Konservuojame rugpjūčio gėrybes!
2023-08-25 09:15Vasarai prisirpus daržuose prinoko daugybė daržovių. Žinoma, pačios vertingiausios ir gardžiausios yra šviežios, bet, jei derlius pasitaikė geras, visko suvalgyti tiesiog neįmanoma. Taigi metas pasiraitoti rankoves ir imtis konservavimo žiemai!
Traškūs agurkai
3 l stiklainiui
100 g 46 kcal
Ruošti 1,5 val.
- Nedidelių šviežių agurkų – kiek telpa į 3 l stiklainį
- Puokštė šviežių krapų
- Keli juodųjų serbentų lapai
- 5 skiltelės česnako
- 5 laurų lapai
- 10 kvapiųjų pipirų
MARINATUI:
- 1,5 l vandens
- 250 ml 9 % acto
- 230 g cukraus
- 2 šaukštai druskos
GAMINIMAS. Agurkus nuplauti ir trumpai pamirkyti kuo šaltesniame vandenyje. Išplauti ir sterilizuoti stiklainį. Dėti krapų šakeles, serbentų lapus, česnako skilteles, pipirus. Ant prieskonių kuo tankiau sudėti agurkus. Užpilti verdančiu vandeniu iki stiklainio viršaus, uždėti dangtelį, bet neužsukti. Palikti, kol pravės. Nuo pravėsusių agurkų nupilti vandenį į puodą – jo turėtų būti apie 1,5 l. Į tą vandenį sudėti marinatui skirtus ingredientus, išmaišyti ir viską užvirti. Verdančiu marinatu užpilti agurkus, kad visiškai apsemtų. Nedelsiant užsukti stiklainį ir apvertus dėti ant virtuvinio rankšluosčio. Užkloti pledu, kad kuo ilgiau išliktų šiltas. Geriausia taip palikti nakčiai.
Saldžiarūgščiai pomidorai
1 l stiklainiui
100 g 53 kcal
Ruošti 1 val.
- Pomidorų – kiek telpa į 1 l stiklainį
- 5 kvapieji pipirai
- 2 laurų lapai
- Pusė šaukštelio grūdėtųjų garstyčių
MARINATUI:
- 1 l vandens
- 100 ml 9 % acto
- 100 g cukraus
- Šaukštas druskos
GAMINIMAS. Išvirti marinatą, jam užvirus kaitinti dar kelias minutes. Nuplautus pomidorus ir prieskonius sudėti į gerai išplautą ir sterilizuotą stiklainį, užpilti marinatu. Stiklainį dėti į vandens pripiltą puodą, uždengti dangteliu (neužsukti) ir kaitinti. Kai vanduo užvirs, kaitinti dar apie 15 min. Stiklainio viduje turi kilti burbuliukai. Sandariai užsukti ir pastatyti dangteliu žemyn. Užkloti pledu, kad kuo ilgiau išliktų šiltas. Taip palaikyti bent kelias valandas, o geriausia – per naktį.
Klasikinės paprikos
Dviem 1 l stiklainiams
100 g 62 kcal
Ruošti 30 min.
- Paprikų – kiek telpa į stiklainius
- 4 laurų lapai
- 5 juodieji pipirai
- 5 kvapieji pipirai
- 4 skiltelės česnako
- 2 šaukštai aliejaus
MARINATUI:
- 1 l vandens
- 100 ml 9 % acto
- 110 g cukraus
- Šaukštas druskos
GAMINIMAS. Stiklainius išplauti ir sterilizuoti. Sudėti prieskonius, ant jų – juostelėmis pjaustytas verdančiu vandeniu nuplikytas paprikas. Marinatui skirtus ingredientus sudėti į puodą ir užvirti. Pavirti dar 4 min. Marinatu užpilti paprikas, kad apsemtų. Ant viršaus užpilti po šaukštą aliejaus. Užsukti stiklainius, apversti žemyn, užkloti pledu ir taip laikyti bent kelias valandas, o geriausia – per naktį.
Šparaginės pupelės žiemai
Dviem 1 l stiklainiams
100 g 74 kcal
Ruošti 25 min.
- Šparaginių pupelių – kiek telpa į stiklainius
- 10 juodųjų pipirų
- 5 laurų lapai
- 6 skiltelės česnako
- Kelios šakelės šviežių krapų
MARINATUI:
- 1,5 l vandens
- 120 ml 9 % acto
- 120 g cukraus
- Šaukštas druskos
GAMINIMAS. Iš nurodytų ingredientų išvirti marinatą. Kai skystis užvirs, pavirti dar 5 min. Į sterilizuotus stiklainius sudėti prieskonius ir pupeles (nupjaustyti galus, galima pjaustyti į mažesnius gabalėlius). Užpilti marinatu, kad apsemtų. Sandariai užsukti stiklainius.
Cukinijų riekelės
Dviem 1 l stiklainiams
100 g 36 kcal
Ruošti 1,5 val.
- Jaunų mažų cukinijų – kiek telpa į stiklainius
- Kelios šakelės šviežių petražolių
- 6 skiltelės česnako
- 6 kvapieji pipirai
MARINATUI:
- 750 ml vandens
- 130 ml obuolių acto
- 120 g cukraus
- Šaukštas druskos
GAMINIMAS. Iš nurodytų ingredientų išvirti marinatą. Kai skystis užvirs, pavirti dar kelias minutes. Cukinijas nuplauti ir supjaustyti maždaug 1 cm storio riekelėmis. Kartu su prieskoniais sudėti į sterilizuotus stiklainius. Užpilti marinatu, kad apsemtų. Pridengus palaikyti 30 min. Nukošti, skystį dar kartą užvirinti ir vėl užpilti ant cukinijų. Uždengti stiklainius, sustatyti žemyn dangteliais ir šiltai užkloti. Taip palikti per naktį.
Autorius Jūratė Survilė