Norint nesusirgti COVID-19, reikia turėti stiprų imunitetą. Norint jį sukatyvinti, organizmų D, C, cinko ir seleno. Gydytojai pataria dienos mitybą papildyti maistu, kuriame yra gausu šių mikroelementų arba vartoti šias medžiagas kaip maisto papildus.

 

vitaminai

Įprasti vaisiai ir daržovės gali pakeisti farmacinius vitaminus. Tiems, kurie blogai maitinasi ir turi sveikatos problemų, imunologai pataria mitybą papildyti specialiais maisto papildais. Tad kuo pakeisti vitaminus D, C ir cinką? Pavyzdžiui, 200 g maltos jautienos, kiaulienos ar vištienos patenkina kasdienį organizmo cinko poreikį. 400 g keptų pupelių taip pat yra reikalinga cinko dienos norma. Vieną vitamino C tabletę gali pakeisti sauja šviežių ar šaldytų uogų. Mitybos specialistai, norintiems išlikti sveikiems, pataria visuomet laikytis subalansuotos mitybos, nes, pavyzdžiui, mėsoje ir žuvyje yra pakankamas cinko kiekis. Be to, dietoje turėtų būti bent trys vaisiai per dieną. Tokiu būdu pavyks gauti pakankamą vitamino C kiekį. Be to, svarbu prisiminti, kad savarankiškai nusprendus vartoti vitaminus ir mikroelementus galima sau pakenkti. Prieš pradedant vartoti maisto papildus būtina pasitarti su gydytoju, nes hipervitaminozė organizmui yra tokia pat pavojinga kaip ir vitaminų trūkumas, o štai šviežių vaisių, daržovių vartojimas ir subalansuota mityba pakenkti negali.

 

Maisto produktai, turtingi vitamino C:

 
  • Acerolos (malpigijų) vaisiai.
  • Erškėtrožių vaisiai.
  • Juodieji serbentai.
  • Gvajavos.
  • Aitriosios paprikos.
  • Saldžiosios geltonos paprikos.
  • Čiobreliai.
  • Petražolės.
  • Kiviai.
  • Špinatai.
  • Lapiniai kopūstai.
  • Brokoliniai kopūstai.
  • Briuseliniai kopūstai.
  • Citrinos.
  • Ličiai.
  • Persimonai.
  • Papajos.
  • Braškės.
  • Apelsinai.
  • Greipfrutai.
 

Maisto produktai, turtingi vitamino D:

 
  • Lašiša.
  • Silkė ir sardinės.
  • Menkių kepenėlių taukai.
  • Konservuotas tunas.
  • Kiaušinių tryniai.
  • Grybai.
  • Vitaminu D praturtinti maisto produktai: karvių, sojų pienas, apelsinų sultys, dribsniai, avižinė košė.
 

Maisto produktai, turtingi cinko:

 
  • Mėsa.
  • Jūros gėrybės.
  • Ankštinės daržovės.
  • Sėklos.
  • Riešutai.
  • Pieno produktai.
  • Kiaušiniai.
  • Visadalių grūdų gaminiai.
  • Kai kurios daržovės (bulvės, batatai, žalios šparaginės pupelės, lapiniai kopūstai).
  • Juodasis šokoladas.
 

Maisto produktai, turtingi seleno:

 
  • Brazilinės bertoletijos.
  • Žuvis.
  • Kumpis.
  • Selenu praturtinti maisto produktai (kai kurių rūšių makaronai, visadalių grūdų duonos gaminiai, visadalių grūdų dribsniai).
  • Kiauliena.
  • Jautiena.
  • Kalakutiena.
  • Vištiena.
  • Varškė.
  • Kiaušiniai.
  • Rudieji ryžiai.
  • Saulėgrąžų sėklos,
  • Keptos pupelės.
  • Grybai.
  • Avižiniai dribsniai.
  • Pienas ir jogurtas.
  • Lęšiai.
  • Anakardžiai.
  • Bananai.
 

Žinoma, vien papildyti mitybą naudingais sveikatai produktais nepakaks. Imuniteto stiprinimas – tai veiksmų visuma. Svarbu pakankamai išsimiegoti. T. y. suaugusieji turėtų miegoti ne trumpiau nei 7 val., paaugliams reikia 8 – 10 val. nakties miego, o mažiems vaikams ir kūdikiams – iki 14 val. miego. Be to, reikėtų mitybą papildyti raugintais maisto produktais, riboti cukraus suvartojimą, nepamiršti išlikti aktyviems (šiuo ypatingu metu tai dažniausiai reiškia išeiti dažniau pasivaikščioti, pabėgioti lauke ar sportuoti namuose). Taip pat reikėtų kasdien išgerti pakankamą kiekį skysčių ir stengtis mažinti streso lygį darbe ir kasdieniame gyvenime.