Lavašas – universalus ingredientas!
2023-04-04 11:17Lavašas – plonas duonos paplotėlis, tradiciškai gaminamas iš vandens, miltų ir druskos. Kilęs iš Vidurio Rytų, ypač mėgstamas Kaukazo regione. Visgi šiandien ši duonelė žinoma kone visame pasaulyje, mėgstama ir Lietuvoje. Ką gardaus iš jos galima pasigaminti?
Suktinukai su vištiena ir daržovėmis
2 porcijos
100 g 365 kcal
Ruošti 30 min.
- 100 g vištos krūtinėlės
- Aliejaus kepti
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Šaukštas medaus
- 80 g mėgstamų salotų ar kitų žalumynų
- Pusė mėlynojo svogūno
- Pusė raudonos paprikos
- 50 g konservuotų kukurūzų
- Pomidoras
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių
- Lavašo lakštas
- 2 šaukšteliai tepamojo sūrio
GAMINIMAS. Vištieną supjaustyti trumpomis juostelėmis ir dėti į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Pagardinti prieskoniais. Kartkartėmis pamaišant kepti 12 min., kol lengvai apskrus. Aptepti medumi ir maišant kepti, kol mėsa tolygiai pasidengs ir ims skrusti iki gintarinio atspalvio.
Salotas suplėšyti ir sumaišyti su pusžiedžiais smulkintu svogūnu, kukurūzais, kubeliais pjaustytu pomidoru, kepta vištiena. Pagardinti prieskoniais, supilti alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir viską gerai išmaišyti.
Lavašo vieną pusę aptepti sūriu, ant viršaus paskleisti daržovių ir vištienos įdarą, susukti į ritinį. Patiekti supjausčius norimo dydžio gabalėliais.
Greiti pusryčių blyneliai su obuoliene
2 porcijos
100 g 364 kcal
Ruošti 20 min.
- 2 lavašo lakštai
- 150 g obuolienės
- Pusė šaukštelio cinamono
- Aliejaus kepti
GAMINIMAS. Kiekvieną lavašą perpjauti į keturias lygias dalis. Obuolienę sumaišyti su cinamonu. Ant kiekvieno lavašo gabalėlio vienos pusės dėti obuolienės įdaro, tolygiai paskirstyti ir perlenkti taip, kad išeitų trikampėlis. Galima formuoti ir kitaip: daryti ritinėlius ar kvadratėlius. Paruoštus blynelius kepti po kelias minutes iš abiejų pusių, kol sušils įdaras, o lavašas lengvai apskrus. Gardu patiekti su klevų sirupu, tinka ir grietinė, jogurtas, lydytas sviestas.
(Ne)tradicinė lazanija
6 porcijos
100 g 423 kcal
Ruošti 50 min.
- Lavašo lakštas
- 200 g fermentinio sūrio
MĖSOS PADAŽUI:
- Svogūnas
- Morka
- Aliejaus kepti
- 500 g maltos jautienos
- Šaukštelis maltų džiovintų raudonėlių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 4 šaukštai pomidorų padažo
BEŠAMELIO PADAŽUI:
- 60 g sviesto
- 80 g miltų
- 400 ml pieno
- Trečdalis šaukštelio malto muskato
- Druskos pagal skonį
GAMINIMAS. Pirmiausia paruošti mėsos padažą. Smulkiai supjaustyti svogūną, sutarkuoti morką ir kepti, kol suminkštės. Sudėti mėsą, paskaninti prieskoniais ir reguliariai maišant troškinti apie 15 min. Sudėti pomidorų padažą, viską gerai išmaišyti. Padažas turi būti tirštas.
Bešamelio padažui keptuvėje išlydyti sviestą. Pamažu maišant suberti miltus. Maišyti, kol neliks gumulėlių. Palengva supilti pieną ir vėl viską gerai išmaišyti. Troškinti, kol padažas sutirštės. Pabaigoje paskaninti muskatu, pasūdyti.
Lavašą supjaustyti pailgais lapeliais kaip lazanijos lakštus. Vienu sluoksniu iškloti skardos dugną, patepti Bešamelio padažu ir dėti dar sluoksnį lavašo. Ant jo – vėl Bešamelio padažas ir plonas sluoksnis tarkuoto sūrio. Sudėti pusę mėsos padažo, ant jo plonu sluoksniu užberti tarkuoto sūrio. Vėl uždengti lavašu ir sluoksniuoti iš naujo. Viršuje turi būti lavašo sluoksnis, jį aplieti likusiu Bešamelio padažu ir apiberti sūriu.
Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Išjungus orkaitę lazaniją joje palaikyti dar keliolika minučių, kad į lavašą gerai įsigertų padažai.
Užkandėlė su sūriu
6 porcijos
100 g 367 kcal
Ruošti 20 min.
- 100 g čederio
- 60 g mėlynojo pelėsinio sūrio
- 60 g parmezano
- 2 šaukštai majonezo
- Žiupsnelis smulkintų džiovintų raudonėlių
- Žiupsnelis džiovintų česnakų granulių
- Maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Lavašo lakštas
GAMINIMAS. Visus sūrius sutarkuoti, sumaišyti su majonezu ir prieskoniais. Gautu įdaru padengti pusę lavašo lakšto, likusią dalį užlenkti ant viršaus. Supjaustyti porcijos dydžio gabalėliais. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Patiekti šiltus.
Apkepti suktinukai su pievagrybiais
6 porcijos
100 g 369 kcal
Ruošti 30 min.
- 150 g pievagrybių
- Svogūnas
- Aliejaus kepti
- 150 g fermentinio sūrio
- 50 ml grietinėlės
- Šakelė šviežių krapų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Lavašo lakštas
GAMINIMAS. Pievagrybius ir svogūną supjaustyti smulkiais kubeliais. Kepti, kol suminkštės ir lengvai apskrus. Pagardinti prieskoniais ir smulkintais krapais. Sūrį sutarkuoti, sumaišyti su grietinėle bei grybų ir svogūnų mase. Įdarą paskleisti ant lavašo lakšto, susukti ritinėlį. Supjaustyti 3 cm storio riekelėmis. Dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti šiltus.
Autorius Jūratė Survilė