Iškyla gamtoje. Ką dėti į užkandžių krepšelį?
2025-07-09 08:45Vasarą vis daugiau laiko leidžiame gryname ore, mėgaujamės gamta. Tokios išvykos neįsivaizduojamos be gardžių užkandžių. Kuo pripildyti iškylų krepšelį?
Lietinių suktinukai
4 porcijos
100 g 169 kcal
Ruošti 50 min.
LIETINIAMS:
- 2 kiaušiniai
- 250 ml pieno
- 100 ml vandens
- 2 šaukštai aliejaus + kepti
- 120 g kvietinių miltų
- Žiupsnelis druskos
ĮDARUI:
- 200 g brokolių
- Nedidelis svogūnas
- Šaukštas sviesto
- 150 g fermentinio sūrio
- 150 g grietinės
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Kiaušinius lengvai suplakti, supilti pieną, vandenį, aliejų, po truputį suberti persijotus miltus, pasūdyti ir gerai išmaišyti. Palikti pastovėti 15 min., tuomet iškepti lietinius. Iškeptus atvėsinti. Brokolius apvirti sūdytame vandenyje apie 4 min., nusausinti ir susmulkinti mažais gabalėliais. Svogūną smulkiai supjaustyti ir pakepinti svieste, kol suminkštės. Sudėti brokolius, trumpai patroškinti. Nukaisti, įmaišyti tarkuotą sūrį, grietinę, pagardinti prieskoniais. Masė turi būti kreminė, bet ne skysta. Ant kiekvieno lietinio vidurio dėti porą šaukštų įdaro, užlankstyti kraštus ir susukti. Galima supjaustyti mažesniais gabalėliais. Norint viršų papildomai pagardinti tarkuotu sūriu ir trumpai pakepinti, kad šis išsilydytų.
Turkiškos bandelės
6 porcijos
100 g 210 kcal
Ruošti 1,5 val.
- Svogūnas
- Aliejaus kepti
- 300 g maltos jautienos
- Šaukštas pomidorų pastos
- Šaukštelis aitriųjų paprikų dribsnių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Sauja petražolių
- 3 filo tešlos lakštai
- Kiaušinio trynys aptepti
PADAŽUI:
- Kiaušinis
- 150 ml pieno
- 100 ml natūralaus jogurto
- 50 ml aliejaus
GAMINIMAS. Įdarui svogūną smulkiai supjaustyti ir pakepinti, kol suminkštės. Sudėti mėsą, kepti maišant, kol lengvai apskrus. Sudėti pomidorų pastą, suberti paprikų dribsnius, pagardinti prieskoniais. Troškinti apie 7 min. Nukaisti, įmaišyti smulkintas petražoles. Atvėsinti. Padažui išplakti kiaušinį, supilti pieną, jogurtą, aliejų. Išmaišyti iki vientisos masės. Tešlos lakštus supjaustyti mažesniais gabalėliais. Kiekvieną aptepti padažu, dėti mėsos įdaro ir susukti į ritinėlius. Viršų aptepti tryniu. Kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, kol viršus taps auksinis ir traškus.
Kukurūzų burbuolės su šonine
4 porcijos
100 g 220 kcal
Ruošti 30 min.
- 4 šviežių kukurūzų burbuolės
- 2 šaukštai minkšto sviesto
- Šaukštelis česnakų miltelių
- Pusė šaukštelio maltos rūkytos paprikos
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 8 juostelės rūkytos šoninės
- Šviežių petražolių patiekti
GAMINIMAS. Kukurūzų burbuoles nuvalyti, jei per ilgos, perpjauti. Sviestą sumaišyti su prieskoniais. Gautu mišiniu tolygiai aptepti burbuoles. Kiekvieną apvynioti šoninės juostelėmis. Kepti apie 20 min. lauko kepsninėje, kol suminkštės ir gražiai apskrus. Patiekti papuošus petražolėmis.
Sumuštiniai su kalakutiena
2 porcijos
100 g 324 kcal
Ruošti 20 min.
- 4 riekės baltos sumuštinių duonos
- 30 g sviesto
- 150 g keptos kalakutienos be kaulo
- 40 g spanguolių uogienės
- 2 riekelės fermentinio sūrio
GAMINIMAS. Dvi duonos riekes patepti sviestu, ant viršaus dėti plonai pjaustytą kalakutieną, ant jos paskleisti spanguolių uogienę, dėti po sūrio riekelę ir uždengti likusiomis duonos riekėmis. Kepti 5 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Gardu patiekti tiek karštus, tiek atvėsusius.
Nesaldūs keksiukai
12 vnt.
100 g 190 kcal
Ruošti 1 val.
- Batatas
- 2 saujos šviežių špinatų
- 2 kiaušiniai
- 200 ml pieno
- 60 ml aliejaus
- 200 g kvietinių miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 150 g tarkuoto fermentinio sūrio
GAMINIMAS. Batatą nulupti, supjaustyti kubeliais ir kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C, kol suminkštės. Atvėsinti ir sutrinti košę. Špinatus nuplauti, kelias minutes apvirti verdančiame vandenyje arba pakepinti sausoje keptuvėje, kol suglebs. Nusausinti ir smulkiai supjaustyti. Išplakti kiaušinius, supilti pieną ir aliejų, įmaišyti trintą batatą. Atskirai sumaišyti miltus, kepimo miltelius, druską, pipirus. Suberti į skystą masę ir išmaišyti. Įmaišyti špinatus ir sūrį. Masė turi būti tiršta, bet maišoma. Keksiukų indelius iškloti popierinėmis formelėmis arba patepti aliejumi. Dėti tešlos beveik iki viršaus. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, kol pakils ir apskrus.
Autorė Jūratė Survilė