Lėkštėje – karališkasis tunas
2024-11-27 09:36Tunas – ypatinga žuvis. Joje ypač daug baltymų ir visos būtinos aminorūgštys, be to, tai puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Mėsa neriebi, lengvai virškinama ir paprastai paruošiama. Kviečiame į tuno puotą!
Makaronai su tunais
4 porcijos
100 g 311 kcal
Ruošti 20 min.
- 150 g makaronų
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- 200 g aliejuje konservuotų tunų
- 200 g kokteilinių pomidoriukų
- 120 g juodųjų alyvuogių be kauliukų
- Kelios šakelės šviežių bazilikų
- Pusė žaliosios citrinos
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Makaronus išvirti taip, kad liktų tvirti (al dente). Sumaišyti su aliejumi. Įmaišyti gabalėliais smulkintus tunus, ketvirčiais pjaustytus pomidoriukus, alyvuoges. Viską pagardinti citrinos sultimis, druska, pipirais. Patiekti papuošus bazilikais.
Kreminė užtepėlė
4 porcijos
100 g 143 kcal
Ruošti 10 min.
- 100 g kreminio sūrio
- Žiupsnelis džiovintų krapų
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 180 g savo sultyse konservuotų tunų
- Šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių
- Keli smulkūs gražgarsčių lapeliai
GAMINIMAS. Sūrį sumaišyti su prieskoniais. Tunus nusunkti, pertrinti šakute ir kartu su citrinos sultimis įmaišyti į bendrą masę. Užtepėlę tepti ant skrudintos duonos, patiekti papuošus gražgarstėmis.
Tunų didkepsniai
4 porcijos
100 g 255 kcal
Ruošti 15 min.
- 500 g tunų filė (4 gabalėliai)
- Šaukštas alyvuogių aliejaus kepti
- 4 šaukštai pesto padažo
- Druskos pagal skonį
- Šviežiai spaustų citrinos sulčių patiekti
GAMINIMAS. Tunus kepti įkaitintame aliejuje po 3–4 min. iš abiejų pusių. Ant kiekvieno kepsnio dėti po šaukštą pesto ir jį tolygiai paskirstyti. Kepti dar 3–4 min. Iškepusius didkepsnius pagardinti druska, apšlakstyti citrinos sultimis.
Makaronų apkepas
4 porcijos
100 g 264 kcal
Ruošti 45 min.
- 300 g didelių makaronų, kuriuos galima įdaryti (pvz., conchiglioni)
- Didelis svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- Šaukštas alyvuogių aliejaus kepti
- 280 g aliejuje konservuotų tunų
- 200 g šviežių špinatų
- Šaukštelis smulkintų džiovintų raudonėlių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 400 g pomidorų tyrės
- 200 g tarkuotos mocarelos
- 100 g tarkuoto parmezano
- Šviežių žolelių (pvz., čiobrelių ar petražolių) puošti
GAMINIMAS. Makaronus išvirti sūdytame vandenyje, kad liktų tvirti (al dente). Nusausinti ir atidėti.
Smulkintą svogūną, kapotą česnaką kepti kelias minutes, kol suminkštės. Sudėti nusunktus tunus, špinatus ir prieskonius. Troškinti apie 5 min., kol špinatai sukris, viskas susimaišys į bendrą masę. Gauta mase įdaryti virtus makaronus.
Į skardą įpilti pusę pomidorų tyrės, sudėti įdarytus makaronus ir užpilti likusią pomidorų tyrę. Apibarstyti sūrių mišiniu. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti papuošus žolelėmis.
Sotus omletas
4 porcijos
100 g 220 kcal
Ruošti 45 min.
- 8 dideli kiaušiniai
- 240 ml neriebios grietinėlės
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Didelis svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 40 g sviesto kepti
- 150 g šviežių arba šaldytų žirnelių
- 280 g savo sultyse konservuotų tunų
- 300 g tarkuoto čederio
GAMINIMAS. Kiaušinius išplakti su grietinėle. Pagardinti druska, pipirais.
Smulkintą svogūną ir česnaką kepti svieste, kol suminkštės. Įmaišyti žirnelius ir kepti dar 2–3 min. Sudėti nusunktus tunus, išmaišyti ir nukelti.
Kiaušinių masę supilti į skardą. Ant viršaus paskirstyti tunų, svogūnų ir žirnelių mišinį. Apibarstyti sūriu. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Autorius Jūratė Survilė