Ilgi rudens ir žiemos vakarai įprastai leidžiami su arbata ir šiltu pyragu. Bet siūlome valgiaraštį pakeisti. Kuo? Ogi gardžiais sūrių patiekalais! Kepti, lydyti sūriai gali pakeisti ne tik vakarienę, bet ir pabodusius desertus!

 

suriai (1)

Čederio sriuba

 

100 ml 470 kcal

6 porcijos

Ruošti 30 min.

 
  • 450 g čederio
  • 60 g sviesto
  • Svogūnas
  • 30 g miltų
  • 750 ml vištienos sultinio
  • 750 ml pieno
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Sviestą išlydyti. Suberti smulkintą svogūną, kepti ant vidutinės ugnies apie 5 min. Suberti miltus ir kaitinti maišant, kol masė taps vientisa. Supilti sultinį ir kaitinti, kol masė ims tirštėti. Supilti pieną ir kaitinti, kol užvirs. Pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Nuimti nuo viryklės ir sutrinti iki vientisos masės. Suberti tarkuotą čederį ir greitai maišyti, kad išsilydytų. Ant viršaus galima užtarkuoti čederio.

 

suriai (7)

Kitokie keksiukai

 

100 g 370 kcal

4 porcijos 

Ruošti 40 min.

 
  • 140 g čederio
  • 20 g parmezano
  • 200 g ožkų sūrio
  • 150 ml aliejaus
  • Kiaušinis
  • 280 ml pasukų
  • 500 g miltų
  • Šaukštelis garstyčių
  • 2 skiltelės česnako
  • Laiškinių laiškų
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Aliejų sumaišyti su kiaušiniu ir pasukomis. Išplakti iki vientisos masės. Suberti miltus, pagardinti prieskoniais, garstyčiomis. Išmaišyti. Galiausiai suberti tarkuotus sūrius, smulkintus svogūnus, trintą česnaką. Dar kartą gerai išmaišyti. Tešlą supilti į paruoštas keksiukų formelėse. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ˚C temperatūros.

 

suriai (2)

(Ne)įprastas suflė

 

100 g 205 kcal

4 porcijos

Ruošti 1 val.

 
  • 110 g griujero
  • 30 g parmezano
  • 60 g sviesto
  • 5 šaukštai miltų
  • 300 ml pieno
  • 6 kiaušinių tryniai
  • Šaukštelis druskos
  • 8 kiaušinių baltymai
  • Maltų juodųjų pipirų, muskato pagal skonį
 

Kepimo indelius ištepti riebalais, į juos įberti po 10 g smulkiai tarkuoto parmezano. Išlydyti sviestą, suberti miltus, pagardinti muskatu. Kaitinti ant vidutinės ugnies, kol masė taps vientisa. Lėtai supilti pieną. Plakant kaitinti apie 2 min. Nuimti nuo viryklės. Trynius sumaišyti su druska, pipirais ir išplakti. Plakinį supilti į miltų mišinį. Kuo greičiau išmaišyti. Suberti tarkuotą griujerį ir dar kartą išmaišyti. Baltymus išplakti iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti į sūrių suflė. Masę supilti į indelius. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros. Patiekti, kol karšti.

 

suriai (8)

Gardus užkandis

 

100 g 300 kcal

5 porcijos

Ruošti 15 min.

 
  • 200 g plėšomų sūrio lazdelių
  • Kiaušinis
  • 3 šaukštai džiūvėsėlių
  • Aliejaus kepti

Padažui:

  • 3 šaukštai majonezo
  • 3 šaukštai pomidorų padažo
  • Šaukštas baziliko
  • 3 skiltelės česnako
 

Sūrio lazdeles perpjauti pusiau. Išplakti kiaušinį. Lazdeles pamirkyti plakinyje ir apvolioti džiūvėsėliuose. Dar kartą pakartoti tą patį. Kepti įkaitintame aliejuje apie 2 min., kol iš visų pusių apskrus. Palikti šiltai.

 

Majonezą sumaišyti su pomidorų padažu. Suberti baziliką ir trintą česnaką. Labai gerai išmaišyti. Keptus sūrio pirštelius aplieti padažu.

 

suriai (3)

Varškės sūris

 

100 g 120 kcal

6 porcijos

Ruošti 1 val.

 
  • Varškės sūris
  • 2 skiltelės česnako
  • Šaukštas kmynų
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Džiovinto baziliko pagal skonį
  • Krapų, petražolių, laiškinių svogūnų pagal skonį
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Luptą česnaką sumaišyti su kmynais, aliejumi, baziliku, žalumynais ir prieskoniais. Viską sudėti į elektrinį trintuvą ir sutrinti iki vientisos masės. Padažu aptepti ir įtrinti varškės sūrį. Suvynioti į foliją ir įdėti į paruoštą kepimo indą. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros. Foliją nuimti ir kepti dar apie 4 min.

 

suriai (5)

Keptas kamamberas

 

100 g 302 kcal

4 porcijos

Ruošti 30 min.

 
  • Kamamberas
  • Šaukštelis alyvuogių aliejaus
  • 2 kriaušės
  • 50 g graikinių riešutų
  • 100 g cukraus
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Kamamberą išimti iš pakuotės ir įdėti į popierinę dėžutę, bet neuždengti. Sūrį apibarstyti prieskoniais ir apšlakstyti aliejumi, keliose vietose įpjauti. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros. Kriaušes nuplauti, pašalinti sėklalizdžius ir supjaustyti griežinėliais. Smulkintus riešutus kepti ant silpnos ugnies, kol apskrus. Palikti atvėsti. Išlydyti cukrų. Keptą sūrį apibarstyti riešutais, aplieti karamelizuotu cukrumi. Patiekti su kriaušėmis.

 

suriai (4)

Karštas fondiu

 

100 ml 370 kcal

5 porcijos

Ruošti 30 min.

 
  • 250 ml nealkoholinio baltojo vyno
  • 230 g šveicariško sūrio
  • 230 g griujero
  • 2 šaukštai miltų
  • Prancūziško batono arba itališkos duonos
  • Druskos, muskato pagal skonį
 

Supilti vyną ir kaitinti, kol pašils. Pamažu suberti pjaustytą sūrį. Nuolat maišyti. Suberti miltus ir pagardinti prieskoniais. Išmaišyti. Patiekti su kubeliais pjaustyta duona arba batonu.

 

suriai (6)

Pikantiški sausainiai

 

100 g 200 kcal

5 porcijos 

Ruošti 30 min.

 
  • 360 g miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 3 šaukštai sviesto
  • 90 g griujero
  • 50 g parmezano
  • Šaukštelis čiobrelių
  • Šaukštelis aitriosios paprikos
  • 300 ml pasukų
  • Druskos pagal skonį
 

Miltus persijoti ir sumaišyti su kepimo milteliais, pasūdyti. Supilti lydytą sviestą. Maišyti rankomis, kol iš tešlos susidarys stambūs trupiniai. Sudėti tarkuotus sūrius, čiobrelius, papriką, supilti pasukas. Tešlą labai gerai. Ant miltais pabarstyto paviršiaus formuoti pailgą ritinį. Supjaustyti. Sausainius sudėti į paruoštą kepimo indą. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ˚C temperatūros.

 
Spausdinti