Be juodųjų pipirų neįsivaizduojama nė vienos pasaulio šalies virtuvė. Senovėje naudoti vietoj valiutos, net vadinti juoduoju auksu. Beje, itin naudingi sveikatai.

 

Black,Pepper,In,Bow,On,Wooden,Table.,Pile,Of,Ground

Vertinti kaip turto simbolis

 

Juodieji pipirai gaunami iš mažų džiovintų Piper nigrum uogų. Pipirai Indijoje auga tūkstančius metų, o į Vakarus pirmą kartą atvežti po pasaulinių Aleksandro Makedoniečio užkariavimų IV a. pr. Kr. Pipirai senovėje buvo tokie brangūs, kad naudoti vietoj pinigų mokesčiams, duoklei, kraičiui ir nuomai sumokėti. Sverti kaip auksas, populiari mainų priemonė. Juodųjų pipirų svarba buvo tokia didelė, kad grūdelių aptikta net Egipto faraono Ramzio II šnervėse, mumifikuojant po mirties 1213 m. pr. Kr. Pipirai buvo žinomi Graikijoje IV a. pr. Kr. Tačiau jų įsigyti tuomet galėjo tik turtuoliai. 410 m. užpuolus Romą, pareikalauta 3000 svarų pipirų kaip išpirkos. Pipirai naudoti senovės Romos virtuvėje, o viduramžių Europos virtuvėse tapo statuso simboliu. Tiesą sakant, buvo tokie populiarūs Europoje, kad paskatino tyrinėjimų amžių. Šimtmečius pipirai auginti tik nedideliame Indijos regione – Malabare, o per visą istoriją arabai, venecijiečiai, portugalai ir britai turėjo prekybos monopolį. Bandydamas užmegzti tiesioginę prekybą su indiškų pipirų plantacijomis, keliautojas Kristupas Kolumbas netyčia užklydo į Ameriką ir dėl to vietinius gyventojus klaidingai pavadino indėnais.

 

Pipirais ne tik skanintas maistas, bet ir gydyta. Šie prieskoniai budistų knygoje „Samaññaphala Sutta“ įvardijami kaip vienas iš nedaugelio vaistų, kuriuos leidžiama nešiotis vienuoliams. Manoma, kad juodieji pipirai gydo vidurių užkietėjimą, nemigą, burnos pūlinius, saulės nudegimus ir slopina dantų skausmą. Įvairiuose šaltiniuose nuo V a. pipirai siūlomi akių problemoms gydyti, dedant kompresus tiesiai ant akies.

 

Nauda sveikatai

 

Saugo nuo laisvųjų radikalų poveikio. Laisvieji radikalai – nestabilios molekulės, kurios gali pažeisti ląsteles. Kartais jų susidaro natūraliai, pavyzdžiui, mankštinantis ir virškinant maistą. Tačiau per daug laisvųjų radikalų gali susikaupti veikiant taršai, cigarečių dūmams ir saulės spinduliams. Jų perteklius gali sukelti sunkių sveikatos problemų: priešlaikinį senėjimą, širdies ligas, onkologinius susirgimus. Juoduosiuose pipiruose gausu augalinio junginio piperino, kuris, atlikus tyrimus mėgintuvėlyje, turi stiprių antioksidacinių savybių. Žiurkės, šertos riebiu ėdesiu ir koncentruotu juodųjų pipirų ekstraktu, po 10 savaičių turėjo gerokai mažiau laisvųjų radikalų pažeidimo žymenų ląstelėse, palyginus su žiurkėmis, kurios mito vien riebiu pašaru.

 

Sergsti nuo lėtinio uždegimo. Lėtinis uždegimas – artrito, širdies ligų, cukrinio diabeto ir vėžio rizikos veiksnys. Daugelis laboratorinių tyrimų rodo, kad piperinas – pagrindinis aktyvus juodųjų pipirų junginys – veiksmingai kovoja su uždegimu. Tiriant žiurkes, sergančias artritu, gydymas piperinu sumažino sąnarių patinimą. Taip pat piperinas slopino kvėpavimo takų uždegimą, kurį sukėlė astma ir sezoninė alergija.

 

Gerina smegenų funkciją. Tyrimai su gyvūnais parodė, kad piperinas gerina smegenų funkciją. Visų pirma, jis sušvelnino simptomus, susijusius su degeneracinėmis smegenų ligomis – Alzheimeriu ir Parkinsonu. Tiriant žiurkes, sergančias Alzheimerio liga, nustatyta, kad piperinas pagerino atmintį, nes leido graužikėms efektyviau bėgti labirintu.

 

Kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje. Piperinas gerina cukraus apykaitą kraujyje. Vieno tyrimo metu žiurkėms, kurios girdytos juodųjų pipirų ekstraktu, gavus gliukozės cukraus kiekis kraujyje sumažėjo, palyginti su kontrolinės grupės žiurkėmis. Be to, 86 antsvorio turintiems žmonėms, 8 savaites vartojusiems papildus, kurių sudėtyje yra piperino ir kitų junginių, labai pagerėjo jautrumas insulinui – tai rodiklis, rodantis, kaip gerai insulinas pašalina gliukozę iš kraujotakos.

 

Mažina cholesterolio kiekį. Didelis cholesterolio kiekis kraujyje susijęs su padidėjusia širdies ligų rizika, kuri yra pagrindinė mirties priežastis visame pasaulyje. 42 dienas vykdant tyrimą žiurkėms, kurios šertos riebiu ėdesiu ir juodųjų pipirų ekstraktu, sumažėjo cholesterolio kiekis kraujyje. Tas pats poveikis nepastebėtas kontrolinėje grupėje. Be to, manoma, kad piperinas pagerina maisto papildų (ciberžolės ir raudonųjų mielių ryžių), galinčių sumažinti cholesterolio kiekį, įsisavinimą. Tyrimai parodė, kad juodieji pipirai didina aktyvaus ciberžolės komponento kurkumino įsisavinimą iki 2000 %.

 

Stabdo vėžio vystymąsi. Tyrėjai kelia hipotezę, kad piperinas gali turėti vėžį stabdančių savybių. Nors neatlikti jokie bandymai su žmonėmis, mėgintuvėliuose daryti tyrimai parodė, kad piperinas sulėtino krūties, prostatos ir storosios žarnos vėžio ląstelių dauginimąsi, netgi sukėlė jų žūtį. Kitame mėgintuvėlyje atliktame tyrime tikrinti 55 prieskonių junginiai ir pastebėta, kad piperinas veiksmingiausias stiprinant tradicinio gydymo nuo krūties veiksmingumą.

 

100 g 300 kcal

Angliavandeniai 100 g

Vitaminas K200 μg

Kalcis 400 mg

Magnis 200 mg

Kalis 1300 mg

Fosforas 200 mg

   

Ypatingai keptos bulvės

 

10 porcijų

100 g 415 kcal

Ruošti 1,5 val.

   
  •  2,5 kg bulvių
  •  2,5 šaukštelio juodųjų pipirų grūdelių
  •  150 g sviesto
  •  120 ml alyvuogių aliejaus
  •  2 citrinos
  •  Druskos pagal skonį

GAMINIMAS. Kiekvieną nuskustą bulvę giliai įpjauti kas 3 mm. Pipirų grūdelius stambiai sugrūsti. Didelėje skardoje ištirpinti sviestą ir aliejų. Kai suminkštės, sudėti bulves ir nuluptą citrinų žievelę. Pagardinti druska ir 1,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ºC, 1 val., kol gražiai apskrus. Išmesti citrinų žievelę.

 

Hasselback,Baked,Potatoes,Served,In,Cast-iron,Pan,With,Salt,,Pepper

   

Juodųjų pipirų ir figų duona

 

12 porcijų

100 g 266 kcal

Ruošti 2,5 val.

 
  •  650 g miltų
  •  2 šaukšteliai maltų juodųjų pipirų
  •  2 šaukšteliai druskos
  •  7 g pakelis sausų mielių
  •  2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  •  450 ml šilto vandens
  •  350 g džiovintų figų

GAMINIMAS. Sumaišyti miltus, pipirus, druską ir mieles. Įmaišyti aliejų ir vandenį, kad susidarytų minkšta tešla. Minkyti ant miltuoto paviršiaus, kol susidarys elastinga tešla. Dėti į aliejumi pateptą didelį dubenį. Uždengti aliejumi patepta maistine plėvele ir palikti šiltoje vietoje apie 1 val. Kai tešla pakils, dar kartą minkyti ir pridėti smulkintų figų. Suformuoti kepalą ir dėti į lengvai miltais pabarstytą skardą. Palikti kilti neuždengtą apie 15 min. Kepti 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ºC.

 

Freshly,Baked,Bread,On,Dark,Gray,Kitchen,Table,,Top,View

 

Autorius Monika Budnikienė