Maistas Italijoje yra tarsi kalba, kur kiekvienas patiekalas pasakoja savo istoriją. Dauguma itališkų virtuvės šedevrų gaminami iš kelių, bet labai kokybiškų ingredientų. Svarbu, kad viskas būtų šviežia, natūralu ir geriausios kokybės. Ką gardaus galime pasigaminti?

 

Klasikinė lazanija

 

6 porcijos

100 g 180 kcal

Ruošti 1,5 val.

 

MĖSOS PADAŽUI:

  • Svogūnas
  • Morka
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus kepti
  • 500 g matos jautienos
  • 400 g pomidorų tyrės
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Kelios šakelės šviežių bazilikų
  • Šaukštelis smulkintų džiovintų raudonėlių

BEŠAMELIO PADAŽUI:

  • 2 šaukštai sviesto
  • 2 šaukštai miltų
  • 300 ml pieno
  • 200 ml grietinės
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

LAZANIJAI:

  • 250 g makaronų lakštų
  • Maža cukinija
  • 150 g tarkuotos mocarelos
  • 50 g tarkuoto kietojo sūrio

GAMINIMAS. Paruošti mėsos padažą. Smulkiai supjaustyti svogūną, stambiai sutarkuoti morką ir įspausti česnaką. Viską kepinti apie 7 min. Sudėti mėsą ir maišant kepti dar 10–15 min. Supilti pomidorų tyrę, pagardinti prieskoniais. Sumažinus kaitrą troškinti 15–20 min., kol viskas sutirštės.

 

Bešameliui puode ištirpinti sviestą, suberti miltus ir greitai maišyti, kol išeis vienalytė pasta be gumuliukų. Nuolat maišant pamažu supilti pieną. Virti ant mažos kaitros, kol sutirštės. Įmaišyti grietinę, pagardinti prieskoniais.

 

Skardos dugną iškloti makaronų lakštais, užpilti dalį mėsos, tada Bešamelio padažo, užberti sūrių mišinio ir vėl viską užkloti lakštais. Sluoksniuoti, kol neliks ingredientų. Viršutinis sluoksnis turėtų būti makaronų lakštų, gausiau užbertų sūriu. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃.

 

Lasagna,With,Ricotta,Cheese,,Ground,Beef,,Mushrooms,,And,Tomato,Sauce

 

Apkepti baklažanai „Parmigiana di Melanzane“

 

4 porcijos

100 g 136 kcal

Ruošti 1,5 val.

 
  • 4 nedideli baklažanai (apie 800 g)
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • Šaukštelis smulkintų džiovintų bazilikų
  • 400 g pomidorų tyrės
  • 250 g mocarelos
  • 50 g trakuoto parmezano

GAMINIMAS. Baklažanus supjaustyti maždaug 1 cm storio riekelėmis. Pabarstyti druska ir palikti 20–30 min. Tada nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Keptuvėje įkaitinti du šaukštus aliejaus ir iš abiejų pusių kepti baklažanų riekeles, kol taps auksinės spalvos. Likusiame aliejuje atskirai kepti smulkintą svogūną ir česnaką. Po kelių minučių supilti pomidorų tyrę, pagardinti prieskoniais ir lėtai troškinti 15–20 min., kol sutirštės.

 

Kepimo indą iškloti keptomis baklažanų riekelėmis, ant jų supilti pomidorų padažą, išdėlioti riekelėmis pjaustytą mocarelą ir užberti parmezaną. Kepti 30–40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃.

 

Delicious,Traditional,Italian,Dish,Parmigiana,Di,Melanzane.

 

Gurmaniškos kriaušės

 

4 porcijos

100 g 220 kcal

Ruošti 30 min.

 
  • 4 kriaušės
  • 100 g mėlynojo sūrio
  • 50 g graikinių riešutų
  • 2 šaukštai medaus
  • Šaukštelis šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • Kelios šakelės šviežių rozmarinų puošti

GAMINIMAS. Kriaušes perpjauti pusiau, išimti sėklas ir, jei reikia, pašalinti šerdį, kad būtų vietos įdarui.

 

Sūrįsutrupinti į mažus gabaliukus. Sumaišyti su smulkiai kapotais riešutais.

 

Kriaušių puseles įdaryti sūrio ir riešutų mišiniu. Dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti 20–25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Iškepusias apšlakstyti medaus ir citrinos sulčių mišiniu. Papuošti rozmarinais. Patiekti šiltas.

 

Pears,Baked,With,Blue,Cheese,,Nuts,,Honey.,Food,Recipe,Background.

 

Rizotas su moliūgais ir grybais

 

4 porcijos

100 g 210 kcal

Ruošti 40 min.

 
  • 400 g moliūgo minkštimo
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus kepti
  • 200 g pievagrybių
  • Svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 300 g rizoto ryžių
  • 100 ml sauso baltojo vyno
  • 800 ml daržovių sultinio
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 50 g tarkuoto parmezano
  • Šviežių žolelių puošti

GAMINIMAS. Moliūgą supjaustyti mažais kubeliais ir kepti šlakelyje aliejaus, kol suminkštės.

 

Grybus susmulkinti riekelėmis ir kepti su trupučiu aliejaus, kol gražiai apskrus.

 

Svogūną ir česnaką kuo smulkiau supjaustyti ir taip pat kepti šlakelyje aliejaus, kol suminkštės. Suberti ryžius ir maišant kepinti apie minutę, kol taps skaidrūs. Supilti vyną, troškinti, kol šis išgaruos. Pamažu pilti sultinį, vis leidžiant ryžiams pavirti ir jį sugerti. Taip virti, kol neliks sultinio – apie 20 min.

 

Kai rizotas taps kreminės konsistencijos, įmaišyti moliūgus ir grybus, pagardinti prieskoniais, sūriu. Patiekti papuošus žalumynais.

   

Pumpkin,Mushrooms,Risotto,With,Fresh,Thyme,In,Ceramic,Bowl.,Italian

 

Ravioliai su špinatais ir sūriu

 

4 porcijos

100 g 233 kcal

Ruošti 2 val.

 

TEŠLAI:

  • 240 g kvietinių miltų (+ kočiojimui)
  • Žiupsnelis druskos
  • 2 kiaušiniai
  • Šaukštelis šalto vandens

ĮDARUI:

  • 150 g šviežių špinatų
  • 125 g rikotos
  • 70 g tarkuoto parmezano
  • Pusė šaukštelio malto muskato
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

GAMINIMAS. Miltus suberti ant stalviršio, į juos įmaišyti druską ir suformuoti kauburį. Į jį įmušti kiaušinius. Atsargiai sumaišyti visus ingredientus ir pradėti minkyti tešlą. Minkant pridėti šaukštelį šalto vandens. Minkyti 10–15 min., kol tešla taps elastinga ir minkšta. Suvynioti į maistinę plėvelę ir 30 min. dėti į šaldytuvą.

 

Per tą laiką pasiruošti įdarą. Špinatus virti sūdytame vandenyje, kol suminkštės. Kruopščiai nusausinti spaudžiant rankomis, kad liktų kuo mažiau drėgmės. Kai visiškai atvės, susmulkinti ir sumaišyti su rikota, parmezanu (šiek tiek pasilikti), pagardinti prieskoniais.

 

Tešlą padalyti į 4 dalis. Kol su viena dirbate, kitas palikti pridengtas vėsiai. Iš tešlos iškočioti 1 mm storio lakštą. Ant jo tolygiai paskirstyti įdaro rutuliukus, paliekant apie 3 cm tuščius tarpus. Šiuos tarpus lengvai suvilgyti vandeniu ir ant viršaus dėti kitą iškočiotos tešlos lakštą. Svarbu, kad lakštai būtų panašaus dydžio, kraštai sulygiuoti. Pirštais prispausti lakštus tuščiuose tarpuose tarp įdaro, kad gerai tarpusavyje suliptų. Supjaustyti maždaug 4 x 4 cm kvadratėliais, kad kiekvieno centre būtų įdaro rutuliukas. Kartoti, kol sunaudosite visą tešlą bei įdarą. Paruoštus raviolius išdėlioti ant miltais pabarstyto padėklo ir prieš verdant 30–60 min. palaikyti šaldytuve. Virti sūdytame vandenyje 2–3 min. po to, kai iškyla į paviršių. Patiekti apibarsčius likusiu sūriu.

 

Ravioli,With,Spinach,And,Ricotta,Cheese.,Parmesan.,In,A,Plate

 
Spausdinti
 

Autorius Jūratė Survilė