Kuo naudingi rauginti kopūstai (+ receptas)?
2014-10-07 16:27Ar suvartojate pakankamai vertingų maistinių medžiagų? Nemažai žmonių galvoja apie tai, ką deda į burną, tačiau nepagalvoja, ar į skrandį patekęs maistas bus tinkamai suvirškintas. Dažniausiai virškinimo sutrikimų kyla, kai organizmas negali įsisavinti vertingų medžiagų net iš sveikų maisto produktų, taip pat iš multivitaminų ir maisto papildų. Sveika, taisyklinga mityba, kurios pagrindą sudaro švieži vaisiai ir daržovės padeda palaikyti virškinamojo trakto sveikatą. Termiškai neapdirbti vaisiai ir daržovės turtingi skaidulų. Jos padeda skaidyti maistą, todėl jis geriau įsisavinimas. Virškinimo sistema gali sutrikti dėl netaisyklingos mitybos ir kai kurių ligų. Tuomet atsiranda vitaminų bei mineralinių medžiagų trūkumas, pilvo pūtimas, nuolatinis alkio ir skrandžio pilnumo jausmas.
Vienas iš tokių sveikų produktų, kuris gali atstatyti sutrikusią virškinimo sistemos veiklą – rauginti kopūstai. Tai puikus pieno rūgšties, skatinančios gerųjų bakterijų dauginimąsi, šaltinis. Juose mažai angliavandenių, bet labai daug žmogui naudingų skaidulų. Virškinimas gali sutrikti, kai sutrinka žarnyno mikroflora (sumažėja arba net beveik išnyksta gerosios bakterijos). Rauginti kopūstai gali padėti atstatyti žarnyno mikroflorą ir taip pagerinti virškinimą.
Raugintuose kopūstuose taip pat yra medžiagų, reikalingų kaulų formavimuisi: vitaminų C ir K. 150 g raugintų kopūstų yra 35 % šių vitaminų rekomenduojamos dienos normos. Taip pat juose yra geležies, kuri per kraują padeda išnešioti deguonį po organizmą. Nors augalinės kilmės geležis yra sunkiau įsisavinama negu gyvulinės kilmės, tačiau raugintuose kopūstuose yra ne tik geležies, bet ir vitamino C, kuris gerina geležies įsisavinimą. Rauginti kopūstai mažina uždegimą, padeda mesti svorį ir yra turtingi antioksidantų.
Sveikiausia vartoti šviežius ir termiškai neapdirbtus raugintus kopūstus, bet kartais dienos meniu galima paįvairinti ir tradicinės virtuvės patiekalais. Tuo labiau, kad karšti, troškinti rauginti kopūstai daugeliui asocijuojasi su sotumu ir malonia, kūną užliejančia šiluma…
Šis nesaldus pyragas skanus tiek šiltas, tiek šaltas. Puikus užkandis rudenio iškyloms arba ramioms ir sočioms popietėms namuose!
Pyragas su raugintais kopūstais
- 300 g raugintų kopūstų (su sūrymu)
- Saldžioji paprika
- 180 g miltų
- 100 g sviesto
- 2 kiaušiniai
- 20 g manų kruopų
- 10 g kepimo miltelių
- 1 – 2 šaukštai cukraus
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų, svogūnų laiškų pagal skonį
Gaminimas
Raugintus kopūstus sumaišyti su kiaušiniais, smulkinta paprika, svogūnų laiškais, cukrumi ir lydytu sviestu. Sudėti miltus, kepimo miltelius, prieskonius ir išmaišyti. Tešlą sudėti į sviestu išteptą ir miltais arba manų kruopomis pabarstytą indą. Kepti orkaitėje įkaitintoje iki 180 laipsnių, 35 minutes.
Idėja: tie, kurie mėgsta sočiau, į pyrago tešlą gali įpjaustyti parūkytų dešrelių ar kumpio.
100 g apie 198 kcal
Paruošimo laikas: 50 min
6 – 8 porcijos