Kulinarė I. Juciūtė-Čibirkienė išleido debiutinę knygą – naujam gyvenimui prikėlė lietuviškus patiekalus
2018-02-21 11:11Charizmatiška, energinga, visuomet besišypsanti ir pozityvi – tokia kiekvieną šeštadienio rytą su televizijos žiūrovais sveikinasi kulinarinės TV3 laidos „Virtuvės istorijos“ vedėja, šefė Ilona Juciūtė – Čibirkienė. Maisto tinklaraščių „Skanus gyvenimas“ ir „Maisto klubas“ kūrėja neseniai pristatė savo pirmąją receptų knygą, kurioje, įkvėpta valstybės nepriklausomybės atkūrimo šimtmečio, sudėjo visus mylimiausius lietuviškos virtuvės patiekalų receptus ir prikėlė juos naujam gyvenimui.
Meilę maisto gamybai šefė I. Juciūtė – Čibirkienė atrado tik susilaukusi dviejų dukrų. Vėliau ši meilė ir nuolatiniai eksperimentai virtuvėje išaugo į tinklaraštį, kuris netruko sulaukti populiarumo. Vėlei moteris iš prodiuserės Vaidos Skaisgirės sulaukė pasiūlymo vesti jos kuriamą kulinarinę laidą „Virtuvės istorijos“. Tai ją paskatino ir įgyvendinti išsvajotą receptų knygos „LT virtuvė: atrasti iš naujo“ idėją.
„Turėjau porą profesinių svajonių: vesti kulinarinę laidą televizijoje ir išleisti knygą Abi jos ir išsipildė. Turbūt todėl, kad labai tikiu tuo, ką darau ir viską darau nuoširdžiai. Žmonės yra mano įkvepėjai, palaikytojai, todėl tai yra mano padėka jiems“, – sako I. Juciūtė – Čibirkienė.
Pirmojoje šefės receptų knygoje – šiek tiek primiršti, tačiau visiems puikiai pažįstami lietuviški patiekalai. „Jau daugiau nei 10 metų rašau tinklaraštį, kuriame gausybė lietuviškų patiekalų receptų, iš kurių populiariausieji yra žemaičių blynai, šnicelis, tarybinis guliašas, senoviniai vafliai, spurgos, – seni, geri pamiršti patiekalai, kuriuos gamino mūsų seneliai ir tėvai. Iš komentarų suprantu, kad žmonės, ypač jaunoji karta, prisimena tuos patiekalus su nostalgija, nori išbandyti ir patys, tačiau nedrįsta“, – tikino kulinarė.
„Jiems dabar daug lengviau pagaminti lazaniją, rizotą, panna cotta ar tiramisu desertus. Pati labai mėgstu lietuviškos virtuvės patiekalus, turiu daug anytos dovanotų senų kulinarinių knygų, iškarpų. Mano mama gamino puikiai, tad ir aš savo šeimą, tinklaraščio sekėjus lepinu lietuviškais daugelio pamirštais patiekalais, kitaip tariant, prikeliu antram gyvenimui senus patiekalus su savomis improvizacijomis“, – pasakojo I. Juciūtė – Čibirkienė.
Šefė pasakoja, kad pradėjus rašyti knygą nebuvo tikra, ar idėją pavyks perteikti taip, kaip buvo sumaniusi. „Kilo dvejonių, ar viskas pavyks, bet draugai, kolegos buvo tikresni už mane. Mano nuostabi draugė Kristina Danilevičė pasisiūlė stilizuoti maistą nuotraukoms, puikus draugas, maisto fotografas Artiom Ištuganov padrąsino, kad jis nori ir tikrai padarys mano patiekalus fotografijose ypač skanius. Ruošiant knygą su tokia palaikymo komanda, viskas sekėsi ir laikant rankose knygą, gėriuosi savo ir komandos darbu. Vis dėlto, dar matau, kur būtų galima tobulėti, todėl antroji knyga bus dar geresnė“, – intrigavo moteris.
Kulinarinės laidos vedėja atskleidžia, kad knygą leisti būtent dabar nusprendė visai neatsitiktinai – įkvėpė Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmetis. „Aš džiaugiuosi, kad lietuviškumas dabar labai madingas. Ką tik praėjo vasario 16-oji, Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis, artėja kovo 11-oji, o mano knyga pasirodo prekyboje kaip tik per viduriuką tarp šių datų. Džiaugiuosi, kad mes jau turime kokybiškų lietuviškų produktų, prekių gamintojų pasirinkimą, kad mes mylime savo šalį, ja didžiuojamės. Noriu paraginti žmones prisiminti tikrą lietuvišką maisto skonį“, – šypsojosi šefė.
„Labai noriu tikėti, kad visus, pavarčiusius knygą, įkvėpsiu ir padrąsinsiu pagaminti bent vieną lietuvišką patiekalą, pasinaudoti knygoje pateiktais patarimais. Ir jei bent vienas žmogus, atsivertęs knygą, nueis į virtuvę užsirišti prijuostę, aš būsiu labai laiminga“, – pridūrė I. Juciūtė – Čibirkienė.