Kompotai – užkonservuotas vasaros skonis
2013-08-12 13:32Sodo gėrybes užkonservuotos dideliuose ir mažuose stiklainiuose tarsi išsaugo prisiminimus apie vasarą. Kompotas – vienas gaiviausių ir sveikiausių gėrimų, mėgstamas tiek šiltuoju, tiek šaltuoju metų laiku.
Vanilinis abrikosų kompotas
- 1 kg abrikosų
- Vanilės ankštis
- 300 g cukraus
- 3 l vandens
Gaminimas
Ant mažos ugnies pakaitinti vandenį su cukrumi, kol pasidarys sirupas. Kai vanduo užvirs, įdėti išilgai perpjautą vanilės ankštį. Abrikosus nuplauti, nusausinti ir supjaustyti į 2 ar 4 dalis. Vaisius sumesti į verdantį sirupą ir dar pavirti 5 minutes. Kai kompotas atvės, atšaldyti šaldytuve.
100 ml apie 39 kcal
Kvapnus aviečių ir obuolių kompotas
- 200 g aviečių
- 500 g obuolių
- Šakelė čiobrelių
- Keli mėtos lapeliai
- 5 l vandens
- Cukraus pagal skonį
Gaminimas
Puode užvirinti vandenį. Uogas sutrinti. Smulkiai supjaustyti obuolius. Sudėti uogas ir vaisius į verdantį vandenį ir iš karto nuimti nuo ugnies. Į kompotą įmesti čiobrelį ir mėtos lapelius. Pagal skonį įdėti cukraus. Atvėsinti. Į paruoštą kompotą dar galima įdėti citrinos griežinėlių.
100 ml apie 14 kcal
Kriaušių ir slyvų kompotas
- 2,5 kg kriaušių
- 2 kg slyvų
- 400 g cukraus
- 1 l vandens
Gaminimas
Išvirti sirupą (litrui vandens – 400 g cukraus). Kriaušes perpjauti pusiau ir išimti sėklides. Slyvas taip pat perpjauti pusiau ir išimti kauliukus. Vaisius sudėti į paruoštus stiklainius ir užpilti karštu sirupu ir 20 – 30 minučių kaitinti 90 laipsnių temperatūroje. Paskui stiklainius hermetiškai uždaryti.
100 ml apie 78 kcal