Kitokie garnyrai
2023-09-08 10:03Ryžiai, bulvės, makaronai, šviežios ar marinuotos daržovės – dažniausi garnyrai prie mėsos ar žuvies patiekalų. Jeigu ieškote kažko įdomesnio ir mažiau kasdieniško, metas išbandyti šiuos garnyrų receptus!
Kepti batatai
4 porcijos
100 g 214 kcal
Ruošti 30 min.
- 4 dideli batatai
- 3 skiltelės česnako
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 2 šaukštai šviežiai spaustų apelsino sulčių
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 raudonieji svogūnai
- Kelios šakelės šviežių rozmarinų
GAMINIMAS. Batatus kruopščiai nuplauti (lupti nereikia) ir supjaustyti stambiais kubeliais. Pagardinti spaustu česnaku, prieskoniais. Aliejų sumaišyti su apelsino sultimis, gautu mišiniu gausiai apšlakstyti batatus. Svogūnus nulupti ir susmulkinti, sumaišyti su batatais. Ant viršaus išdėlioti rozmarinus. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C, kol suminkštės ir lengvai apskrus. Garnyras ypač tinka prie paukštienos, mėsos patiekalų.
Sotus kopūstų su kumpiu
4 porcijos
100 g 263 kcal
Ruošti 30 min.
- 100 g rūkyto kumpio
- Aliejaus kepti
- Pusė nedidelio gūžinio kopūsto
- Šaukštas kmynų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Kelios šakelės šviežių petražolių
GAMINIMAS. Kumpį supjaustyti nedideliais gabalėliais ir apkepinti. Kai apskrus, sudėti smulkiai pjaustytą kopūstą. Pagardinti kmynais, prieskoniais ir uždengus reguliariai maišant troškinti apie 20 min., kol suminkštės. Baigus kepti įmaišyti smulkintas petražoles. Garnyras labai tinka prie kiaulienos ir žvėrienos patiekalų.
Jamaikietiški ryžiai
8 porcijos
100 g 341 kcal
Ruošti 45 min.
- 2 šaukštai kokosų aliejaus
- Šaukštas sviesto
- Svogūnas
- Maža aitrioji paprika
- 3 skiltelės česnako
- Pora šakelių šviežių čiobrelių
- 2 laurų lapai
- Keli gvazdikėliai
- 440 g konservuotų raudonųjų pupelių
- 500 ml kokosų pieno
- 400 ml vištienos sultinio
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 400 g ryžių
- Žalioji citrina
GAMINIMAS. Gilioje keptuvėje arba puode įkaitinti aliejų, ištirpdyti sviestą. Sudėti smulkiai pjaustytą svogūną, papriką, smulkintą česnaką, čiobrelius, laurų lapus, gvazdikėlius. Kartkartėmis pamaišant kepinti apie 8 min., kol svogūnas taps skaidrus. Sudėti pupeles (be skysčio), įmaišyti kokosų pieną, sultinį, pagardinti prieskoniais. Palaukti, kol skystis užvirs, tuomet suberti ryžius, sumažinti kaitrą, puodą uždengti ir vis maišant troškinti apie 20 min., kol ryžiai suminkštės ir sugers visą skystį. Prieš patiekiant išimti laurų lapus ir apšlakstyti išspaustomis citrinos sultimis. Garnyras labai tinka prie paukštienos, žuvies patiekalų.
Turkiškas baklažanų
4 porcijos
100 g 309 kcal
Ruošti 45 min.
- 2 baklažanai (apie 500 g)
- 2 bulvės
- Žalia saldžioji paprika
- 180 ml alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelės česnako
- 3–4 pomidorai
- Šaukštelis pomidorų pastos
- Pusė šaukštelio druskos
- Pusė šaukštelio cukraus
- Pusė šaukšto obuolių acto
GAMINIMAS. Baklažanus, skustas bulves ir papriką supjaustyti vienodo kąsnio dydžio gabalėliais. Įkaitinti aliejų ir sudėti paruoštas bulves. Kepti, kol vidus suminkštės, o išorė lengvai apskrus. Išimti ir sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Sudėti pjaustytą papriką ir kepti kelias minutes, kol suminkštės. Kaip ir bulves, išimti ant popierinio rankšluosčio. Smulkintus baklažanus irgi kepti kelias minutes, kol suminkštės. Nusausinti sudėjus ant popierinio rankšluosčio. Likusiame aliejuje apkepinti smulkintą česnaką. Kai apskrus, sudėti smulkiai pjaustytus pomidorus, pomidorų pastą, cukrų, druską, supilti actą. Maišant troškinti apie 20 min., kol išgaruos beveik visas skystis. Paruoštą padažą sumaišyti su keptomis daržovėmis. Garnyras labai tinka prie kiaulienos, jautienos, avienos patiekalų.
Kreminiai špinatai
6 porcijos
100 g 198 kcal
Ruošti 15 min.
- 550 g špinatų
- 2 šaukštai sviesto
- Nedidelis svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 120 ml pieno
- 60 ml riebios grietinėlės
- 120 g kreminio sūrio
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 20 g tarkuoto parmezano
GAMINIMAS. Špinatus sudėti į verdantį sūdytą vandenį ir virti 30 sek. Išgriebus sudėti į kuo šaltesnį vandenį. Kai atvės, nukošti ir kuo labiau nusausinti. Keptuvėje išlydyti sviestą, sudėti smulkintą svogūną ir kepti apie 5 min., kol šis taps skaidrus. Sudėti smulkintą česnaką ir kepti dar apie minutę. Supilti pieną, grietinėlę, sudėti sūrį. Maišyti, kol šis ištirps. Pagardinti prieskoniais. Sudėti špinatus ir įmaišyti parmezaną. Garnyras labai tinka prie žuvies, paukštienos patiekalų.
Autorius Jūratė Survilė