Kreminių sriubų magija
2025-06-17 08:57Kai norisi jaukumo, niekas neprilygsta dubeniui gardžios šiltos kreminės sriubos. Švelni tekstūra, gilus skonis bei šlakelis improvizacijos ir sriuba gali tapti išskirtiniu pietų ar vakarienės stalo akcentu. Išbandykime dar neragautus receptus, kurie tikrai nenuvils!
Lengvutė porų
4 porcijos
100 ml 65 kcal
Ruošti 40 min.
- 2 vidutinio dydžio porai (tik baltoji ir šviesiai žalia dalis)
- Mažas svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 2 šaukštai sviesto
- 2 vidutinės bulvės
- 1 l daržovių sultinio
- 150 ml 35 % riebumo grietinėlės
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šviežių petražolių puošti
GAMINIMAS. Porus perpjauti išilgai, kruopščiai nuplauti ir supjaustyti plonais pusžiedžiais. Svogūną ir česnaką smulkiai sukapoti.
Puode ištirpinti sviestą, suberti svogūną su česnaku ir kepinti 2–3 min., kol suminkštės. Sudėti pjaustytus porus (šiek tiek pasilikti) ir troškinti dar 5–7 min., kol suminkštės, bet nepradės skrusti.
Bulves nulupti, supjaustyti kubeliais ir sudėti į puodą su kepintomis daržovėmis. Supilti sultinį, užvirinti. Toliau virti apie 20 min., kol suminkštės. Sriubą sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos konsistencijos. Supilti grietinėlę, pagardinti prieskoniais, gerai išmaišyti, trumpai pakaitinti, bet nebeužvirinti. Patiekti papuošus porais ir petražolėmis.
Mišku kvepianti pievagrybių
4 porcijos
100 ml 85 kcal
Ruošti 40 min.
- Mažas svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 400 g pievagrybių
- 100 g rūkytos šoninės
- 2 šaukštai sviesto
- Šaukštas kvietinių miltų
- 750 ml daržovių sultinio
- 150 ml 35 % riebumo grietinėlės
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šviežių kalendrų puošti
GAMINIMAS. Keptuvėje be riebalų skrudinti pjaustytą šoninę, kol taps traški. Išimti ir atidėti. Toje pačioje keptuvėje ištirpinti sviestą, suberti smulkintą svogūną ir česnaką, kepinti 2–3 min. Sudėti griežinėliais pjaustytus pievagrybius. Kepti 8–10 min., kol grybai apskrus ir išgaruos skystis. Dalį grybų atidėti. Įmaišyti miltus ir trumpai pakepinti. Po truputį pilti sultinį, maišyti, kad neliktų gumuliukų, užvirinti. Toliau virti apie 10 min. Sriubą sutrinti iki vientisos konsistencijos. Supilti grietinėlę, pagardinti prieskoniais, dar truputį pakaitinti, bet nebeužvirinti. Patiekti papuošus pievagrybiais, smulkinta skrudinta šonine ir kalendromis.
Žalioji daržovių
4 porcijos
100 ml 50 kcal
Ruošti 35 min.
- 200 g žaliųjų pupelių (šviežių arba šaldytų)
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Mažas svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 200 g cukinija
- Vidutinė bulvė
- 750 ml daržovių sultinio
- Sauja špinatų
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Kalendrų puošti
GAMINIMAS. Žaliąsias pupeles, jeigu ilgos, perpjauti pusiau.
Puode įkaitinti aliejų, suberti smulkintą svogūną ir česnaką. Kepinti 2–3 min., kol suminkštės. Sudėti nedideliais gabalėliais pjaustytą cukiniją, bulvę ir pupeles, nuolat maišant trumpai patroškinti. Truputį kepintų pupelių atsidėti. Supilti sultinį ir virti 15–20 min., kol daržovės suminkštės. Sudėti špinatus, virti dar 2 min. Sriubą sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos konsistencijos. Pagardinti prieskoniais. Patiekti papuošus kepintomis pupelėmis ir kalendromis.
Sodri pomidorų
4 porcijos
100 ml 65 kcal
Ruošti 35 min.
- Mažas svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- Vidutinė morka
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Šaukštas pomidorų pastos
- 700 g konservuotų smulkintų pomidorų
- 500 ml daržovių sultinio
- Šaukštelis cukraus
- 100 ml augalinės grietinėlės (+2–3 šaukštai patiekti)
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šviežių bazilikų puošti
GAMINIMAS. Svogūną, česnaką ir morką smulkiai supjaustyti. Suberti į puodą su įkaitintu aliejumi ir kepinti 2–3 min., kol suminkštės. Įmaišyti pomidorų pastą, trumpai pakepinti, kad išryškėtų skonis. Supilti pomidorus, sultinį ir cukrų, užvirinti. Toliau virti 15–20 min. Sriubą sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos konsistencijos. Supilti grietinėlę, išmaišyti, pagardinti prieskoniais, trumpai pakaitinti, bet nebeužvirinti. Patiekti papuošus augaline grietinėle ir bazilikais.
Aitri moliūgų
4 porcijos
100 ml 75 kcal
Ruošti 40 min.
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Mažas svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 600 g moliūgo minkštimo
- Vidutinė bulvė
- Maža aitrioji paprika
- 700 ml daržovių sultinio
- 100 ml 35 % riebumo grietinėlės (+2–3 šaukštai patiekti)
- Druskos pagal skonį
- 2 šaukštai moliūgų sėklų
- Keli rausvieji pipirai puošti
GAMINIMAS. Puode įkaitinti aliejų ir suberti smulkintą svogūną su česnaku. Kepinti 2–3 min. Sudėti pjaustytą moliūgą, bulvę ir aitriąją papriką. Maišant troškinti dar 5 min. Supilti sultinį, užvirinti. Toliau virti 20–25 min., kol daržovės suminkštės. Sriubą elektriniu trintuvu sutrinti iki vientisos konsistencijos. Supilti grietinėlę, pasūdyti, išmaišyti ir kaitinti dar porą minučių.
Patiekti pagardinus grietinėle ir papuošus moliūgų sėklomis, rausvaisiais pipirais. Norint ryškesnio skonio, sėklas galima paskrudinti sausoje keptuvėje, o pipirus sugrūsti.
Autorė Jūratė Survilė