Kodėl verta valgyti migdolus?
2015-03-20 16:14Migdolai patiekalams suteikia ypatingo skonio ir aromato. Deriniuose su skirtingais produktais labiau išryškėja tai vienos, tai kitos šių riešutų savybės. Verta išbandyti kiekvienam!
Pavasaris ne visiems kelia džiaugsmą. Tai ypač sunkus metas, sergantiems lėtinėmis ligomis. Pavasarį dažnas kenčia nuo energijos stygiaus, mieguistumo, vitaminų trūkumo. Nusilpusi imuninė sistema imlesnė peršalimui, gripui, ūmioms kvėpavimo takų infekcijoms. Todėl labai svarbu skirti daugiau laiko organizmo stiprinimui: pakankamai miegoti, tinkamai maitintis, vartoti vitaminų. Vitaminai – tai ne tik tie, kurie parduodami dailiose pakuotėse vaistinėse, bet ir natūralūs produktai, turtingi naudingų maistinių medžiagų. Vieni iš tokių produktų – daugelio mėgstami migdolai.
Migdolai vertinami, nes jų sudėtyje yra B grupės, E vitaminų, kalcio, fosforo, magnio, mangano, geležies, vario, mononesočiųjų riebalų rūgščių ir kitų maistinių medžiagų, reikalingų normalioms organizmo funkcijoms palaikyti: kraujodaros, virškinimo, šalinimo, nervų.
Migdolai – tai taip pat labai patogus užkandis tiems, kurie keliauja, dirba, mokosi ir negali skirti daug laiko visavertei mitybai. Retas, kuris galėtų atsispirti pagundai pasmaližiauti migdolinių desertų.
Migdolų pienas labai naudingas žarnynui, nes slopina sudirginimą, stiprina apsaugines funkcijas. Laikomas afrodiziaku.
Migdoliniai desertai bus sveikesni, įprastą cukrų pakeitus į fruktozę.
Migdolų pyragas su vyšniomis
- 130 g šaldytų vyšnių
- 3 kiaušiniai
- 100 g sviesto
- 150 cukraus
- 100 g miltų
- 100 g migdolų miltų
- 25 g miltelinio cukraus
- 10 g kepimo miltelių
- 15 g vanilinio cukraus
- Sviesto kepti
Gaminimas
Kambario temperatūros sviestą išplakti su baltuoju ir vaniliniu cukrumi. Pamažu, plakant sudėti kiaušinius. Supilti sijotus ir su kepimo milteliais sumaišytus miltus, migdolų miltus ir miltelinį cukrų. Išminkyti tešlą. Kepimo indą ištepti sviestu, tolygiai paskirstyti atšildytas vyšnias. Vyšnias uždengti tešlos sluoksniu. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 40 – 45 minutes. Kai šiek tiek atvės, išimti iš kepimo formos. Iškepusį pyragą galima pabarstyti milteliniu cukrumi.
100 g apie 334 kcal
Paruošimo laikas: apie 90 min
8 porcijos
Migdolų sriuba su skrebučiais
- 200 g migdolų dribsnių
- 3 skiltelės česnako
- Svogūnas
- 250 g duonos su sėlenomis
- 200 ml pieno
- 1 l daržovių sultinio
- Alyvuogių aliejaus kepti
- Šaukštelis cukraus
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
- Svogūnų laiškų puošti
Gaminimas
Česnakus ir svogūną susmulkinti ir pakepinti. Tolygiai paskirstyti migdolų dribsnius skardoje ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 220 laipsnių, kol gražiai apskrus. Tada orkaitėje pakepinti 150 g duonos, apšlakstytos aliejumi ir pabarstyta druska bei pipirais apie 8 – 10 minučių. Šiek tiek kepintų migdolų palikti puošimui. Didžiąją migdolų dalį užpilti pienu, sultiniu, įdėti 100 g pjaustytos, bet nekepintos duonos. Sudėti česnakus ir svogūną. Išmaišyti ir sriubą sutrinti. Prieš valgymą sriubą pašildyti. Įpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus, sudėti skrudintus duonos skrebučius. Papuošti likusiais migdolais bei smulkintais svogūnų laiškais.
100 g apie 357 kcal
Paruošimo laikas: apie 1 val.
6 porcijos
Migdolų pienas
- 250 g migdolų
- 0,7 – 0,9 l vandens
- Miltelinio cukraus arba medaus pagal skonį
Gaminimas
Migdolus išmirkyti šaltame vandenyje per naktį. Išgriebti ir nulupti žieveles. Migdolų brandulius nusausinti ir sudėti į elektrinį trintuvą. Smulkiai sumalti. Supilti vandenį ir gerai išmaišyti, palikti šiek tiek pastovėti, kad išsiskirtų augalinis pienas. Skystį nukošti ir pagardinti milteliniu cukrumi arba medimi.
100 g apie 90 kcal
Paruošimo laikas: apie 10 min
4 porcijos