 g riebalų
Nors dietų metu daugelis baidosi angliavandenių, rudieji ryžiai gali būti ypač naudingi. Juose gausu cinko, kuris atgaivina ir sustiprina plaukus. Be šios medžiagos jie tampa silpni, labiau slenka bei elektrinasi. Gausų odos pleiskanojimą lemia seleno trūkumas, tad ryžiai yra vienas iš produktų, kuriame apstu šios reikalingos medžiagos.
Visko turintys špinatai
Maistinė vertė: 100 g špinatų yra 23 kcal, 3,6 g angliavandenių, 2,9 g baltymų, 0,4 g riebalų
Sunku patikėti, kad viename mažame špinato lapelyje gali slėptis tiek daug naudingų ir organizmui būtinų medžiagų: vitaminai B grupės, C, E, mikroelementai kalis, kalcis, geležis, magnis ir riebalų rūgštys omega 3. Būtent geležis, kuri sudaro 15 % špinatų, padeda raudoniesiems kraujo kūneliams pernešti deguonį į folikulus – plaukai mažiau slenka, lūžinėja, trupa. Specialistai rekomenduoja prieš valgant špinatus, juos apšlakstyti citrinų sultimis. Tada gaunamos geležies kiekis padvigubėja.
Vitamino C kupini apelsinai
Maistinė vertė: 100 g apelsinų yra 47 kcal, 12 g angliavandenių, 0,9 g baltymų, 0,1 g riebalų
Vitaminas C sudaro 88 % visos apelsino sudėties, todėl tai nepamainomas šios naudingos medžiagos šaltinis. Jis padeda organizmui geriau įsisavinti geležį bei atgaivinti plaukus. Mokslininkai ištyrė, kad genai nedaro įtakos plaukų tankiui, tai lemia vitaminas C. Jei jo gaunama per mažai – plaukai tampa trapūs, pažeidžiami, labiau slenka ir pleiskanoja oda. Ypač patartina apelsinus valgyti vasarą ir žiemą, kai aplinkos veiksniai ypač kenksmingi.
Morkų ir apelsinų sriuba
100 g apie 115 kcal
4 porcijos
Ruošti apie 40 min.
- Svogūnas
- 1 kg morkų
- 1 l daržovių sultinio
- Apelsinas
- Druskos
- Maltų juodųjų pipirų
- 10 g petražolės
Gaminimas
Svogūną susmulkinti ir kepinti apie 3 min. Sudėti tarkuotas morkas ir kepinti dar apie 5 min. Supilti sultinį, įdėti 2 juosteles apelsino žievelės. Sumažinti ugnį ir virti 20 min. Išimti žieveles, viską sutrinti ir supilti išspaustas apelsino sultis. Kaitinti dar 2 min., pagardinti prieskoniais. Galima papuošti petražolėmis.
Omletas su špinatais
100 g apie 55 kcal
1 porcija
Ruošti apie 20 min.
- 2 laiškiniai svogūnai
- 50 g špinatų
- Ryšelis krapų
- 2 kiaušiniai
- Druskos
- Maltų juodųjų pipirų
Gaminimas
Svogūnus, špinatus, krapus smulkinti ir šiek tiek pakepinti. Nuimti nuo ugnies ir pagardinti prieskoniais. Išplaktus kiaušinius nemaišant kepti apie 2 min. Apversti, suberti špinatų mišinį ir kepti dar apie 3 min.