Kodėl verta valgyti smidrus? Jie – sveika širdžiai, nes juose yra daug vitamino K, kuris palaiko normalų kraujo krešumą ir B grupės vitaminų, kurie reguliuoja aminorūgšties homocisteino kiekį. Jo perteklius skatina širdies ligų išsivystymą. Smidruose yra vitamino B6, kuris padeda palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje. Taigi, jų vartojimas gali sumažinti diabeto riziką. Smidrai turtingi  antioksidantų, kurie lėtina organizmo senėjimo procesus, suteikia energijos ir leidžia džiaugtis jaunatviška išvaizda. Ypač naudinga šią gana neįprastą daržovę valgyti atšilus orams, kai vis ryškiau šviečia saulė, nes juose yra organinių junginių, kurie apsaugo nuo saulės ir oro taršos. Smidrai valo organizmą ir neleidžia susiformuoti inkstų akmenims. Turtingi folio rūgšties, kuri būtina nėščioms moterims, kad kūdikis gimtų sveikas ir stiprus. Smidrai turi daug skaidulų ir baltymų, todėl gerina virškinimo veiklą. Jų vartojimas gerina maistinių medžiagų įsisavinimą, slopina alergijų simptomus, net gali padėti išvengti žarnyno bei kitų vėžio tipų. Ar dar reikia priežasčių, kodėl šį pavasarį į valgiaraštį reikėtų įtraukti smidrus? Kyla klausimas, kaip juos paruošti? Išbandykite „Prie kavos“ siūlomus receptus: smidrai, grybai ir lašiša kepimo popieriuje, smidrų ir tuno salotos, smidrų pyragas.

 

Smidrai, grybai ir lašiša kepimo popieriuje

 

smidrai kepimo popieriuje

  • 200 g smidrų
  • 200 g pievagrybių
  • 400 g lašišos filė
  • 4 laiškiniai svogūnai
  • 45 ml alyvuogių aliejaus
  • Citrina
  • 60 ml vandens
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Nuvalytus ir per pusę perjautus pievagrybius, smidrus, smulkiai supjaustytus laiškinius svogūnus sumaišyti su aliejumi, citrinos žievelėmis, druska ir pipirais. Paskui išgriebti smidrus ir sudėti ant kepimo popieriaus. Ant viršaus uždėti lašišos gabalėlius, o ant jos – grybus. Apšlakstyti vandeniu ir suvynioti popierių. Galus gerai užlankstyti ir dėti į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę. Kepti 9 minutes. Patiekti su citrinų ketvirčiais, kuriuos išspausti prieš valgymą.

 

100 g apie 119 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

4 porcijos

 

Smidrų ir tuno salotos

 
  • 200 g smidrų
  • Saldžioji paprika
  • 8 saulėje džiovinti pomidorai
  • 20 g salotų
  • Nedidelis svogūnas
  • 150 g konservuoto tuno
  • 2 riekės sumuštinių duonos
  • Šaukštelis sviesto
  • Šaukštas Dižono garstyčių
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai balzaminio acto
  • Tarkuoto sūrio puošti
 

Gaminimas

 

Nuvalytus ir supjaustytus smidrus pakepinti su paprikos gabalėliais. Duonos riekes aptepti sviestu ir pakepinti orkaitėje, kol gražiai apskrus. Paskui smulkiai supjaustyti. Suplėšyti salotų lapus. Supjaustyti svogūną. Viską sumaišyti su tunu ir saulėje džiovintais pomidorais. Užpilti garstyčių, aliejaus ir acto padažu. Viršų pabarstyti tarkuotu sūriu.

 

100 g apie 86 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

4 porcijos

 

Smidrų pyragas

 
  • 200 g miltų
  • 100 g sviesto
  • Kiaušinio trynys
  • Šaukštas cukraus
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 200 g smidrų
  • 200 g špinatų
  • 150 g tarkuoto sūrio
  • 3 kiaušiniai
  • 150 ml pieno
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Į miltus įdėti šiek tiek druskos ir sutrinti su pjaustytu sviestu, kad gautųsi trupinių masė. Įpilti 2 – 3 šaukštus šilto vandens, įmušti kiaušinio trynį ir išminkyti tešlą. Iš tešlos suformuoti rutulį. Suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą 40 minučių. Smidrus nuvalyti ir apvirti pasūdytame vandenyje apie 3 minutes. Nupjauti stiebus nuo špinatų. Kiaušinius išplakti su pienu, druska ir pipirais. Sumaišyti su puse tarkuoto sūrio. Tešlą sudėti į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą skardą. Tolygiai paskirstyti špinatų masę, kiaušinių plakinį. Ant viršaus sudėti smidrus ir likusį sūrį. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 30 minučių.

 

100 g apie 241 kcal

Paruošimo laikas: apie 120 min

6 porcijos

Spausdinti