Ko trūksta organizmui, jei norisi ko nors nesveiko?
2017-01-17 11:08Žmogaus kūnas yra labai panašus į kompiuterį – jame viskas yra labai susiję. Sutrikus vienam organui, visa sistema gali išeiti iš rikiuotės. Staiga gali atsirasti noras valgyti tam tikrus produktus, kuriems anksčiau neteikėte daug dėmesio. Taip kūnas siunčia įspėjimo signalą, kad trūksta tam tikrų mikroelementų. Nevalia to ignoruoti. Metas imtis veiksmų!
Jeigu saldumynų nemėgstantis žmogus, staiga pradeda norėti kažko saldaus, galima įtarti magnio stoką. Taip pat, jei staiga užsinori ko nors rūgštaus. Trumpai kalbant, reikėtų išmokti klausytis, ko kūnas nori. Jeigu norisi mėsos ir gazuotų, gaiviųjų gėrimų – gali būti, kad nukritęs kalcio lygis ir pan. Jeigu prieš tai kamavo prastas apetitas (vitaminų B1, B3 trūkumas), o dabar atrodo, kad būtų galima suryti ir dramblį, greičiausiai išsivystė silicio ir skydliaukės hormono tirozino trūkumas.
Nereikėtų laukti, kol organizmas atsistatys pats, o išsiaiškinti, ko jam trūksta ir padėti atkurti mikroelementų pusiausvyrą įvairiais maisto papildais. Štai, kur galima rasti didžiausią koncentraciją skirtingų mikroelementų:
- Magnis – šokoladas, riešutai ir vaisiai.
- Fosforas – žuvis, jautiena, kepenys ir riešutai.
- Kalcis – sūris, kopūstai ir garstyčios.
- Siera – kiaušinių tryniai, spanguolės, česnakas, krienai.
- Geležis – mėsa, žuvis, vyšnios, žalios spalvos lapinės daržovės, jūros dumbliai, kakavos gėrimas.
- Cinkas – mėsa ir jūros gėrybės.
- Vitaminas B1 – riešutai, pupos ir kepenys.
- Vitaminas B3 – ankštinės daržovės, mėsa ir paltusas (žuvis).
Dar vienas būdas, kaip atpažinti mikroelementų trūkumą yra pagal simptomus:
- Sutrikęs širdies ritmas – per mažai kalio (jo yra vaisiuose ir daržovėse).
- Pleiskanojanti oda – per mažai jodo (jo yra jūros gėrybėse, svogūnuose bei morkose).
- Pageltę dantys – ne tik dėl rūkymo, bet ir dėl kai kurių mikroelementų trūkumų (reikėtų valgyti daugiau ankštinių daržovių, žuvų ir bananų).
Ko trūksta organizmui, jei norite:
- Žemės riešutų (riešutų sviesto) – B grupės vitaminų (yra riešutuose, ankštinėse daržovėse, mėsoje ir žuvyje).
- Bananų – kalio arba geriama per daug kavos, kuri išplauna organizmo kalio atsargas (yra pomidoruose, baltose pupelėse ir figose).
- Melionų – kalio, kalcio, fosforo, magnio, vitaminų A ir C trūkumas.
- Džiovintų abrikosų – vitamino A trūkumas.
- Alyvuogių – natrio druskų trūkumas.
- Pieno ir pieno produktų – kalcio ir esminių aminorūgščių (triptofano, lizino ir leucino) trūkumas.
- Ledų – kalcio trūkumas (ypač žmonėms, kurių sutrikęs organizmo gebėjimas įsisavinti angliavandenius).
- Jūros gėrybių – jodo trūkumas (naudoti joduotą druską).
- Silkės – gerųjų riebalų trūkumas.
- Saulėgrąžų sėklų – vitaminų ir antioksidantų trūkumas (ypač dažnai pasitaiko tarp rūkančiųjų).
- Sviesto – vitamino D trūkumas.
- Sūrio – kalcio ir fosforo trūkumas (gausu varškėje, piene ir brokoliniuose kopūstuose).
- Duonos – nepakankamai azoto (yra mėsoje, žuvyse ir riešutuose).
- Šokoladas – magnio trūkumas (yra neskrudintuose riešutuose yra sėklose, vaisiuose, ankštinėse daržovėse ir pupose).
Jeigu tiesiog norisi…
- Saldaus – trūksta gliukozės (yra vaisiuose, uogose, meduje ir saldžiose daržovėse).
- Sūraus – chloridų trūkumas (yra nevirintame ožkų piene, žuvyje, nerafinuotoje jūros druskoje).
- Rūgštaus – vitamino C stoka (yra erškėtuogių vaisiuose, citrinose, kiviuose, spanguolėse, briuseliniuose kopūstuose, serbentuose ir braškėse).
- Rūkyto maisto – trūksta gerojo cholesterolio (yra raudonoje žuvyje, alyvuogėse, avokaduose, riešutuose).
- Riebaus maisto – kalcio trūkumas (yra brokoliniuose kopūstuose, ankštinėse daržovėse ir pupose, sūryje, sezamo sėklose).
- Apdegusio maisto – trūksta sudėtinių angliavandenių (jų yra vaisiuose).
- Šaltų gėrimų – mangano trūkumas (yra graikiniuose riešutuose, migdoluose, pekaninėse karijose, šilauogėse).
- Gazuotų gėrimų – kalcio trūkumas (yra brokoliniuose kopūstuose, ankštinėse daržovėse ir pupose, sūryje, sezamo sėklose).
- Vakare kyla noras gerti arbatą su sausainiais – sudėtinių angliavandenių trūkumas (yra mėsoje, žuvyje, ankštinėse daržovėse ir riešutuose).
- Skysto maisto – skysčių trūkumas (kasdien reikia išgerti 8 – 10 stiklinių vandens, kurį galima pagardinti citrinų sultimis).
- Kieto maisto – skysčių trūkumas (kasdien reikia išgerti 8 – 10 stiklinių vandens, kurį galima pagardinti citrinų sultimis).
O jeigu…
- Prieš menstruacijas labai padidėja apetitas – trūksta cinko (yra raudonoje mėsoje (ypač vidaus organuose), jūros gėrybėse, lapinėse ir šakninėse daržovėse).
- Nenumaldomas alkio jausmas – trūksta silicio, triptofano ir tirozino aminorūgščių (yra riešutuose, sėklose, sūryje, kepenyse, ėrienoje, razinose, špinatuose, žalios ir raudonos spalvos daržovėse bei vaisiuose.
- Dingo apetitas – trūksta mangano ir vitaminų B1 ir B2 (yra graikiniuose riešutuose, migdoluose, kituose riešutuose, sėklose, pupose ir ankštinėse daržovėse, mėsoje, žuvyje ir paukštienoje).
- Norisi rūkyti – silicio ir aminorūgšties tirozino trūkumas (yra riešutuose, sėklose, oranžiniuose, žaliuose ir raudonuose vaisiuose bei daržovėse).
- Norisi kramtyti ledą – geležies trūkumas (yra mėsoje, žuvyje, paukštienoje, jūros dumbliuose, žalumynuose ir vyšniose).
- Norisi valgyti nevalgomus dalykus (dažus, plastiliną, žemę, kreidą) – kalcio ir vitamino D trūkumas (yra kiaušiniuose, svieste bei žuvyje).